Θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, στην παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων του γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γενικού Ελεγκτή, η συζήτηση για το νέο γήπεδο στη Λεμεσό και το πρόβλημα που έχει προκύψει για την χρήση του από τα σωματεία.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε την Τετάρτη τις εξελίξεις γύρω από το νέο γήπεδο στη Λεμεσό.

Ο ΚΟΑ θα αποστείλει στις ομάδες της Λεμεσού και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τη Σύμβαση χρήσης του νέου γηπέδου της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι το νέο γήπεδο στη Λεμεσό εξελίσσεται σε ένα στολίδι της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, προσθέτοντας ότι είναι ένας χώρος όπου και η νεολαία αθλείται, είναι οι ακαδημίες, είναι οι υποδομές των ομάδων Απόλλωνα, ΑΕΛ και Άρης.

«Ήταν αίτημα των Σωματείων αυτών να βρεθούν κοντά στην Επιτροπή. Να μας ενημερώσουν για τα προβλήματα. Όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή. Δεν μας τιμά το γεγονός ότι οι τρεις αυτές ομάδες μας που πρωταγωνιστούν στο κυπριακό πρωτάθλημα, αλλά πέραν αυτού έχουν χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες τους και στις αθλητικές υποδομές τους, - δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο εννοώ-, και αυτός ο χώρος είναι ένας χώρος άθλησης και δημιουργίας», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι τα προβλήματα είναι καθαρά διαδικαστικά, τυπικά και θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα, αφορούν την Νομική Υπηρεσία και το τεράστιο θέμα της μίσθωσης ή της εκχώρησης με άλλες διαδικασίες στα σωματεία.

«Είναι σωματεία, τα οποία ταλαιπωρούνται, οπόταν προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάνοντας το σύνδεσμο μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και διαφόρων άλλων φορέων της πολιτείας, ούτως ώστε τα σωματεία στο τέλος της ημέρας να έχουν μια λύση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυλωνάς υπενθύμισε ότι το Τσίρειο θεωρητικά είναι ακατάλληλο.

«Έχουμε ντέρμπι τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπόταν πρέπει κάτι να γίνει το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί πως θα παιχτούν αυτά τα παιχνίδια, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ενημερώθηκαν ότι θα παιχτούν, τη στιγμή που τα σωματεία αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα εισιτήρια διαρκείας, με τα εισιτήρια που πούλησαν.

«Ένα σοβαρό θέμα. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, διότι πάνω απ΄ όλα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων», συμπλήρωσε.    

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει διαχείρισης με τη συνεργασία των εμπλεκομένων θεσμών για να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

Σημείωσε ότι στην Επιτροπή Παιδείας θα το εξετάσουν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι το γήπεδο τελειώνει και οι εργασίες ολοκληρώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά υπάρχει κίνδυνος, αν δεν υπάρξει κατάληξη σε μια δίκαιη συμφωνία ανάμεσα στον ΚΟΑ και τα σωματεία, το γήπεδο να μείνει στα αζήτητα.

«Εδώ έχει εστιαστεί η συζήτηση και η προσπάθεια της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για να αναζητηθούν λύσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διέξοδο απ’ αυτή την κατάσταση. Όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα γεγονότα, είναι αλήθεια ότι υπήρξαν υπαναχωρήσεις σε σχέση με δεσμεύσεις του κράτους απέναντι στα σωματεία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, στην παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας, εκπροσώπων του γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και του Γενικού Ελεγκτή.

«Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρεθούν λύσεις, οι οποίες να είναι μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια που καθορίζονται από τις διαδικασίες», πρόσθεσε.                                    

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ- Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι καταγράφηκαν οι σοβαρότατες διαφωνίες των τριών ομάδων της Λεμεσού, της Α΄ κατηγορίας, -Απόλλων, ΑΕΛ και Άρη – με τον ΚΟΑ.

«Το θέμα από την μίσθωση του γηπέδου με βάση τις οδηγίες της Εισαγγελίας μετατράπηκε η σύμβαση σε δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης 10 συν 10 χρόνων. Εξ αφορμής αυτού και της οικονομικής διαφοράς που έχουν και εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυτή την σύμβαση, το θέμα είναι στον αέρα. Εμείς ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία ζητήσαμε άμεσα να γίνει μια σύσκεψη και θα συνεχιστεί το θέμα την άλλη εβδομάδα, με την παρουσία και της Εισαγγελίας και του Γενικού Ελεγκτή, ούτως ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και να δοθεί επιτέλους το νέο γήπεδο της Λεμεσού στις τρεις ομάδες για χρήση», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, με βάση τους περιορισμούς που έχει το Τσίρειο Στάδιο «δεν μπορούν οι 6.000, τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα, οι 4,5 χιλιάδες της ΑΕΛ και άλλα πολλά του Άρη Λεμεσού να χρησιμοποιηθούν από τους οπαδούς με εισιτήρια διαρκείας για να παρακολουθήσουν τους αγώνες».

Σημείωσε ότι θα συζητήσουν το θέμα την άλλη εβδομάδα. «Πιστεύω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τις ομάδες της Λεμεσού, θέλουμε να στηρίξουμε τις ομάδες της Λεμεσού για να χρησιμοποιούν το νέο γήπεδο που, όπως ξέρετε, έχει φτάσει το κόστος, το συνολικό, γύρω στα 50 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που θα εξεταστεί στην Επιτροπή Ελέγχου», πρόσθεσε.     

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι κακώς σήμερα τέθηκε το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, «διότι τον περασμένο Φεβρουάριο ήρθα στην Επιτροπή Παιδείας για να εγγράψω σχετικό θέμα και με απόφαση της Επιτροπής Παιδείας και των άλλων Υπηρεσιών της Βουλής, το θέμα απορρίφθηκε στην Επιτροπή Παιδείας και ενεγράφη τελικά στην Επιτροπή Ελέγχου, όπου ήδη έχει διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση και εντός των ημέρων θα ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Όπως είπε, το γήπεδο θα πρέπει να λειτουργήσει αλλά να λειτουργήσει σε υγιή βάση «και όχι με κόλπα ανατολίτικα τα οποία μετέρχονται και ο ΚΟΑ και οι ομάδες της Λεμεσού».

Πηγή: ΚΥΠΕ