Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.
Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως πιθανόν να υπάρχουν θριαμβολογίες από τ/κ πλευράς ότι για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα των δυο κρατών για να επισημάνει πως το θέμα δεν είναι τι θέτεις ή τι διεκδικείς αλλά το πόσον είναι δυνατόν να το επιτύχεις όταν έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα, με το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την ΕΕ.
«Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην Τουρκία και την τ/κ πλευρά ήσαν σαφείς. Δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας της όποιας απόπειρας η Τουρκία και η τ/κ πλευρά επιδιώκουν», ανέφερε.
Είπε πως αυτό ήταν κάτι που επισημάνθηκε από τον ΓΓ, «ότι αν δεν υπάρξει λύση στη βάση και στις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από τα ΗΕ θα συνεχίσουν στην παρούσα κατάσταση, απομονωμένοι όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα».
Επεσήμανε πως η δική μας πλευρά με απόλυτη συνέπεια στα όσα μέχρι σήμερα διεκήρυττε, προέβαλλε αλλά και δια εποικοδομητικών προτάσεων συνέβαλε ώστε να επιτευχθεί σωρεία συγκλίσεων.
Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, μέσα από τεκμηριωμένες θέσεις, «έχουμε καταρρίψει δημόσιους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί τάχα περιφρόνησης ή αδιαφορία για τις θέσεις ή τις ανασφάλειες που αισθάνεται η τ/κ κοινότητα».
Είπε πως ανέπτυξε σε έκταση όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί που απολύτως διαψεύδουν τις τουρκικές θέσεις. Σημείωσε πως η τ/κ πλευρά και η Τουρκία κατ’ αντίθεση των ψηφισμάτων και των παραμέτρων ευρύτερα που καθορίζουν ποια πρέπει να είναι η μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος προέβαλε την αξίωση πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τ/κ κοινότητας, με την επίτευξη μιας λύσης που θα βασίζεται στην αναγνώριση δυο κρατών και θα ξέφευγε των εντολών και των παραμέτρων των ψηφισμάτων αλλά και εντολών που ο ΓΓ έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί ο ΓΓ τήρησε μίαν άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και προς την Τουρκία ότι ανάλογη με την επιζητούμενη λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ, είτε ακόμα και από την ΕΕ».
«Συνεπώς ήταν κάτι το ανέφικτο και συνεπώς θα έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούσε να εκφύγει της εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας και πως είναι απόλυτα δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ και εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί παρά την εμμονή της τουρκικής πλευράς και της τ/κ κοινότητας δεν εγκατέλειψε, όπως και ο ίδιος δήλωσε, την προσπάθεια, επιθυμώντας να δώσει μια συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε στην παρούσα φάση της άτυπης συνόδου προκειμένου στο μεσοδιάστημα να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε εντός των ελαχίστων επόμενων μηνών να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».
Είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέστησε σαφές πως δεν θα μπορούσε να προσφύγει όπως του ζητήθηκε από τ/κ και τουρκικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας για αλλαγή όρων εντολής και αυτό ήταν επίσης μια θετική συμβολή σε αυτό που στόχος ήταν και η σύγκληση της άτυπης διάσκεψης, δηλαδή η εξεύρεση κοινού εδάφους για συνέχιση του διαλόγου από εκεί όπου – όπως ήταν και η δική μας αξίωση – παρέμειναν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θεωρεί ότι «υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ για να μην πως και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι που η Τουρκία έθεσε και για τους οποίους παρέστη στην άτυπη σύνοδο της Γενεύης».
Διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε, έτσι ώστε να εξευρεθεί μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, που θα δημιουργεί ένα λειτουργικό κράτος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ».
Συνεπώς θα πρέπει η λύση, ανέφερε, όχι μόνο να είναι λειτουργική και έναντι της ΕΕ αλλά να μην παραγνωρίζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, που δεν αφορούν μόνο τους Ελληνοκυπρίους αλλά και τους Τουρκοκυπρίους.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, σημειώνοντας πως η συμπαράσταση και η στήριξή του ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση και συνεννόηση με τις δικές μα προσπάθειες.
Είπε πως προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η βρετανική αντιπροσωπεία και εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εξωτερικών του ΗΒ, Ντομινίκ Ράαμπ. Σημείωσε πως οι Άγγλοι μπορεί να έχουν κάποιες επιμέρους απόψεις αλλά η ουσία είναι πως σε καμία των τοποθετήσεών τους δεν ξέφευγαν των πλαισίων όπως καθορίζονται από τα ΗΕ ή τη συμφωνημένη βάση λύσης.
Επεσήμανε ακόμη τη στήριξη που υπήρξε έπειτα από παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και την ΕΕ. Έκανε λόγο για μια αποφασιστική και ενεργή ανταπόκριση στην έκκληση και στην ενημέρωση που έτυχαν όσον αφορά τις αξιώσεις της τ/κ και τουρκικής πλευράς.
Ευχαρίστησε επίσης για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν, όπως είπε, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και έκανε λόγο για μια πλήρως υπεύθυνη στάση, μια στάση ευθύνης. Εξέφρασε ευχαριστίες και στη διαπραγματευτική ομάδα που ενίσχυσε την φαρέτρα των επιχειρημάτων της πλευράς μας για να πετύχει αυτό που η τουρκική πλευρά επεδίωκε.
Ο Πρόεδρος παρακάλεσε τον κυπριακό λαό να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία και να αποφύγουμε τις όποιες τριβές μεταξύ μας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας προς αποτροπή των επιδιώξεων της άλλης πλευράς.
«Να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα. Και προς αυτή την κατεύθυνση τόσο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας έχω επισημάνει προς τον ΓΓ και προς τον Άγγλο ΥΠΕΞ και στις παράλληλες ενέργειες του ΥΠΕΞ προς κάθε κατεύθυνση επισημάνθηκε ότι δεν αναμένεται ανοχή από δικής μας πλευράς στη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Ενόσω εκκρεμεί η προσπάθεια του ΓΓ θα πρέπει όλοι να απέχουν από οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί πρόκληση ή ανατροπή του επιβαλλόμενου να υπάρχει θετικού κλίματος», σημείωσε.
Τόνισε πως «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε στη θάλασσα θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».
Ερωτηθείς για τις προοπτικές επιτυχίας της νέας άτυπης διάσκεψης που θα συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ και ποιες κινήσεις θα γίνουν για να υπάρξει αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως από δικής μας πλευράς θα συνεχίσει η εκστρατεία διαφώτισης όχι μόνο των μονίμων αλλά και των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και όλων των φίλων χωρών και όχι μόνο για τα όσα διημείφθησαν και για το τι οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και της Τουρκίας προβάλλουν.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα γίνουν προσπάθειες μέσω εντεταλμένων εκπροσώπων του ΓΓ, ενδεχόμενα της Τζέιν Χολ Λουτ, έτσι ώστε να γίνει προεργασία για να έχει προοπτική επιτυχίας η επόμενη άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι "κολλημένο βινύλιο" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "τα βινύλια ανήκουν στο παρελθόν και υπάρχουν πιο σύγχρονα μέσα που μεταδίδουν. Ο κ. Τσαβούσογλου φαίνεται να είναι της εποχής των γραμμοφώνων", σημείωσε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα παρακολουθούμε τις συμπεριφορές της Τουρκίας και την ανταπόκριση προς αυτά που ο ΓΓ κατέστησε απολύτως σαφή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαβούλευσης εκτός των πλαισίων που καθορίζουν τα ψηφίσματα των ΗΕ.
Σε άλλο ερώτημα απάντησε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου δεν θα πάμε για να ψηφίσουμε για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως θα παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας και ανάλογα θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «με κινήσεις που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν προς κάθε κατεύθυνση θα δούμε πώς κάμπτεται η τουρκική αδιαλλαξία έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ελπίδα και προοπτική ώστε η νέα άτυπη διάσκεψη να στεφθεί με επιτυχία».
Ερωτηθείς αν η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία παραμένει εφικτή ως λύση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν υπάρχει άλλη μορφή λύσης που να μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία μπορεί να δώσει την προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης των δυο κοινοτήτων.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως θα σταλεί επιστολή προς τον ΓΓ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους Ευρωπαίους εταίρους και σε άλλα φιλικά κράτη για να ενημερωθούν πλήρως και για τους ισχυρισμούς και δια των τεκμηριωμένων απαντήσεών μας πως αυτοί δεν ευσταθούν και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης προς την τουρκική πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έγινε με γραπτό μήνυμα σαφής παρέμβαση χθες από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ερωτηθείς για τη δήλωση του ΓΓ πως στη γεωμετρία ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται αλλά στην πολιτική αυτό επιτυγχάνεται και πώς ο ίδιος βλέπει να γίνεται αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τετραγωνίζεται ένας κύκλος στην πολιτική όταν κάποιες των ανησυχιών της μιας πλευράς βρίσκεται τρόπος να ξεπεραστούν ή να αποτραπούν ενδεχόμενες στοχεύσεις με βάση άλλες πολιτικές.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως τόνισε στον ΓΓ πως ουδέποτε αρνήθηκε τη θετική ψήφο των Τ/κ αρκεί να είναι σε θέματα που θα μπορούσε από πρόταση των Ε/κ Υπουργών να λαμβάνεται απόφαση που να παραβλάπτει τα συμφέροντά τους. Είπε επίσης πως με την πρότασή του για αποκέντρωση εξουσιών αποσκοπεί στο να υπάρχει η ολιγότερο δυνατή ανησυχία. Χαρακτήρισε εξάλλου τα ΜΟΕ, για τα οποία υπέβαλε πρόταση ως "game changer", σημειώνοντας πως μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ δεν αποδέχτηκε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτή ήταν και η θέση της Τουρκίας, "διότι ο ΓΓ θα διόριζε ειδικό αντιπρόσωπο με βάση την άσκηση των καλών του υπηρεσιών όπως η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν να κινηθεί για εξεύρεση λύσης όπως καθορίζεται από τα ΗΕ". Και αντέδρασαν διότι θεώρησαν ότι αυτό μείωνε την αξίωση για αναγνώριση δυο ανεξαρτήτων κρατών, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την πρόταση του ΑΚΕΛ για το θέμα της πολιτικής ισότητας και το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε τι σχέση έχει η αξίωση για δυο ανεξάρτητα κράτη με μια πρόταση που δείχνει καλή θέληση.
Είπε πως δεν νομίζει ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ θα ανέτρεπε ή θα διαφοροποιούσε την πολιτική της Άγκυρας. Πρόσθεσε πως δεν παραγνωρίζει τις εισηγήσεις των κομμάτων.
Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Kάναμε ένα «ιστορικό βήμα» στις Συνομιλίες - Ευχαριστούμε την Τουρκία