Το θέμα των συμμετοχών της Πενταμερούς Διάσκεψης καθορίζει η Τουρκία.

 

Η ΕΕ όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμμετέχει στο τραπέζι των συνομιλιών στην Γενεύη, μετά την άρνηση της Άγκυρας.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο εκπρόσωπος της ΕΕ να παρευρεθεί στη Γενεύη, χωρίς όμως να εισέλθει στο χώρο των διαπραγματεύσεων. Το ίδιο δηλαδή καθεστώς που θα ισχύει για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση για δύο κράτη θα τεθεί και στην Γενεύη, και τονίζει:  

«Υπάρχουν πολύ κρίσιμες εξελίξεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολλές ενέργειες για να εξουδετερώσει την πρότασή μας για λύση δύο κρατών με κυρίαρχη ισότητα".

Δυο εβδομάδες πριν την πενταμερή, οι διεργασίες  συνεχίζονται εντατικά.

Χθες συνεδρίασε η διαπραγματευτική ομάδα, μελετώντας πιθανά σενάρια δυσκολιών, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε σήμερα γεύμα εργασίας με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιδείξει εποικοδομητική στάση, τότε η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. 

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει γίνει τo περίγελο της Ευρώπης. « Η ΚΔ θα είναι «εκλιπούσα» από την Διάσκεψη. Ξεκινά μια διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία», είπε.

Αν και οι προσδοκίες είναι από χαμηλές μέχρι μηδαμινές για θετικό αποτέλεσμα κατά την συνάντηση της Γενεύης, η Λευκωσία εκφράζει ανησυχίες ότι η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, σε περίπτωση αποτυχίας. 

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για συνέχιση της προσπάθειας για λύση, με αποτέλεσμα η κατάσταση να προσομοιάζει με τις «παγωμένες συρράξεις». Χωρίς, δηλαδή, προοπτική, και με τα δεδομένα του στάτους κβο να χειροτερεύουν συνεχώς.