Τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανώσεις επέκριναν  τουρκική προπαγανδιστική τηλεοπτική σειρά, σύμφωνα με τον Τουρκοκυπριακό Τύπο.

Διαβάστε ακόμη: Κατεχόμενα: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για δεξίωση σειράς «Κάποτε στην Κύπρο»

Η Detay (01.04.21) γράφει ότι η Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο και άλλες 24 συντεχνίες και οργανώσεις επέκριναν την διοργάνωση δεξίωσης για την πρεμιέρα της σειράς «Κάποτε στην Κύπρο» που άρχισε να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT) και ζήτησαν την ακύρωσή της. Οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιούταν σε συνθήκες πανδημίας, σε μια περίοδο που όλοι οι τομείς της οικονομίας προσπαθούν να επιβιώσουν.

Εξάλλου, η ένωση Τουρκοκυπρίων γιατρών χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια υγεία και κάλεσε τους «αρμόδιους» να λαμβάνουν αποφάσεις στη βάση επιστημονικών δεδομένων και να συμπεριφέρονται αναλόγως.

Στο μεταξύ, σε δήλωση με την ευκαιρία της δεξίωσης, η οργάνωση νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι λαμβάνει αντιφατικές αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τον λαό. Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης ότι δεν συμμετείχε κανένας Τουρκοκύπριος ειδικός και ιστορικός στην ομάδα παραγωγής της ταινίας για να απαλλαχτεί η σειρά από τις παραποιήσεις της ιστορίας. Αυτό αυξάνει τις ανησυχίες για πολιτιστική αφομοίωση, υπογραμμίζει η νεολαία του CTP.

Η Halkın Sesi (02.4.21) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ διερωτήθηκε κατά πόσον ενέκρινε την εκδήλωση η «ανώτατη επιτροπή λοιμωδών νόσων» και αν την ενέκρινε πού στήριξε αυτή την έγκριση. Ο Όζγιγιτ χαρακτήρισε την διοργάνωση της εκδήλωσης ως το πιο απτό παράδειγμα για την αδικία που υπάρχει στη «χώρα» και την αδιαφορία για την υγεία της κοινότητας.

Διερωτήθηκε επίσης ποιους κανόνες θα εφαρμόσουν τα άτομα που θα έρθουν από το εξωτερικό για να λάβουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση.