Στην παρουσία Οκτάι και Τατάρ πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της τουρκικής προπαγανδιστικής σειράς, όπως αναφέρει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος.

Η Güneş (02.04.21) γράφει ότι στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ραούφ Ραίφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η δεξίωση για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που άρχισε να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT).

Διαβάστε ακόμη: Επικρίσεις του σκηνοθέτη Γιασάρ Έρσοϊ για την σειρά «Κάποτε στην Κύπρο»

Σε δηλώσεις πριν την έναρξη της προβολής της σειράς, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτή θα αποτελέσει μήνυμα σε όσους θέλησαν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους από αυτά τα χώματα και πρόσθεσε: «Υπήρξαμε σε αυτά τα χώματα με την στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Η ΤΔΒΚ θα ζει για πάντα». 

Ο Τατάρ χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την σειρά από την άποψη της γνωστοποίησης στον κόσμο αυτού που χαρακτήρισε «αγώνα ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού» και ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας. Ο Τατάρ ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Σήμερα 1η Απριλίου είναι η επέτειος ίδρυσης της ΕΟΚΑ. Επιθέσεις που έγιναν για να αφανίσουν τον τουρκοκυπριακό λαό σε αυτά τα χώματα, γενοκτονία και άλλες καταπιέσεις, αλλά εμείς αντισταθήκαμε, υπήρξαμε σε αυτά τα χώματα με την στήριξη της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτό θα είναι το μήνυμα. Ο τουρκοκυπριακός λαός θα διατηρήσει την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του και την ΤΔΒΚ».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Οκτάι χαρακτήρισε σημαντική την σειρά από την άποψη του να καταδειχθεί το από πού ξεκίνησε και πού έφτασε ο τουρκοκυπριακός «λαός». Ισχυρίστηκε και τα εξής:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική με την έννοια της υπενθύμισης του τι σημαίνει σε μια περίοδο που υπάρχουν συνομιλίες 5+ΗΕ για το μέλλον. Τα σημερινά μας παιδιά και οι νέοι μας θα καταλάβουν για άλλη μια φορά βλέποντας τι ήταν η ΕΟΚΑ, η ένωση και τα σχέδια Ακρίτας, το πώς πέρασαν από θανάτους και καταπιέσεις και ήρθαν στο σήμερα. Εμείς σήμερα θέλουμε να μεταφέρουμε στο μέλλον μιαν τελείως διαφορετική Κύπρο, μιαν ισχυρή Κύπρο. Γι’ αυτό, αυτή [η σειρά] θα είναι μια γέφυρα από το παρελθόν προς το μέλλον. Συγχαίρω ειλικρινά όσους εργάστηκαν γι’ αυτήν».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι η σειρά αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου 1963-74 και αποτελείται από 26 επεισόδια.

Η Halkın Sesi (02.4.21) γράφει ότι η πρεμιέρα της σειράς διεξήχθη στην παρουσία 250 ατόμων σε μια αίθουσα χωρητικότητας 900 ατόμων. Οι συμμετέχοντες είχαν την υποχρέωση να παρουσιάσουν εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα.

Κάτω από τον τίτλο «Ξέρασε μίσος η TRT», η  Avrupa (02.04.21) γράφει ότι ψες μεταδόθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς από την TRT και τον παράνομο Bayrak. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μοναδικός σκοπός της σειράς, η οποία παραποίησε την ιστορικές πραγματικότητες της Κύπρου, είναι να δείξει με πολύ υπερβολικό τρόπο την «ελληνοκυπριακή θηριωδία», να υποδαυλίσει αισθήματα μίσους, εχθρότητας και εκδίκησης και να δείξει σε όλους ότι μετά από όλα αυτά ήρθε στο νησί η Τουρκία και τους έσωσε.  

Διαβάστε ακόμη: Κατεχόμενα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για δεξίωση σειράς «Κάποτε στην Κύπρο»