Σε προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται εδώ και κάποιους μήνες η χώρα ενόψει των Προεδρικών. Ταυτόχρονα φουντώνουν οι ψίθυροι για Αρχιεπισκοπικές εκλογές καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού και ο καθηγητής Γιάννος Κατσουρίδης, οι οποίοι μίλησαν για τις σχέσεις πολιτικών και κομμάτων με Μητροπολίτες και Εκκλησία.
Ο κ. Κυριακού αρχικά ευχήθηκε περαστικά στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ καθώς όπως είπε περνά δύσκολες μέρες. Πρόσθεσε ότι το παρασκήνιο παίζει πιο σημαντικό ρόλο από το προσκήνιο, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρχει το παρασκήνιο τότε υπήρχε πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές με τη συμμετοχή του λαού. «Αυτό που διέσωσε τον καταστατικό χάρτη ήταν τα παρασκήνια που έγιναν. Μου ανέθεσαν να προστατέψω μέσω των ΜΜΕ τη διεξαγωγή των εκλογών».
Επεσήμανε ότι όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι πέρασαν από τις μητροπόλεις και όλοι οι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι πέρασαν από τα γραφεία των κομμάτων. «Αυτό έχει γίνει ήδη και ξέρουν κάποιοι ότι θα έχουν την στήριξη των κομμάτων».
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πέντε υποψήφιοι και έχει προστεθεί έκτος. «Ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κωνσταντίας, Μόρφου, Πάφου και ο Καρπασίας». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι όλοι αυτοί ήρθαν σε επαφή με κόμματα. «Υπάρχει μια υποκρισία γιατί έχουν συμφωνήσει με κάποιους και μάλιστα αρχηγοί κομμάτων υποσχέθηκαν σε Μητροπολίτες ότι θα τους βοηθήσουν και θα τους στηρίξουν».
Τόνισε ότι αυτό συνέβη και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές. «Υπάρχουν ανακοινώσεις κομμάτων όπου στήριξαν συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτή η διαπλοκή ξεκινά από το γεγονός ότι έχουμε δύο εξουσίες. Το σύνταγμα δίνει μια εξέχουσα θέση στην Εκκλησία».
Ο κ. Κυριακού ανέφερε ότι θα είναι δύσκολη η πορεία προς τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές με έντονες διαμάχες. «Στο παρασκήνιο θα πέφτουν κτυπήματα», είπε.
Συμπλήρωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βοήθησε στην ενότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. «Ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και όσοι διαφωνούσαν». Διευκρίνισε ότι η Εκκλησία ακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. «Οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη σημασία στην Ορθόδοξη παρουσία καθώς θεωρούν ότι δεν είναι απλώς ένα θρήσκευμα. Εκεί στηρίζουν μια δυναμική επηρεασμού πληθυσμών».
Από την πλευρά του ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι υπάρχει τρομερό ενδιαφέρον πως πολιτικοί και εκκλησία διαπλέκονται μεταξύ τους. «Αν δούμε τη θρησκεία ως κοινωνικό φαινόμενο και την εκκλησία ως κοινωνικό οργανισμό τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ιστορικά και κοινωνικά εμπλέκονται».
Συμπλήρωσε ότι σε δυτικές κοινωνίες υπάρχει εκκοσμίκευση της θρησκείας ενώ υπάρχουν και φαινόμενα που λόγω της παγκοσμιοποίησης κάνουν τον άνθρωπο να αναζητά ταυτότητα. Συμπλήρωσε ότι το κανονιστικό επίπεδο λέει ότι δεν πρέπει οι προεδρικές, η εκκλησία και οι πολιτικοί να αναμιγνύονται, ενώ το πραγματιστικό επίπεδο λέει ότι για λόγους ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς, οι εκκλησιαστικές εκλογές έπαιζαν πάντα ρόλο. «Η Εκκλησίά για να έχει έλεγχο στο ποίμνιο και η πολιτική για να έχει επιρροή στην εξουσία».
Διευκρίνισε ότι όποτε υπάρχουν εκκλησιαστικές εκλογές υπάρχει το παρασκηνιακό πλαίσιο. «Οι πολιτικοί προσπαθούν να επηρεάσουν το παρασκήνιο ενώ και ιεράρχες προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική».
Τόνισε ότι το χρονικό σημείο διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών εκλογών θα παίξει το ρόλο του. «Αν πραγματοποιηθούν πριν από τις Προεδρικές θα είναι πιο δύσκολο για τους υποψήφιους και τα κόμματα έτσι ώστε να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις. Αν έχουμε δίκαιο στις αναλύσεις που κάνουμε ότι τα κόμματα δεν ελέγχουν τους ψηφοφόρους τότε θα φοβηθούν το κόστος της επιλογής».
Ακόμη είπε ότι υπάρχουν Μητροπολίτες που πήγαν στο Πατριαρχείο και προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον Αρχιεπίσκοπο. «Η Δύση και η Αμερική έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται ως ανάχωμα στην επιρροή της Ρωσικής Εκκλησίας μέσα στους Ορθόδοξους. Αν στήριξετε υποψηφίους που θεωρούνται πιο κοντά στη Ρωσική Εκκλησία τότε πηγαίνετε κατά του Πατριαρχείου, υπέρ της Ρωσίας και κατά της Αμερικής».
Ο κ. Κατσουρίδης ξεκαθάρισε ότι είναι τρομερά απομακρυσμένο το σενάριο να υπάρχει άλλος Πρόεδρος – Αρχιεπίσκοπος εκτός από τον Μακάριο. Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που υπάρχει μεγάλος διαχωρισμός. Δεν θα έχουμε ιεράρχες που θα διεκδικούν πολιτειακά αξιώματα».
Δείτε το βίντεο: