Είκοσι-τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσίευσαν κοινό δελτίο τύπου, δηλώνοντας ότι η πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς Once Upon a Time στην Κύπρο πρέπει να ακυρωθεί αμέσως.

Διαβάστε ακόμη: Αποδόμηση Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου, Γρίβα & ΕΟΚΑ στη νέα τουρκική σειρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ανακοίνωση:

Σαν να μην ήταν αρκετό που κάνουμε απερίσκεπτες ταινίες σε ολόκληρη τη χώρα μας παραβιάζοντας τους πανδημικούς κανόνες για μήνες, τώρα ανησυχούμε πολύ που μάθαμε ότι η λεγόμενη "GALA" εκδήλωση της τηλεοπτικής σειράς θα πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό του Πολιτιστικού και Συνεδριακό Κέντρο Ραουφ Ντενκτάς στην Αμμόχωστο.

Στη διαδικασία της πανδημίας όπου προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μεγάλες θυσίες για περισσότερο από ένα χρόνο, σε βάρος της κατάρρευσης όλων των τομέων της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής, δηλώνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε μια καταστροφή ξανά.

Ως Πρωτοβουλία Αμμοχώστου, ενημερώσαμε επίσης το κοινό για τις πρακτικές της ταινίας, οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τους λάτρεις της τέχνης και τις πολιτιστικές ευαισθησίες και ενάντια στα ιστορικά μέρη της πόλης μας.

Προφανώς, αυτή η νοοτροπία, η οποία αγνοεί τους νόμους, τους κανόνες και τις τοπικές αρχές στη χώρα μας, που καλεί για άλλη μια φορά ασυνείδητα το «Πρόεδρος» Τατάρ, ο «Πρωθυπουργός» Σανέρ, η Οργάνωση ΟΝΕ και ο «Δήμος Αμμοχώστου», που είναι συνιδιοκτήτες του Κέντρου Πολιτισμού και Συνεδρίων και δεν διστάζουν να διακινδυνεύσουν τη δημόσια υγεία. Στην Τουρκία υπάρχει ραγδαία αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες και χωρίς καν να σκεφτούμε ότι ο αριθμός των θετικών υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες, υπάρχουν 150 καλεσμένοι από την Τουρκία για την πρεμιέρα της ταινίας, κάτι που δείχνει να μην καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Παρόλο που δεν επιτρέπονται συλλογικές εκδηλώσεις στη χώρα μας λόγω περιορισμών πανδημίας, ακόμη και όταν απαγορεύεται η συμμετοχή σε μαζικές λατρείες και τελετές κηδείας, δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια και στη συνέχεια να εισέλθουμε σε νέα καραντίνα, με αύξηση κρουσμάτων με και απώλειες ζωής. Καλούμε όλες τις ευαίσθητες κοινές γνώμες, μη κυβερνητικές οργανώσεις να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη και να αγωνιστούν για την ακύρωση αυτής της εκδήλωσης.

Καλούμε επίσης πολιτικά κόμματα στη χώρα μας. Προκειμένου να ακυρωθεί αυτή η απερίσκεπτη δραστηριότητα που απειλεί την υγεία μας και το ψωμί μας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί μολυσματικών ασθενειών, ζητούμε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο να προσάψει απόφαση επείγουσας αναστολής εκτέλεσης.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε, ειδικά ο «Πρόεδρος» Τατάρ και η κυβέρνηση μειοψηφίας, που αγνοούν τη δημόσια υγεία και τον αγώνα του λαού για ψωμί, δεν σέβονται την ενότητα, την ακεραιότητα και την κοινωνική ύπαρξη του Τουρκοκυπριακού λαού.
 

Οι οργανώσεις: 

Kıbrıs Edebiyat Derneği

KIBHAD (Kıbrıs Havaları Derneği)

Lirik Şiir Grubu

KTÖS (Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası)

MKD (Mağusa Kültür Derneği)

KSD (Kıbrıs Sanat Derneği)

Üçüncü Toplum Formu

YENDER (Yeni Erenköy Kültür ve Sanat Derneği)

HASDER (Halk Sanatları Derneği)

EL-SEN (Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası)

ÇADER (Çatalköy’ü Geliştirme ve Kültür Derneği)

YEKAD (Yeni Boğaziçi Kadınlar Derneği)

MAKAMER (Mağusa Kadın Merkezi)

GÜÇ-SEN (Gümrük Çalışanları Sendikası)

GÖÇTAŞ (Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği)

Kıbrıs Polifomik Korolar Derneği

Denizler Mavi Kalsın İnisiyatifi

Sakin Yaşam Platformu

KAYDER (Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği)

Kıbrıs Türk Yazarlar Derneği

Gençlik Merkezi Birliği

Baraka Kültür Merkezi

MASDER (Mağusa Suriçi Derneği)

Hayata Dokun Hareketi