25χρονος Σύρος διατηρούσε σχέση με 15χρονη μαθήτρια, αλλά επειδή η ανήλικη είχε αρνηθεί να έχει σεξουαλική επαφή μαζί του, την απήγαγε μια μέρα που πήγαινε στο σχολείο και την βίασε. Στη συνέχεια δημοσίευσε φωτογραφίες της.
Ο 25χρονος, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 11 χρόνων. Εντούτοις, άσκησε έφεση, θεωρώντας ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν είναι έκδηλα υπερβολικές και/ή νομικά εσφαλμένες.
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, μαθήτρια Γυμνασίου, σε ηλικία 15 περίπου ετών δημιούργησε δεσμό με τον 25χρονο, που διήρκησε για έξι μήνες. Ο 25χρονος ήθελε να έχουν σεξουαλική σχέση με την 15χρονη και η τελευταία αρνείτο, λέγοντας του ότι ήταν ακόμα μικρή. Τον Ιούνιο του 2019 αυτός επιχείρησε να προχωρήσει. Ενώ βρίσκονταν στο σπίτι του αυτός άρχισε να τη φιλά στο λαιμό, στο μάγουλο και όταν την έριξε στο κρεβάτι αυτή τον έσπρωξε και έφυγε.
Τον ίδιο μήνα όμως, ενόσω η 15χρονη περπατούσε προς την στάση λεωφορείου για να πάει στο σχολείο της, ο 25χρονος την αιφνιδίασε, την έπιασε από τα μαλλιά, την έβαλε στο αυτοκίνητο του και τη μετέφερε σε ένα έρημο χώρο με βράχους όπου την κακοποίησε σεξουαλικά. Η 15χρονη υπέκυψε γιατί σε προηγούμενο καυγά την είχε χαστουκίσει, άλλη φορά τράβηξε μαχαίρι αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση την τράβηξε από τα μαλλιά. Όταν τέλειωσε τη μετέφερε στο σχολείο της. Έκτοτε η 15χρονη διέκοψε την επικοινωνία της μαζί του.
Τον Ιανουάριο όμως του 2020 αυτός ανάρτησε στο διαδίκτυο δύο φωτογραφίες της την στιγμή της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ανάρτηση έγινε σε πλαστό λογαριασμό που ο 25χρονος δημιούργησε στο Instagram με το όνομα της 15χρονης. Ο 25χρονος έστειλε τις φωτογραφίες σε συμμαθητές της 15χρονης με αποτέλεσμα αμέσως το συμβάν να διαδοθεί στο σχολείο, η 15χρονη να υποστεί εξευτελισμό και bullying, να παρέμβει η διευθύντρια και τελικά η υπόθεση να καταγγελθεί στην Αστυνομία.
Όταν η Αστυνομία στα πλαίσια της υπόθεσης προχώρησε σε έρευνα της κατοικίας του 25χρονο εντόπισε στο κινητό του τηλέφωνο, αρχεία πορνογραφικού υλικού με την 15χρονη. Ο 25χρονος όμως δεν παραδέχθηκε τις κατηγορίες. Έγινε ακρόαση στην οποία κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας η ανήλικη. Στο τέλος κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες και του επιβλήθηκαν ποινές από 2 έως 11 έτη.
Ο 25χρονος παραπονέθηκε ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν είναι έκδηλα υπερβολικές και/ή νομικά εσφαλμένες. Εισηγείται ότι το Κακουργιοδικείο απέδωσε υπερβολική σημασία στον αποτρεπτικό χαρακτήρα της ποινής εφόσον αναφέρθηκε, για να καταλήξει στη συχνότητα διάπραξης των αδικημάτων αυτής της φύσης, όχι μόνο στις υποθέσεις που εκδίκασε, αλλά και στις υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο πινάκιο του προς εκδίκαση. Με αυτό τον τρόπο παραβίασε το τεκμήριο αθωότητας. Περαιτέρω δεν εξέτασε επαρκώς ή και καθόλου τις προσωπικές περιστάσεις του 25χρονου και δεν έλαβε καθόλου υπόψη μετριαστικούς παράγοντες αποφασιστικής σημασίας. Το νεαρό της ηλικίας, καταλήγει, αποτελεί καθοριστικό μετριαστικό παράγοντα, σε συνδυασμό με το λευκό ποινικό μητρώο.
Οι επιβαρυντικοί παράγοντες
Ως επιβαρυντικούς παράγοντες έλαβε υπόψη το γεγονός της άσκησης βίας και την κακοποίηση από θέση επιρροής. Η κακοποιητική συμπεριφορά συνεχίστηκε και με το δημόσιο εξευτελισμό της ανήλικης μέσα στο σχολείο της. Η όλη κατάσταση είχε ασφαλώς επηρεάσει δυσμενώς την 15χρονη, η οποία κατά τον χρόνο διάπραξης του εγκλήματος ήταν 15 ετών και 4 μηνών. Η ψυχολογική της αξιολόγηση κατέδειξε ότι η κακοποίηση που υπέστη από τον 25χρονο είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύξει μερική συμπτωματολογία διαταραχής μετατραυματικού στρες. Με την απομάκρυνση όμως του 25χρονου από το περιβάλλον της η 15χρονη ανακουφίστηκε και ένιωσε ασφάλεια και τα προβλήματα δεν εξελίχθηκαν στην ακραία τους μορφή.
Οι ελαφρυντικοί παράγοντες
Από την άλλη έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικούς παράγοντες το νεαρό της ηλικίας του 25χρονου, ως και τη δύσκολη παιδική του ηλικία, προερχόμενος από πολυμελή φτωχή οικογένεια από τη Συρία. Τώρα διαμένει στην Κύπρο ως πολιτικός πρόσφυγας.
Η θέση του δικαστηρίου
Από την πλευρά του το δικαστήριο αναφέρει ότι «οι υποθέσεις αυτής της φύσεως και γενικά οι υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων και μάλιστα με θύματα παιδιά δεν βρίσκονται μόνο σε έξαρση, δεν αποτελούν απλώς αδικήματα που δεσπόζουν στο εγκληματικό στερέωμα της Κύπρου, αλλά έχουν πλέον εξελιχθεί σε πρωτοφανή μάστιγα.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί υποχρέωση στα δικαστήρια για επιβολή ιδιαίτερα αποτρεπτικών και συνεπώς αυστηρών ποινών, με αποτέλεσμα οι προσωπικές περιστάσεις να είναι δευτερεύουσας και η εξατομίκευση της ποινής, όσο επιβεβλημένη κι αν είναι, να μην έχει αποφασιστικό ρόλο.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ θύματος και δράστη. Ο 25χρονος ήταν μεν νεαρός, αλλά μεγαλύτερος 10 χρόνια από το θύμα του, σε μια φάση της ζωής που τέτοια διαφορά ηλικίας έχει μεγάλη σημασία.
Δεν έχουμε εντοπίσει κανένα στοιχείο που να καθιστά την ποινή έκδηλα υπερβολική. Ούτε και σφάλμα αρχής διαπιστώνεται σε βάρος του 25χρονου».
Η κατάληξη αυτή υποδηλώνει ότι ο 25χρονου όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε υπερβολικά, αλλά στην πράξη έτυχε επιείκειας.
Διαβάστε επίσης: Επιβεβαιώθηκαν τα ισόβια στον 40χρονο για την άγρια δολοφονία της Γιαννούλας