Αθώος «με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο», δηλώνει ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος κατηγορείται πως επιτέθηκε άσεμνα σε γυναίκα στο γραφείο του το 1981, όταν αυτή ήταν 16 ετών και 8 μηνών.
Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου αναφέρθηκε στον ενθρονισμό του στη συγκεκριμένη θέση το 1973 και σημείωσε πως «αρνούμαι με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο από την παραπονούμενη, ότι της επιτέθηκα άσεμνα στο γραφείο μου πριν από 41 χρόνια και όλα όσα ψευδώς ανάφερε περί πραγματοποίησης μεταξύ μας συναντήσεων για να της δώσω δήθεν χρηματική βοήθεια».
Πρόσθεσε ότι ουδέποτε συναντήθηκε ή είχε οποιαδήποτε επαφή με την παραπονούμενη. Ουδέποτε ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία ή επαφή με τη μητέρα και την αδελφή της» και πως «ουδέποτε έγιναν τα πρόστυχα τηλεφωνήματα μεταξύ εμένα και της αδελφής της παραπονούμενης, η οποία ισχυρίστηκε ότι μου τηλεφώνησε παριστάνοντας την παραπονούμενη μετά την κατ’ ισχυρισμό άσεμνη επίθεση. Πρόκειται για αποκύημα νοσηρής φαντασίας και ψευδορκίας», είπε και σημείωσε πως «η κατ’ ισχυρισμό άσεμνη επίθεση που συνέβη πριν από 41 περίπου χρόνια, πλήττει το δικαίωμά μου για δίκαιη δίκη».
Ανέφερε πως κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να εντοπίσει μαρτυρία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και σημείωσε ότι αρκετά από τα άτομα, τα οποία είχε αναφέρει στην κατάθεση της η παραπονούμενη, μεταξύ των οποίων η οικονόμος της Μητρόπολης και το άτομο που σύμφωνα με την κατηγορία διευθέτησε τη συνάντηση μαζί του και της παραπονούμενης για λήψη χρηματικής βοήθειας, έχουν αποβιώσει, ενώ «ο τότε γραμματέας της Μητρόπολης είναι υπέργηρος και πάσχει από γεροντική άνοια, η οποία δεν του επιτρέπει να μαρτυρήσει στο Δικαστήριο».
Ο τέως Κιτίου ανέφερε ακόμα ότι του «προκαλεί κατάπληξη πως και η παραπονούμενη προέβη σε καταγγελία στην αστυνομία το 2021, μετά πάροδο 40 χρόνων από την κατ’ ισχυρισμό άσεμνη επίθεση, ενώ δεν υπήρχε οτιδήποτε το οποίο την εμπόδιζε εάν συνέβαινε ποτέ τέτοιο πράγμα, να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία στα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν».
Στη δήλωση του ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου αναφέρθηκε και σε άλλα σημεία της κατάθεσης της παραπονούμενης μεταξύ των οποίων ότι ο καναπές στο γραφείο του, δεν ήταν χρώματος βυσσινοκόκκινου αλλά μπεζ κλαδωτός και πως το σαλόνι με το συγκεκριμένο χρώμα τοποθετήθηκε στον χώρο το 1990 και βρίσκεται εκεί μέχρι και σήμερα.
Ο κατηγορούμενος στην δήλωσή του αναφέρθηκε και σε φωτογραφίες τις οποίες προτίθεται να παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστηρίου, στις οποίες απεικονίζονταν ο συγκεκριμένος καναπές, η είσοδος της Μητρόπολης και άλλα σημεία του γραφείου του, ενώ ανέφερε πως εκείνη την εποχή το γραφείο του δεν είχε αυτόματο σύστημα κλειδώματος, όπως υποστήριξε η παραπονούμενη.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «πέρα για πέρα ψευδή την αναφορά της παραπονούμενης ότι τάχατες της έδειξα άλμπουμ με φωτογραφίες μου όπου βρισκόμουν αγκαλιά με κοπέλες σε τελεφερίκ στην Ελβετία. Ουδέποτε συνάντησα κοπέλες στην Ελβετία, ουδέποτε αγκάλιασα κοπέλες στην Ελβετία, ουδέποτε χρησιμοποίησα τελεφερίκ στην Ελβετία, και φυσικά ουδέποτε υπήρξαν οι φωτογραφίες τις οποίες ισχυρίστηκε η παραπονούμενη στη μαρτυρία της, οι οποίες επαναλαμβάνω είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας», είπε.
Οσον αφορά το επίδομα ύψους 200 λιρών που έδινε, όπως είχε αναφέρει η παραπονούμενη στη μαρτυρία της, η Επιτροπή της Μητρόπολης σε ένα ορφανό παιδί για τα Χριστούγεννα, ο τέως Κιτίου είπε πως «ουδέποτε η Μητρόπολη έδινε επίδομα £200, ή οποιοδήποτε επίδομα σε ορφανό για τα Χριστούγεννα».
Ο Γιώργος Θεμιστοκλέους, «ο οποίος κατά την επίδικη περίοδο και μέχρι το 1989 ήταν Επίτροπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού του Σωτήρος, ο οποίος βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της Μητροπόλεως, γνώριζε πολύ καλά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεως για υποτροφία σε ορφανά», είπε ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, εξηγώντας λεπτομερώς τη διαδικασία που ακολουθείτο για να δοθεί βοήθεια σε παιδιά.
Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου κάλεσε το Δικαστήριο «σε περίπτωση που δεν έχει καλή αντίληψη του χώρου του παλαιού και νέου μου γραφείου από τα όσα ανέφερα και τις φωτογραφίες τις οποίες κατέθεσα, για επί τόπου επίσκεψη στη Μητρόπολη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι και να βεβαιωθεί αν έχει οιανδήποτε αμφιβολία για τα όσα επί τη αρχιεροσύνη μου κατέθεσα». Τέλος, αναφέρει ότι, «δηλώνω με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαι αθώος και άδικα κατηγορούμαι για αυτή την υπόθεση».
Σημειώνεται ότι μετά την ανάγνωση της γραπτής κατάθεσης, ο Μιχάλης Πικής ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, ζήτησε όπως καταθέσει τις φωτογραφίες και πρακτικά ως τεκμήριο στο Δικαστήριο, ωστόσο η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε πως θέλει αντίγραφα αυτών των τεκμηρίων για να αποφασίσει εάν θα φέρει ένσταση στην κατάθεσή τους.
Το Δικαστήριο όρισε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου ως ημερομηνία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ