Ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να αναπτύξει τουλάχιστον 129 αεροπόρους στο έδαφος των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μέχρι το επόμενο έτος, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Declassified Uk .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στις αποκαλούμενες Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων (SBAs) του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες αποτελούν το 3% της χερσαίας μάζας της Κύπρου, ήταν εδώ και καιρό μυστικός.
«Δεν προτείνουμε να δημοσιοποιήσουμε τον αριθμό του αμερικανικού προσωπικού που συμμετέχει σε τρέχουσες ή μελλοντικές επιχειρησιακές δραστηριότητες [στη Βρετανική Κύπρο]», είπε πρόσφατα το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας (ΥΠ) στο κοινοβούλιο .
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD), εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι έχει μόνο προσωπικό 14 ατόμων που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων εννέα πεζοναυτών και μόνο ενός αεροπόρου. Το τμήμα δεν απάντησε στο αίτημα του Declassified για περισσότερες πληροφορίες και σχόλια.
👉NEW -- Revealed: America’s secret military deployment on British Cyprus
— Declassified UK (@declassifiedUK) February 1, 2023
by @kennardmatt
The size of the US Air Force presence on British #Cyprus has long been kept secret. We now reveal the increasing US military presence on the Mediterranean islandhttps://t.co/QvN2fj0Ajg
Ακολουθεί όλη μετάφραση του του άρθρου στο Declassified-Revealed: america’s secret military deployment on british Cyprus (1/02/23)
To Declassified ισχυρίζεται ότι είδε έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) με λεπτομέρειες ενός κατασκευαστικού έργου στη RAF Ακρωτήρι, την « εξαιρετικά πολυσύχναστη » αεροπορική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο από την οποία πραγματοποιεί βομβαρδιστικές εξόδους σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το έγγραφο, που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2019, σημειώνει ότι τότε 87 Αμερικανοί αεροπόροι αναπτύχθηκαν στη RAF Ακρωτήρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων 12 αξιωματικών.
Όμως οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αυξήσουν τα επίπεδα του προσωπικού τους κατά 48% τα επόμενα έξι χρόνια. Μέχρι το 2024, το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν να έχουν αναπτυχθεί 129 αεροπόροι στη βάση, 15 από τους οποίους αξιωματικοί.
«Ο πραγματικός αριθμός για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ με βάση τη Βρετανική Κύπρο είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.
Υπάρχουν πολλές άλλες φρουρές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις δυο βρετανικές βάσεις – Δεκέλεια και Ακρωτήρι – και στις λεγόμενες «διατηρημένες τοποθεσίες» του Ηνωμένου Βασιλείου στην ίδια την Κύπρο. Αυτά πιθανότατα φιλοξενούν κάποιο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ».
Η μοίρα κατασκοπείας των ΗΠΑ
Το έγγραφο περιέχει λεπτομέρειες για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης κοιτώνα στη RAF Ακρωτήρι για το προσωπικό της USAF.
Ο αμερικανικός στρατός σχεδίαζε να κατεδαφίσει οκτώ εγκαταστάσεις για να χτίσει έναν νέο κοιτώνα για τους αεροπόρους του πάνω από 1,5 στρέμμα, με κόστος 27 εκατομμύρια δολάρια (22 εκατομμύρια λίρες).
Ο κοιτώνας πρόκειται να στεγάσει προσωπικό από την 1η Μοίρα Αναγνώρισης Καταδρομών (ERS), σημειώνει το έγγραφο.
Αυτή η μοίρα είναι η παλαιότερη ιπτάμενη μονάδα του αμερικανικού στρατού και είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση όλων των πληρωμάτων πληροφοριών και αναγνώρισης σε μεγάλο ύψος για το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, το οποίο αρχικά χειριζόταν η CIA.
Το ERS, το οποίο εδρεύει στην αεροπορική βάση Beale στην Καλιφόρνια, πραγματοποιεί επίσης 2.400 ώρες αποστολών «υποστηρίξεως μάχης » ετησίως με το RQ-4 Global Hawk, ένα drone παρακολούθησης που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία όπλων Northrop Grumman.
Δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις αποστολές μαχητικής υποστήριξης των ΗΠΑ έχει πετάξει από τη βρετανική βάση στην Κύπρο.
«Οι επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF) και οι απαιτήσεις εγκαταστάσεων στην τοποθεσία κατασκευής δεν πρέπει να προσδιορίζονται και πρέπει να προστατεύονται», σημειώνει το έγγραφο.
Το προηγούμενο κατάλυμα για το αμερικανικό προσωπικό στη RAF Ακρωτήρι αποτελούνταν από 104 χώρους κλινών κατανεμημένων σε οκτώ κοιτώνες και παρασχέθηκε από τους Βρετανούς. Το 2019, τα κτίρια ήταν άνω των 60 ετών.
«Οι τρέχουσες προκατασκευασμένες ξύλινες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν για να διαρκέσουν μόνο 20 χρόνια, επομένως έχουν υπερβεί κατά πολύ την ωφέλιμη ζωή τους», κατέληξαν οι ΗΠΑ. «Περίπου 4-5 δωμάτια είναι κλειστά για συντήρηση ανά πάσα στιγμή, μειώνοντας επομένως τη λειτουργική ικανότητα».
Οι εγκαταστάσεις δεν ήταν επαρκείς για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, πρόσθεσε. «Κατά τη διάρκεια της αλλαγής, δεν υπάρχουν αρκετοί ανοιχτοί χώροι για κλίνες, αναγκάζοντας το εξερχόμενο προσωπικό να μείνει έως και τρεις εβδομάδες εκτός βάσης με υψηλότερη τιμή», συνεχίζει το έγγραφο. «Λόγω της ταξινόμησης και της ευαισθησίας της αποστολής, αυτό εγείρει ανησυχίες για την Αντιτρομοκρατική και την Προστασία Δυνάμεων (AT/FP).
«Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός»
Οι ΗΠΑ είναι επίσης έντονες για τους κινδύνους για την υγεία των υπαρχόντων καταλυμάτων που παρέχονται από τη Βρετανία. «Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός λόγω της παλαιότητας και της κατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος, και επιπλέον, αρκετές από τις εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν λειτουργικά συστήματα πυρανίχνευσης», σημειώνει το έγγραφο.
Αναφέρεται επίσης σε πυρκαγιά τον Μάρτιο του 2007 σε έναν από τους προκατασκευασμένους κοιτώνες στο Ακρωτήρι κατά την οποία σκοτώθηκαν ο δεκανέας της RAF Andy Greenough και τα δύο μικρά παιδιά του .
Μια έρευνα «σύστησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον όλα τα προκατασκευασμένα κτίρια», συνεχίζει το έγγραφο. «Ωστόσο, καθώς πρόκειται για σταθμό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), η διαθεσιμότητα και η παροχή σημερινών καταλυμάτων περιορίζεται από τη RAF».
Υπήρχαν άλλα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις που παρείχε το ΗΒ. «Ο αμίαντος, οι τερμίτες και η μούχλα υπάρχουν σε κάθε μία από τις εγκαταστάσεις», συνεχίζει.
Ο αμερικανικός στρατός καταλήγει: «Η αποτυχία κατασκευής νέων καταλυμάτων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην αποστολή [της μοίρας]».
Μυστικότητα
Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αμερικανικό προσωπικό βρίσκεται στη RAF Ακρωτηρίου από το 1974, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση παρακολούθησης για την υποστήριξη των ειρηνευτικών ρυθμίσεων στη Μέση Ανατολή.
Αλλά το υπουργείο αρνιόταν πάντα να παράσχει πληροφορίες για ΗΠΑ, μια ανωμαλία σε σύγκριση με άλλες αναφορές του.
Η στρατιωτική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο είναι γνωστή στο βρετανικόκοινό, για παράδειγμα, με το Υπουργείο Άμυνας να αποκαλύπτει πρόσφατα ότι 2.490 Βρετανοί είναι μόνιμα τοποθετημένοι Βάσεις του στο νησί.
Ομοίως, η ίδια η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Βρετανία είναι δημόσια, καθώς το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε πρόσφατα ότι 12.147 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ αναπτύσσεται σε 11 τοποθεσίες στην Αγγλία.
«Ωστόσο, η αποτυχία αποκάλυψης του αριθμού του προσωπικού των ΗΠΑ στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι ένα άλλο παράδειγμα της άκρας μυστικότητας υπό την οποία ο βρετανικός στρατός κυβερνά άμεσα την επικράτεια.», σημειώνει το άρθρο.
Ερωτηθείς γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτει πληροφορίες για τα επίπεδα προσωπικού των ΗΠΑ στη Βρετανία, αλλά όχι για οι Βρετανικές Βάσεις, το Υπουργείο Άμυνας είπε : «Ως υπερπόντια επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικείται και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων είναι μοναδικές εντός της Άμυνας».
Πρόσθεσε: «Για επιχειρησιακούς λόγους και λόγους ασφαλείας, δεν δημοσιοποιούμε λεπτομέρειες του προσωπικού των ΗΠΑ… σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία».
«Ο ισχυρισμός του αμερικανικού στρατού ότι έχει ανεπτυγμένο μόνο 14 προσωπικό στην Κύπρο υποδεικνύει ότι τα πραγματικά επίπεδα αμερικανικών στρατευμάτων στα SBA κρατούνται επίσης μυστικά από το κοινό των ΗΠΑ.
Το έγγραφο της USAF σημειώνει ότι το αμερικανικό προσωπικό στην Κύπρο είναι μέρος της USAF-Europe, διοικητής της οποίας είναι ο Τζέιμς Χέκερ, προηγουμένως επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».
Διαβάστε επίσης: Το μυστήριο με τη μπάλα στο Τρόοδος-«Τα ραντάρ των Εγγλέζων»-Κατασκοπεία & UFO
«Λόγοι ασφαλείας»
Η μυστικότητα γύρω από την αμερικανική παρουσία στη Βρετανική Κύπρο περιλαμβάνει επίσης βομβαρδιστικές αποστολές των ΗΠΑ που πετάγονται από την επικράτεια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε πρόσφατα : «Θα απαιτείται εξουσιοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις [ΗΠΑ] που περιλαμβάνουν τη χρήση των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων», αλλά πρόσθεσε ότι για «λόγους ασφαλείας» δεν μπορούσε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες των ΗΠΑ που εξαντλούνται από τις SBA.
Ο μόνος αμερικανικός εξοπλισμός που παραδέχεται η βρετανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι τα αεροσκάφη U-2 που βρίσκονται μόνιμα στη RAF Ακρωτηρίου για σχεδόν μισό αιώνα.
Αλλά και άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες φαίνεται να δραστηριοποιούνται δτις Βάσεις. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Άμυνας, ο Ταγματάρχης Τρόι Ρόμπερτς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ λέγεται ότι υπηρέτησε στην RAF Ακρωτήρι ως Αρχηγός των Δυνάμεων Ασφαλείας Detachment 1, μια στρατιωτική αστυνομική μονάδα των ΗΠΑ.
«Μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ»
Το να βρούμε αξιωματούχους να μιλήσουν για την παρουσία των ΗΠΑ στην Κύπρο ήταν δύσκολο, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, οι ντόπιοι είπαν ότι στο Declassified, ότι Αμερικανοί αποτελούν σημαντικό στοιχείο των SBA.
«Υπάρχει μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ, δεν ξέρω πώς λειτουργεί αυτό ή γιατί, νομίζω ότι πιθανότατα συνεργάζονται με κάποιο τρόπο», είπε στο Declassified ο διευθυντής ενός εστιατορίου στην παραλία κοντά στην RAF Ακρωτηρίου . Αμερικανικό προσωπικό από τις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μπαίνει στο εστιατόριο για φαγητό και ποτό, πρόσθεσε.
Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη ξένη χώρα που έχει προσωπικό μόνιμα βασισμένο στα SBA.
«Η συνεχιζόμενη παρουσία ενός λεγόμενου βρετανικού υπερπόντιου εδάφους – της περιοχής των κυρίαρχων βάσεων – στο νησί της Κύπρου, είναι μια ανωμαλία της αποικιακής εποχής που πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε στο Declassified η Κέιτ Χάντσον, πρόεδρος της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (CND). ),
«Η Κύπρος, ανεξάρτητη από το 1960, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τις στρατιωτικές, υπηρεσίες πληροφοριών και επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Σαν να μην είναι αρκετά κακό αυτό το αυτοκρατορικό hangover, αποδεικνύεται τώρα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την περιοχή της βάσης για τους δικούς τους στρατιωτικούς σκοπούς που δεν έχουν αποκαλυφθεί, οι οποίοι μόνο να υποθέσουμε ότι περιλαμβάνουν πολεμικές μάχες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Η Hudson, η οποία συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Declassified , πρόσθεσε: «Η «ειδική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο μυστική και υποτελής στρατιωτική σχέση, είτε είναι ο μικρότερος εταίρος σε ατελείωτες επεμβάσεις είτε ως συμβατός οικοδεσπότης των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη RAF Lakenheath στο Suffolk. Η λογοδοσία φαινομενικά απουσιάζει σε κάθε επίπεδο και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί να συνεχιστεί χωρίς έλεγχο».
«Ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων πληροφοριών»
Το ΗΒ αρνείται επίσης να αποκαλύψει ποιες άλλες υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν παρουσία στις Βάσεις
Αλλά οι διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 αποκάλυψαν την εκτεταμένη παρουσία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) σε όλη τη βρετανική επικράτεια στην Κύπρο.
Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της GCHQ, της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε : «Η Κύπρος φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ».
Αυτές οι εγκαταστάσεις λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση υποκλοπής επικοινωνιών στον Άγιο Νικόλαο στην Βάση της Δεκέλειας, η οποία υποτίθεται ότι συγκεντρώνει κλήσεις, μηνύματα και email από όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η εγκατάσταση του Αγίου Νικολάου φιλοξενεί επίσης ένα στοιχείο ευφυΐας μέτρησης και υπογραφής ή MASINT. Αυτό το εξαιρετικά τεχνικό πεδίο ανιχνεύει και περιγράφει τα ειδικά χαρακτηριστικά των αντικειμένων και των πηγών-στόχων.
Δύο ακόμη τοποθεσίες MASINT που λειτουργούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ βρίσκονται στη δυτική βάση, συμπεριλαμβανομένης μιας μη επανδρωμένης εγκατάστασης στο ακρωτήριο Γάτα, ακριβώς πάνω από την RAF Ακρωτηρίου.
Στη RAF Troodos, μια βρετανική «διατηρημένη τοποθεσία» στα σύνορα με τη βόρεια Κύπρο, οι ΗΠΑ λειτουργούν άλλο ένα σταθμό ακρόασης, το οποίο χρησιμοποιεί μυστική συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών.
Ο ιστότοπος του Τρόοδος, σημείωσε η GCHQ , «έχει από καιρό θεωρηθεί ως «Κόσμημα στο Στέμμα» από την NSA καθώς προσφέρει μοναδική πρόσβαση στην περιοχή της Λεβαντίνης, τη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία».
«Η συλλογή που σχετίζεται με όπλα από το Τρόοδος χρησιμοποιείται για την υποστήριξη τεχνικών αναλυτών [νοημοσύνης σημάτων] στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνεται στο έγγραφο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η πειρατεία ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Σημαντικά περιουσιακά στοιχεία»
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σε αυτές τις τέσσερις τοποθεσίες των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο «ωφελούν πολλά σκέλη αναφοράς» για την NSA, σημειώνει το έγγραφο της GCHQ.
Προστίθεται: «Συνεχίζουμε να διατηρούμε και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ/NSA… Οι εγκαταστάσεις συλλογής του GCHQ στην Κύπρο αναγνωρίζονται από την NSA ως σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν σημαντικά στην UKUSA».
Η UKUSA είναι η άκρως απόρρητη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε το 1946.
Η GCHQ σημείωσε ότι ήθελε να «βελτιώσει την απόδοση» από τις εγκαταστάσεις πληροφοριών της «μέσω πιο αποτελεσματικού συντονισμού των στοιχείων [επικοινωνιακών δορυφορικών πληροφοριών] για τη συλλογή τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ».
Το άκρως απόρρητο έγγραφο παρατήρησε επίσης ότι η NSA παρέχει το ήμισυ της χρηματοδότησης για τη θέση ακρόασης του Ηνωμένου Βασιλείου στον Άγιο Νικόλαο.
Ανέφερε επίσης ότι «η τεχνογνωσία του προωθημένου προσωπικού στην Κύπρο» και η εφαρμογή «κοινών αρχιτεκτονικών» «θα εγγυηθούν μια συνεχή θετική σχέση, με δυνητικά μεγαλύτερες ευκαιρίες για διαλειτουργικότητα και κοινή χρήση», μεταξύ της GCHQ και της NSA.
Ωστόσο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Σνόουντεν , το προσωπικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποχρεούται να ντύνονται ως τουρίστες γύρω από τις βάσεις, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποσχεθεί στην Κυπριακή κυβέρνηση ότι εκεί εργάζεται μόνο Βρετανικό προσωπικό.
Η GCHQ δεν αναγνώρισε ποτέ την παρουσία της στην Κύπρο.