Είναι στιγμές που παγώνει ο χρόνος, τα λόγια χάνονται και η ψυχή ουρλιάζει, όπως ουρλιάζει εδώ και 47 χρόνια από τη μαύρη εισβολή του 1974.

Όμως εδώ και ένα χρόνο το κατοχικό καθεστώς βάλθηκε να ξεριζώσει κάθε χαραμάδα ελπίδας για επιστροφή των Αμμοχωστιανών με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης και τώρα με το διαφαινόμενο κάλεσμα για εποικισμό της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο κύριος Ανδρέας Χατζηλουκάς βρέθηκε στην περίκλειστη πόλη με ένα σκοπό…να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του που ήταν απόφοιτος του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου και μετέπειτα φιλόλογος καθηγητής σε αυτό.

Βρήκε την ευκαιρία και μπήκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο και τράβηξε μερικές συγκλονιστικές φωτογραφίες. Όπως δήλωσε στο SigmaLive «Βρήκα την ευκαιρία και μπήκα στο αφύλακτο κτήριο για πέντε περίπου λεπτά μέχρι που με απομάκρυναν οι φύλακες. Ένιωθα δέος από τη μία που βρισκόμουν μέσα σε αυτό το περίλαμπρο και ιστορικό εκπαιδευτήριο, αλλά και λύπη και οργή για τη σημερινή κατάσταση του».

Ένα ερείπιο. Έτσι κατάντησαν το ιστορικό εκπαιδευτήριο οι κατακτητές. Διαλυμένα έπιπλα, πεταμένα βιβλία και απολυτήρια και στον τοίχο να γράφει «ΕΝΩΣΗ».

Και όσα δεν μπορούν να πουν οι λέξεις τα φωνάζουν οι εικόνες.