Στους όρους εντολής του «Απεσταλμένου» των Η.Ε. για το Κυπριακό μεταφέρεται η διαπραγμάτευση, ώστε να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις του Γ.Γ. για το πεδίο εργασιών, εν αναμονή φυσικά και της επικείμενης ονοματολογίας.

Κυπριακή Δημοκρατία Vs Τουρκία

Η επίσημη θέση της Λευκωσίας, από την επιμονή στον διορισμό ενός «Ειδικού» Απεσταλμένου που θα εντέλλεται άμεσα και θα καταθέτει στο Σ.Α., είναι πλέον πως ανεξαρτήτως του τίτλου, θα πρέπει να διασφαλιστεί τόσο η άμεση εμπλοκή του Σ.Α., όσο και η σαφής εντολή για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις.

Απέναντι, φυσικά, στα όσα θέλει η άλλη πλευρά. Δηλαδή, να περιορίσει το ρόλο του Σ.Α., αποποιούμενη τα δεσμευτικά ψηφίσματα που προνοούν λύση ομοσπονδίας, αλλά και να μην συρθεί σε επίσημες διαπραγματεύσεις πριν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία του ψευδοκράτους.

Επιδιώκει, έτσι, μια αργόσυρτη διαδικασία με αναβάθμιση των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών μόνο.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, ο τίτλος του αντιπροσώπου και οι όροι εντολής είναι σαφώς σημαντικοί, ωστόσο, η μεγάλη εικόνα είναι η εξής: Το υπόβαθρο του προσώπου που θα διοριστεί, μπορεί να φανερώσει αν υπάρχει ένας νέος συσχετισμός εντός του Σ.Α., που επιτρέπει έντιμες και έννομες προθέσεις για επαναφορά της Τουρκίας στην γραμμή των ψηφισμάτων.

Ούτε «Ειδικός», ούτε «Προσωπικός»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προσανατολίζεται προς τον διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος δεν θα ονομαστεί ούτε «Ειδικός», ούτε «Προσωπικός».

Λέγεται, μάλιστα, πως αυτό γίνεται για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις των Τούρκων, ενώ δεδομένες είναι οι πιέσεις που ασκούν συγκεκριμένα κράτη μέλη, προς έναν διορισμό που θα εξαρτάται από το Σ.Α, πάγια επιδίωξη της Λευκωσίας.

Ερώτημα, ως εκ τούτου, παραμένει πώς θα διασφαλιστούν οι «όροι εντολής» του, στο συνοδευτικό έγγραφο που θα συνοδεύει τον διορισμό.