Για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και το παρασκήνιο γύρω από τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο, ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.
Αρχικά ανέφερε ότι ο ίδιος πήγε στην Αρχιεπισκοπή για να πάρει την ευχή του αλλά του είπε ο υπεύθυνος ότι οι γιατροί θα αφήσουν να τον δουν ελάχιστα άτομα.
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς αυτή η ασθένεια ξέρουμε που καταλήγει. Μακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα».
Μιλώντας για το παρασκήνιο των Αρχιεπισκοπικών εκλογών ανέφερε ότι όλοι οι Ιεράρχες είναι εν δυνάμει υποψήφιοι. «Δεν είναι μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που μπορούν να εκλεγούν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά και οι άγαμοι κληρικοί που είναι πάνω από 35 ετών».
Διαβάστε ακόμη: Κάσιος: Ο Αρχιεπίσκοπος διατηρεί το πλατύ του χαμόγελο (ΒΙΝΤΕΟ)
Σημείωσε ότι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος, ο Ταμασού Ησαΐας, ο Πάφου Γεώργιος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μόρφου Νεόφυτος και ο Καρπασίας Χριστόφορος». Πρόσθεσε ότι πολλά ψηφοδέλτια θα έχουν άλλα ονόματα καθώς ο πιστός θα πάρει ένα χαρτί και θα γράψει πάνω το όνομα αυτού που επιθυμεί να είναι στο τριπρόσωπο. «Οι δύο που θα είναι στο τριπρόσωπο είναι ο Λεμεσού και ο Ταμασού. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο τρίτος».
Διευκρίνισε ότι κριτήριο για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο θα είναι και η ηλικία».
Σημείωσε ότι αν στο τριπρόσωπο βρεθεί ο Πάφου ή ο Κωνσταντίας τότε θα δυσκολευτούν να χάσουν την εκλογή. Ξεκαθάρισε ότι η ηλικία του Πάφου ευνοεί τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου γιατί οι άλλοι δύο είναι πολύ νεότεροι. «Ο Αθανάσιος είναι κοντά στα 64 και ο Ησαΐας 50, ενώ ο Πάφου 74». Διευκρίνισε ότι κάποιοι που έχουν φιλοδοξίες δεν θέλουν να τις ακυρώσουν με εκλογή του Αθανάσιου ή του Ησαΐα».
Ακόμη, είπε ότι «θέλουμε έναν Αρχιεπίσκοπο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και θα δώσει μια κινητικότητα στην Εκκλησία έτσι ώστε να είναι παρούσα στο σήμερα και όχι στο χθες». Πρόσθεσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία τις τελευταίες δεκαετίες έχει φτάσει σε τέτοιο συντηρητισμό που έρχεται σε αντίθεση με τον ιστορικό εαυτό της. «Σήμερα λειτουργεί σαν ένα συντηρητικό οργανισμό. Δεν είναι παρούσα στο σήμερα».
Ο κ. Κυριακού μίλησε και για το πώς επηρεάζουν τις εκλογές η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν επιλύεται εύκολα. «Το σχίσμα υπάρχει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε τα πράγματα και δημιουργήθηκαν καινούρια δεδομένα». Επεσήμανε ότι όσοι υποστήριζαν το Πατριαρχείο Μόσχας δεν έχουν πλέον πολύ ισχυρά επιχειρήματα για να το στηρίξουν. «Όσοι μνημόνευαν τον Πατριάρχη Μόσχας τώρα σταμάτησαν να το κάνουν γιατί είναι εισβολείς».
Διαβάστε ακόμη: «Υποψήφιοι Πρόεδροι και Αρχιεπίσκοποι πέρασαν από Μητροπόλεις και κόμματα»
Εξήγησε ότι ο Ταμασού χαρακτηριζόταν φιλόρωσος και ακολουθούσε ο Λεμεσού λόγω των πολλών Ρώσων στη Λεμεσό. «Και οι δύο πήγαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είδαν και τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν επιμένουν στις προηγούμενες τους θέσεις», είπε.
Τόνισε δεν θα παίξει κανένα ρόλο το ουκρανικό και αν είναι κάποιος φιλόρωσος. «Ο Κύπριος πιστός θα πάει να ψηφίσει αυτόν που θεωρεί καλύτερο για να ηγηθεί της Εκκλησίας». Σημείωσε ότι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και όσοι ξένοι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και διαμένουν στην Κύπρο εδώ και έναν χρόνο. «Υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι που μπορούν να ψηφίσουν».
Διευκρίνισε ότι αν υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, τότε η Ιερά Σύνοδος θα δυσκολευτεί πολύ να εξηγήσει την ψήφο της αν δεν ψηφίσουν τον πρώτο.
Κληθείς να σχολιάσει για τον εκλεκτό που επέλεξε το Φανάρι ανέφερε ότι ο Πατριάρχης επέλεξε τον Κωνσταντίας Βασίλειο. «Φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα είχε πρόβλημα να εκλεγεί ο Πάφου Γεώργιος, ούτε με την εκλογή του Αθανάσιου ή του Ησαΐα».
Τέλος, ανέφερε ότι από τη στιγμή που η Εκκλησία της Κύπρου έχει αναγνώρισει την Ουκρανική αυτοκεφαλία τότε δεν υπάρχει επιστροφή».
Δείτε το βίντεο: