Σε αδιέξοδο κατάληξε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Κούσιου, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Μετά την κατάληξη αυτή, η συνδικαλιστική πλευρά εξήγγειλε τη λήψη μέτρων στις 26 Ιανουαρίου. Από πλευράς τους οι εργοδοτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι οι συνθήκες δεν προσφέρονται για τέτοια μέτρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι «από την περασμένη Πέμπτη, συνέχισα τις επαφές και διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορετικών, εκ διαμέτρου αντίθετων, θα έλεγα, θέσεων των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατά τις επαφές και διαβουλεύσεις που είχα τις τελευταίες ημέρες διεφάνη ότι οι πλευρές δεν είναι ακόμη έτοιμες να διαφοροποιήσουν τις τελευταίες καταγραμμένες θέσεις τους».

Ο Υπουργός έκρινε ότι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των πλευρών είναι τόσο μεγάλη, που δεν του δίνει καμία απολύτως δυνατότητα να υποβάλει, την παρούσα χρονική στιγμή, διαμεσολαβητική πρόταση που να έχει την παραμικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που επανάφερε τον θεσμό της ΑΤΑ, ο οποίος είχε παγοποιηθεί το 2012 και ότι με βάσει τις πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017 θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους, το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας. Το ποσοστό αυτό, είπε, ανέρχεται στο 4,36%.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη μιας συναινετικής συμφωνίας, παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει λόγω τόσο των τοποθετήσεων των κοινωνικών εταίρων όσο και του περιορισμένου χρόνου που απομένει μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί και της κυβέρνησής του.

«Είμαι βέβαιος ότι ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης», είπε ο κ. Κούσιος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εργασιακή ειρήνη, ο τόπος και η οικονομία.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα προσήλθε στον διάλογο για νέα συμφωνία για απόδοση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση το γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία μεταβατική συμφωνία έλεγε ότι ο στόχος μιας νέας συμφωνίας είναι να αποδίδεται η ΑΤΑ στην φιλοσοφία της, και η φιλοσοφία της είναι να καλύπτει την απώλεια που έχουν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.

Σημείωσε ότι σε μια προσπάθεια να «υποβοηθήσουμε την εξεύρεση συναινετικής λύσης και λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη μας και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν απωλέσει ήδη σχεδόν το 10% της αγοραστικής τους αξίας, δεχθήκαμε με στόχο να υποβοηθήσουμε τον μεσολαβητικό ρόλο που αναλάμβανε ο Υπουργός Εργασίας, τη δυνατότητα επίτευξης της συμφωνίας με μια σταδιακή επαναφορά της πλήρους απόδοσης της ΑΤΑ σε ένα πολύ συγκεκριμένο και τακτό χρονικό διάστημα».

Η κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ο Υπουργός Εργασίας έχει αποφασίσει ότι δεν καταθέτει μεσολαβητική πρόταση και έχουμε καταλήξει σε αδιέξοδο «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ήδη αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε στις 26 Ιανουαρίου σε πανεργατική κινητοποίηση με στόχο να προστατεύσουμε το θεσμό και με στόχο να οδηγηθούμε σε νέα συμφωνία που θα αποκαθιστά την φιλοσοφία της ΑΤΑ».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εξέφρασε την απογοήτευση των εργαζομένων για το γεγονός ότι μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό δεν στέφθηκε με επιτυχία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μετουσίωση στην πράξη αυτών που δήλωσε δημόσια τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραπέμποντας στην αποκατάσταση της ΑΤΑ, όσο και ο Υπουργός Εργασίας σε δημόσιες δηλώσεις του σε σχέση με τη μη κατάργηση του θεσμού.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προβεί στις απαιτούμενες υποχωρήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για σταδιακή αποκατάσταση του θεσμού, καλύπτοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών των εργαζομένων και την ίδια στιγμή θέτοντας τις βάσεις για μια συγκροτημένη στρατηγική για επέκταση και διεύρυνση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος αγοράς εργασίας.

Είμαστε υποχρεωμένοι, δήλωσε ο κ. Μάτσας, ως συνδικαλιστικό κίνημα να ενεργοποιήσουμε την απόφαση που έχουμε λάβει κατά την τελευταία συνεδρίαση της πανσυνδικαλιστικής διάσκεψης για τη λήψη μέτρων στις 26 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να «στείλουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την εργοδοτική πλευρά, όσο και προς την κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε δικαιώματα εργαζομένων, τα οποία προκύπτουν και πηγάζουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».  

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε ότι η συμφωνία του 2017 ξεκάθαρα διατυπώνει τη βασική αρχή ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να επαναρυθμιστεί στη βάση της φιλοσοφίας της. «Διαπιστώσαμε στην πορεία ότι η εργοδοτική πλευρά κάθετα και απερίφραστα απαιτούσε την κατάργηση του θεσμού», είπε ο κ. Αναστασίου.

Η αμφισβήτηση του θεσμού, πρόσθεσε ο κ. Αναστασίου, είναι ένα θεμελιώδες θέμα για το συνδικαλιστικό κίνημα και για αυτό ενωμένο με πλήρη ετοιμότητα θα δώσει τη μάχη του για να υπερασπιστεί το θεσμό και την επέκτασή του και στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Όλοι, είπε, συμφωνούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω το κλίμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας.

Πρόσθεσε ότι το τοπίο για το 2023 είναι αβέβαιο, θολό και άγνωστο. «Οι επιχειρήσεις έχουν να ενσωματώσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό, την αύξηση του κόστους δανεισμού και πολλά άλλα», ανέφερε. Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, «έχουμε πει, ας συμφωνήσουμε να συνεχίσει η συμφωνία του 2017, με το 50% καταβολής της ΑΤΑ και να δοθεί ο χρόνος να αξιολογήσουμε τα δεδομένα». Ανέφερε ότι το 50% εξισούται για αυτούς που το λαμβάνουν με το 4,36%, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των χαμηλά εργαζομένων, αλλά σίγουρα αρκετών. Υπενθύμισε ότι το 70% των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν απολαμβάνει της ΑΤΑ, οπότε αυτό δεν ήταν μια λύση, και η θέση της ΟΕΒ ήταν να συζητηθεί περαιτέρω με την νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι η πρόταση της ΟΕΒ για υποβολή προς συζήτηση απόψεων και εισηγήσεων εντός του 2023 για πιθανή αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολιστικό σύστημα βασισμένο στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, δεν βρήκε ανταπόκριση από τις συντεχνίες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε ότι ως ΚΕΒΕ συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο θεσμός της ΑΤΑ πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. «Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή δεν υιοθετούμε τη λογική των συντεχνιών ότι οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στη φιλοσοφία της ΑΤΑ, σημαίνει μόνο αύξηση και επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%», είπε.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και με αυτά τα δεδομένα «επιβεβαιώσαμε στον Υπουργό ότι το 50% της ΑΤΑ για όσους καταβάλλουν και όσους παίρνουν ΑΤΑ θα αποδοθεί στο τέλος του μήνα και για τον υπόλοιπο χρόνο» και δήλωσε ότι με τα δεδομένα της οικονομίας είναι μια σωστή ρύθμιση για να δοθεί χρόνος για συζήτηση.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει απεργία από πλευράς του συνδικαλιστικού κινήματος, έστω και αν το ανακοινώνουν, διότι οι συνθήκες δεν προσφέρονται για τέτοια μέτρα. Σε περίπτωση που όμως το κάνουν σίγουρα θα καλέσουμε και εμείς τα μέλη μας να ακούσουμε ξεκάθαρα τη δική τους άποψη για το πώς πορευόμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε ο κ. Τσιακκής.

Πηγή: ΚΥΠΕ