Τον τελευταίο καιρό οι χρήστες του διαδικτύου βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με ηλεκτρονικές απάτες.
Υπάρχουν διάφορα «καμπανάκια» που χτυπούν, προσπαθώντας να προειδοποιήσουν ότι πρόκειται για απάτη, ωστόσο οι χρήστες είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από άγνοια δεν τα προσέχουν. Πολλοί από εσάς δεν γνωρίζετε όμως πώς να διακρίνετε ποιες από τις ειδοποιήσεις είναι απάτες και ποιες όχι.
Η Ελληνική Τράπεζα θέλοντας να προστατεύσει όλους τους πελάτες της, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, να βλέπουμε τα σημάδια και να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί ώστε να μην πέσουμε σε παγίδες. Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα σημάδια και τα είδη απατών τα οποία είναι σε έξαρση αυτό τον καιρό:
Α. Η «Ρομαντική απάτη» είναι μια από τις πιο γνωστές ηλεκτρονικές απάτες οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα. Οι απατεώνες στοχεύουν σε υποψήφια θύματα μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών και όχι μόνο. Επίσης, επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram κ.α. για να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Οι ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντιληφθείτε γρήγορα μια τέτοια περίπτωση είναι:
• Κάποιος που γνώρισες πρόσφατα μέσω διαδικτύου δηλώνει ότι τρέφει έντονα αισθήματα για εσένα, ζητώντας να επικοινωνήσετε κατ’ ιδίαν.
• Τα μηνύματα είναι συχνά κακώς διατυπωμένα και ασαφή.
• Το διαδικτυακό προφίλ δεν συνάδει με αυτά που γράφει-λέει.
• Σας ζητάει να στείλετε προσωπικές σας φωτογραφίες ή βίντεο.
Οι απατεώνες αρχικά επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θύματος και στη συνέχεια ζητούν χρήματα, δώρα ή στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού ή της πιστωτικής κάρτας. Εάν το θύμα δεν στείλει τα χρήματα που ζητά ίσως προσπαθήσει να το εκβιάσει ώστε να υποκύψει. Αν το θύμα υποκύψει στην συνέχεια ο θύτης θα ζητήσει ακόμα περισσότερα.
Β. Το «Phising (ψάρεμα)» είναι μια άλλη πρακτική που επιλέγουν αρκετά συχνά οι απατεώνες. Αφορά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό να εξαπατήσουν τους παραλήπτες γνωστοποιώντας στους απατεώνες προσωπικές και οικονομικές τους πληροφορίες ή κωδικούς ασφαλείας τους. Ο απατεώνας προσεγγίζει το θύμα του, στέλνοντάς του ένα παραπλανητικό μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που θα λάβετε μπορεί να εντοπίσετε τα πιο κάτω στοιχεία:
• Τα μηνύματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά τα μηνύματα που στέλνουν οι τράπεζες σε πελάτες.
• Υπάρχει το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
• Ζητούν από το στο θύμα να κατεβάσει στη συσκευή του ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link).
• Χρησιμοποιούν λέξεις που δίνει την αίσθηση του κατεπείγοντος.
Γ. Τέλος, οι «επενδυτικές απάτες» έρχονται να συμπληρώσουν τις πιο διαδεδομένες ηλεκτρονικές απάτες. Οι απάτες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες, όπως μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, πολύτιμους λίθους, υπεράκτιες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Μερικές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε εύκολα τις επενδυτικές απάτες είναι:
• Αν λαμβάνετε επανειλημμένα απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις.
• Αν υπόσχονται γρήγορες αποδόσεις και διαβεβαιώνουν ότι οι επενδύσεις είναι ασφαλείς.
• Η προσφορά είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
• Η προσφορά είναι προσωπική και ζητείται να μην τη μοιραστείτε με άλλους.
Αν λοιπόν δεν αναγνωρίσετε γρήγορα οποιανδήποτε διαδικτυακή απάτη και δώσατε λεπτομέρειες του λογαριασμού σας, κωδικούς ή πατήσατε σε σύνδεσμο που λάβατε στο email ή στο κινητό σας από έναν απατεώνα επικοινωνήστε άμεσα με το Κέντρο Επινκοινωνίας Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας εάν πρόκειται για απάτη που αφορά χρήματα. Ακόμα και αν αναγνωρίσετε εγκαίρως την απάτη και δεν πέσετε θύμα αυτής, καλό είναι να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή απόπειρα απάτης, στις αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Οι διαδικτυακές απάτες στις μέρες μας είναι όλο και πιο εξελιγμένες, είτε πρόκειται για απάτες με κληρονομιές, με ψεύτικες αγορές, ψεύτικες προσφορές διακοπών, απάτες με παραμυθάδες, ψεύτικους CEO και υποσχέσεις αγάπης. Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμάστε τα αυτονόητα για να μην πέσετε θύματα του υποδυούμενου φίλου απατεώνα. Σε κάθε περιήγησή σας στο διαδίκτυο να είστε προσεκτικοί και σίγουροι για τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές και επικοινωνίες.
Διαβάστε εδώ tips για να κάνετε ασφαλέστερες συναλλαγές στο διαδίκτυο.