Σε δελτίο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021 αντικατοπτρίζει τις κοντόφθαλμες απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου και βλάπτει την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2021, η οποία αποτελεί σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Ιουνίου 2022.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην γίνεται έρμαιο των στενόμυαλων κύκλων και να επιδεικνύει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να αναβιώσει την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει  αντίθετη στάση μέχρι στιγμής. Αυτή η στάση του ΕΚ, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο ΕΚ και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το ΕΚ έχει χάσει και την πειστικότητα και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Για τον λόγο αυτό, ισχυρισμοί στην έκθεση ως προς τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με τη χώρα μας, και αβάσιμες απόψεις που αντικατοπτρίζουν τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν έχουν καμία επίδραση σε εμάς.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι, πρώτα απ' όλα, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχυνθεί ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξηθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας να υλοποιηθεί το Σχέδιο Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία από μια ρηχή προοπτική αντί να ενθαρρύνει βήματα για την ανάληψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο την φήμη του ΕΚ».

Διαβάστε επίσης: Έκθεση για Τουρκία: Σταθερή απομάκρυνση από αξίες ΕΕ