Η Güneş (07.02.22) γράφει ότι ο γενικός διευθυντής της Διοίκησης Ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ), Ιμπραχίμ Μπεντέρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ολόκληρο το Βαρώσι είναι περιουσία των Οθωμανών, σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet (06.02.22), ο Μπεντέρ σχολίασε την απόφαση που έλαβε πρόσφατα η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» να καταστήσει το ΕΒΚΑΦ εμπλεκόμενο μέρος σε υπόθεση που καταχώρησε Ελληνοκύπριος για την περιουσία του στο Βαρώσι, αφού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΕΒΚΑΦ απέδειξε με «αυθεντικούς τίτλους ιδιοκτησίας» ότι το εν λόγω ακίνητο ανήκε στο Ίδρυμα Αμπντουλλάχ Πασά.
Επισημαίνοντας ότι μέχρι την εν λόγω απόφαση η «Επιτροπή» θεωρούσε έγκυρους μόνο τους τίτλους του 1974 που κατέχουν οι Ελληνοκύπριοι, την περασμένη βδομάδα αξιολόγησε την αίτηση του ΕΒΚΑΦ να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στην εν λόγω υπόθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δικηγόρος της ελληνοκυπριακής πλευράς υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον «περί ιδρυμάτων νόμο» (ΕΒΚΑΦ), η προθεσμία υποβολής ένστασης για το εν λόγω ακίνητο, το οποίο έγινε ιδιωτική περιουσία στην δεκαετία του 1940, είναι 36 χρόνια και έχει παρέλθει, όμως οι δικηγόροι του ΕΒΚΑΦ αντέταξαν το επιχείρημα ότι οι αυθεντικοί τίτλοι ιδιοκτησίας βρέθηκαν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας το 1990 και το χρονικό διάστημα για τις εντάσεις έπρεπε να ισχύει από εκείνη την ημερομηνία.
Ο Μπεντέρ υποστήριξε τα εξής για το θέμα μιλώντας στην Hürriyet:
«Η πόλη του Βαρωσιού που κρατείται κλειστή εδώ και 46 χρόνια αποτελείται από 4637 στρέμματα. Το σύνολο αυτής της περιοχής είναι ιδιοκτησία 3 ιδρυμάτων από την οθωμανική περίοδο. Το 1944 οι Ελληνοκύπριοι, εκμεταλλευόμενοι και τους νόμους των Άγγλων για μεταμόρφωση περιουσίας, με δόλιες μεθόδους μετέτρεψαν σε ιδιωτική περιουσία τις περιουσίες των ιδρυμάτων που νομικά δεν ήταν δυνατόν να μεταβιβαστούν. Το σύνολο του Βαρωσιού είναι οθωμανική περιουσία. Από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα αγωνίζομαι. Δεν θα αφήσουμε να φάει κανείς την κληρονομιά των παππούδων μας, τις ορφανές περιουσίες. Όποιος προκαλέσει βλάβη σε περιουσία του ΕΒΚΑΦ, να είναι πάνω του η κατάρα του Σουλτάνου Σουλεϊμάν».
Αναφερόμενος στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ο Μπεντέρ είπε ότι σημαντικό μέρος της Αεροπορικής Βάσης Ακρωτηρίου έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη και πρόσθεσε:
«Αυτή η περιοχή γίνεται δεχτή ως αγγλικό έδαφος, όμως βάσει των συμφωνιών του 1960, υποχρεούνται να μεταβιβάσουν σε εμάς τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ. Ο διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Υποστράτηγος Robert John Thomson δεσμεύτηκε γραπτώς ότι δεν θα μεταβιβάσει σε Ελληνοκύπριους περιουσία 2400 στρεμμάτων που ανήκει ΕΒΚΑΦ. Όμως, στο θέμα της πολεοδομίας, την μεταβίβασε στους ελληνοκυπριακούς δήμους. Τώρα θα κινήσουμε αγωγή κατά των Άγγλων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν ήταν κυβερνήτης της Κύπρου ο Σατραζάμ Αμπντουλλάχ Πασά αγόρασε περιουσίες 2743 στρεμμάτων πληρώνοντας 30 χιλιάδες γρόσια στους ιδιοκτήτες και τις χάρισε στα βακούφια.