Κάποιοι επιχειρηματίες και όχι ο ίδιος μπορεί να προσφύγουν στο δικαστήριο για την αφαίρεση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από ορισμένους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξή του την Τρίτη το βράδυ σε δημοσιογράφους του Bayrak (24.08.21) ανέφερε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της τουρκικής πλευράς στο θέμα της περίκλεισης πόλης του Βαρωσιού, σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο.
Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης σε Τατάρ: Ελάτε να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα του '60
Ο Τατάρ επανέλαβε την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ιδρυτικοί εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και παίρνουν το εν λόγω διαβατήριο για να ταξιδεύουν ελεύθερα. Ισχυρίστηκε και τα εξής:
«Αυτή η απόφαση είναι παράνομη, είναι ρατσισμός. Ο λαός μας πήρε αυτό το διαβατήριο για ευκολία. Είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα. Αυτό που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απερισκεψία. Είναι μεταφορά ενός πολιτικού ζητήματος σε ατομική βάση. Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να κάνουμε αυτή την πολιτική, όμως δεν είναι σωστό να μας αφαιρούνται τα ατομικά δικαιώματα στη λήψη διαβατηρίου. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Όμως, η απόφαση που λήφθηκε δεν είναι σωστή. Επειδή είμαστε ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι απειλή».
Ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα δικαίωμά τους μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεχτούν ότι η «ελληνοκυπριακή δημοκρατία», κατά την έκφρασή του, δεν είναι το μοναδικό κράτος του νησιού και μέχρι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία των Τούρκων της Κύπρου.
Σημειώνοντας ότι και στην ελληνοκυπριακή πλευρά λέγεται ότι δεν είναι σωστό αυτό που έγινε, ο Τατάρ υποστήριξε ότι η κατάσταση αφορά και την ΕΕ και ότι λάμβαναν σημάδια ότι θα έκανε ένα τέτοιο βήμα η ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Είναι ορθή πολιτική η πολιτική μας στο θέμα του Βαρωσιού», ισχυρίστηκε ο Τατάρ, ο οποίος επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία στηρίζει πλήρως τους Τούρκους της Κύπρου σε αυτό το θέμα, υποστήριξε:
«Δεν μπορούσαμε να κρατάμε κλειστό το Βαρώσι για ακόμα 47 χρόνια. Διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε βήματα προς τη δική μας καλή βούληση. Παρά τα όσα έθεσε επί τάπητος η Διοίκηση Βακουφιών, εμείς δεν ενεργούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε αυτό το άνοιγμα του Βαρωσιού για να ξεπεραστούν οι αδικίες, για επιστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως επί το πλείστον θα υπάρξει επιστροφή λόγω της οικονομικής ανεπάρκειας».
Ο Τατάρ είπε επίσης ότι είναι περίεργος τι θα πει η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, έναντι αυτής της θέσης σε περίπτωση που πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό θα λυθεί με «την ΤΔΒΚ και τα δύο κράτη», διότι χάθηκαν ευκαιρίες, οι Τουρκοκύπριοι υπόκεινται μεγάλες αδικίες εδώ και χρόνια και ζουν κάτω από εμπάργκο. «Επομένως, αντί να πληρώνουμε εμείς τίμημα, θα πληρώσουν εκείνοι», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι πλέον ακολουθούν μιαν πολιτική λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποδοχή της κυριαρχίας σημαίνει αποδοχή της ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου, ότι εξηγούν αυτή την θέση σε όλο τον κόσμο και ότι όταν κοιτάζει κανείς τις λεπτομέρειες της υπόθεσης φαίνεται το δίκαιο των Τούρκων της Κύπρου.
«Το σημαντικό είναι η αποδοχή μιας ύπαρξης του λαού. Και αυτό περνάει από την αποδοχή της κυριαρχίας μας», ισχυρίστηκε.
Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει κάποια πολιτική που προβλέπει την προσάρτηση της Κύπρου, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μοναδικός στόχος της Τουρκίας είναι η «δημιουργία μιας ανεξάρτητης χώρας στην οποία να στέκονται στα δικά τους πόδια οι Τούρκοι της Κύπρου».
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι Τούρκοι της Κύπρου δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις και την ασφάλεια της Τουρκίας, ο Τατάρ υποστήριξε ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός είναι η εγγύηση της ειρήνης στο νησί.
Αναφερόμενος στο θέμα των διαβατηρίων, ο Τατάρ είπε ότι κατά την προσεχή περίοδο μπορεί να αρχίσουν νομικές διαδικασίες κάποιοι επιχειρηματίες αλλά όχι ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να προκαλέσει αλλαγή στην πολιτική του καθεστώτος για το Βαρώσι.
Αναφερόμενος στην κενή θέση του προέδρου της «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών», ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος πρότεινε κάποιο όνομα και ότι εντός των προσεχών ημερών θα ληφθεί η απόφαση από το «ανώτατο δικαστικό συμβούλιο» τόσο για τον πρόεδρο όσο για μερικά μέλη της εν λόγω επιτροπής. Πρόσθεσε και το εξής:
«Σε σύνολο 365 αιτήσεων υπάρχουν 35 στην πιλοτική περιοχή. Οι άνθρωποι που ξεγελιούνταν τόσα χρόνια αντιδρούν κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα για την διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών παράγει γρήγορα αποφάσεις, θα αυξηθούν και οι αιτήσεις. Θα ληφθούν αποφάσεις σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο».
Σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι να ανοίξει το Βαρώσι με κάθε είδος δυνατότητά του εντός των συνόρων της «ΤΔΒΚ», ο Τατάρ είπε ότι το Βαρώσι θα μετατραπεί εκ νέου σε «εμπορικό σήμα» και θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία.
Υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ενισχύει την πολιτική για δύο κράτη, ο Τατάερ ισχυρίστηκε ότι τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν την ζυγαριά, ότι αδικούνταν για χρόνια και ότι πλέον υπάρχει μια νέα πορεία, μια άλλη διαδικασία.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι για να μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική τους ισότητα και πρόσθεσε:
«Με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας θα υπάρξει μετάβαση σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Έγινε το βήμα γι’ αυτό και στην Γενεύη. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μπάλωμά μας σε ένα άλλο κράτος.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί μαζί μας στην Νέα Υόρκη, μπορεί να μας φέρει σε συνάντηση σε ένα ανεπίσημο γεύμα. Όμως, για επίσημες διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος μέσα σε ένα μήνα».
Τατάρ: «Πηγαίνω μέχρι εκεί που μπορώ με το διαβατήριο της ΤΔΒΚ»
Η Kıbrıs Postası γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στο εξωτερικό χρησιμοποιεί το «διαβατήριο της ΤΔΒΚ» και εκεί που δεν μπορεί να πάει με αυτό πηγαίνει με διπλωματικό διαβατήριο.
Μιλώντας σε εκπομπή της διαδικτυακής Kıbrıs Postası TV και αναφερόμενος στην αφαίρεση διαβατηρίων από 14 Τουρκοκύπριους επειδή πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τατάρ είπε ότι μέλη της ΕΟΚΑ πραγματοποίησαν πραξικόπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατία στις 15 Ιουλίου 1974. «Γιατί δεν παίρνεις και τα δικά τους διαβατήρια», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Σημειώνοντας ότι κάποιοι κύκλοι παραξενεύονται για τους Τουρκοκύπριους που χρησιμοποιούν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος δεν το κάνει αυτό, αφού «οι πολίτες μου παίρνουν αυτό το διαβατήριο από ανάγκη, είναι δικαίωμά τους και το παίρνουν» και «επιπλέον ούτως ή άλλως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να δώσει αυτό το διαβατήριο».
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας «απειλεί την τουρκική κυβέρνηση» μέσω των διαβατηρίων, ο Τατάρ ανέφερε: «Λένε θα σας πάρω το διαβατήριο αν στέκεστε απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν θα το πάρεις, να το πάρεις. Εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο εδώ και χρόνια. Δεν ξέρω και που είναι».
Αναφερόμενος στη δήλωση στην οποία προέβη πρόσφατα ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ότι η Τουρκία επιδιώκει την προσάρτηση της Κύπρου και στην δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη αμέσως μετά που σημείωνε ότι ο Ακιντζί με τα λεγόμενά του απέδειξε ότι ο ίδιος είχε δίκαιο και ότι η Τουρκία φταίει για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:
«Ούτε η Τουρκία ούτε εμείς έχουμε κάποιαν πολιτική όπως η προσάρτηση. Εμείς υποστηρίζουμε δύο χωριστά κράτη που ζουν πλάι πλάι και το φωνάζουμε αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, ο Ακιντζί και οι υποστηρικτές του βγαίνουν και κατηγορούν την Τουρκία ότι ψεύδεται. Διότι δεν ακολουθείται μια πολιτική όπως εκείνη που εσύ σκέφτεσαι. Όμως ξέρει και εκείνος ότι στην ομοσπονδία δεν υπάρχει ισότητα. Η πλειοψηφία μπορεί να επιβάλλεται στην μειοψηφία».
Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι θα αφομοιωθούν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση ομοσπονδιακής λύσης και θα αποκοπούν οι δεσμοί τους με την Τουρκία επειδή αυτή δεν θα είναι μέλος της ΕΕ. «Τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο άρχισαν το 1571 και συνεχίζονται», ισχυρίστηκε.
Εκφράζοντας την άποψη ότι επιχειρείται η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Τατάρ υποστήριξε: «Είχαν πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ενταχτεί στην ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της ΕΕ η Τουρκία και η Ελλάδα. Παρά ταύτα πήραν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ. Αυτό που θέλουν είναι να εντάξουν και την βόρεια Κύπρο στην ΕΕ και να αποκλείσουν την Τουρκία».
Ο Τατάρ είπε ότι ο Ακιντζί τα δέχεται όλα αυτά και «τόλμησε να γίνει μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Δεν κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Halkın Sesi (25.08.21) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος δήλωσε ότι ο «υπουργός» εξωτερικών, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δεν αποτέθηκε στις «ελληνοκυπριακές αρχές», κατά την έκφραση του, για να πάρει διαβατήριο ή ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο Ερτουγρούλογλου βρίσκεται ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους το διαβατήριο των οποίων έχει ακυρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, το «υπουργείο» ανέφερε ότι «ο κ. υπουργός δεν κατέχει οποιανδήποτε ταυτότητα ή διαβατήριο που πήρε από τις ελληνοκυπριακές αρχές υποβάλλοντας αίτηση μετά το 1974».
Υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αφαίρεσης διαβατηρίων από Τουρκοκύπριους στερείται νομικής βάσης, το λεγόμενο υπουργείο ισχυρίστηκε ότι η νέα πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του Βαρωσιού σπρώχνει σε αμηχανία την ελληνοκυπριακή πλευρά «η οποία εξασφαλίζει μονομερώς οφέλη από το στάτους κβο». «Και εκφράζει αυτή την αμηχανία της με παράνομες και παράλογες αποφάσεις», υποστήριξε.