Το Κυπριακό, η στάση της Τουρκίας, η συνεργασία στο φυσικό αέριο και η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατ. Μεσόγειο κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

 

Την ισχυρή αναβάθμιση της συνεργασίας της Αιγύπτου με την Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο, επεσήμανε σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο του Καΐρου τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ο Αιγύπτιος ηγέτης τόνισε μάλιστα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ, για τη Λιβύη, επανέλαβε την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι «δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαισίου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη σταθερή στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε επίσης ότι οι σχετικές αποφάσεις θέτουν το μοναδικό και δεσμευτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο, που προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ηγέτη για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, υπογραμμίζοντας τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα από τις δύο χώρες, με εξαίρεση τη δυνατότητα αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας όμως σε κάποιους τομείς, όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση και η σχετική ηρεμία της τελευταίας περιόδου.

«Παράδειγμα διεθνούς πρωτοβουλίας αλλά και διεθνούς θετικής ακτινοβολίας αποτελεί η συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των θαλασσίων οικονομικών ζωνών των κρατών μας, μία συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο η οποία όμως παρήγαγε ταυτόχρονα ένα τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Απέναντι στην αστάθεια, απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλητικές συμπεριφορές, οι χώρες μας αντιτάσσουν το δικό τους υπόδειγμα συνεργασίας στο φως του διεθνούς δικαίου, της σύμβασης του ΟΗΕ και του δικαίου της θάλασσας», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Είπε ότι πρόκειται για βήμα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ