Άρθρο με το οποίο κατακρίνει με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς όσους τουρκοκύπριους επιζητούν ακόμη ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δημοσίευσε ο αθροφγράφος Γιουσούφ Κανλί της Χουριέτ.  Χαρακτηρίζει  «ψυχολογικά άρρωστους» όσους έχουν συμπάθειες στους Έλληνες της Κύπρου και σημειώνει πως για αυτούς τους «αριστερούς» θα πρέπει να ανοίξει ένα ψυχιατρείο και ένα νοσοκομείο πανδημίας για τους περιθάλψει.  
 
Δυστυχώς, αναφέρει ο Κανλί, υπάρχει μια σημαντική μειονότητα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων που είναι θύματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης. «Αυτοί οι φίλοι που είχαν υποστεί κάθε είδους απάνθρωπη μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων των γενοκτονικών πρακτικών από τους Ελληνοκύπριους – σφαγμένοι, διωγμένοι και καταδιωκόμενοι- δεν μπορούν να αποκαλούνται Τουρκοκύπριοι. Χρησιμοποιούν έναν παράλογο ορισμό όπως το  «Cypriottürk» Όχι ... Δεν πρόκειται να αποκαλέσω αυτούς τους φίλους προδότες. Θέλω απλώς να τονίσω ότι είναι σοβαρά ψυχολογικά άρρωστοι. Για αυτούς, ό, τι ανήκει στους Τούρκους και την Τουρκία είναι κακό, ενώ ό, τι προέρχεται από τους Έλληνες ή σχετίζεται με τους Έλληνες είναι καλό, και αυτή είναι η αναγκαιότητα για αυτούς να είναι «αριστεροί».
 
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως  «απαιτείται ένα νοσοκομείο πανδημίας υψηλής χωρητικότητας στην ΤΔΒΚ» «Ωστόσο, ίσως είναι ακόμη πιο επείγον να ανοίξετε ένα ψυχιατρείο και να θεραπεύσετε αυτούς τους φίλους», τονίζει.
 
«Την περασμένη εβδομάδα, μερικοί από αυτούς τους φίλους ήταν ξανά στους δρόμους. Ισχυρίστηκαν ότι ο Πρόεδρος Ερσίν Τατάρ είχε διοριστεί από την Άγκυρα ως επικεφαλής της ΤΔΒΚ, παρόλο που ήταν καταζητούμενος εγκληματίας στη Βρετανία. Φυσικά, είναι απαραίτητο στις δημοκρατίες να εκφράζουν αντίθετες απόψεις, να κάνουν ισχυρισμούς και να επικρίνουν. Η υπόθεση Polly Peck έκλεισε εδώ και πολύ καιρό για τον Asil Nadir και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Ο Τατάρ ταξίδεψε στο Λονδίνο την τελευταία στιγμή πριν από την πανδημία ως πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ. Εάν ήταν φυγάς, θα τον ανεχόταν  η βρετανική αστυνομία; Ο Τουρκοκυπριακός λαός, έστω και με μικρό περιθώριο, επέλεξε τον Τατάρ και τον έφερε στο αξίωμα του ηγέτη της κοινότητας και ως πρόεδρος του ψευδοκράτους στις 18 Οκτωβρίου 2020. Ακριβώς όπως οι αντίπαλοι έπρεπε να εξετάσουν τη νόμιμη προεδρία του παρά τις αντιρρήσεις τους όταν ο Μουσταφά Ακίνσι εξελέγη στο ίδιο γραφείο, σήμερα η επίθεση στον Τατάρ με την έκφραση ‘’διορισμένος’’ είναι μια σοβαρή αηδιαστική προσβολή και ασέβια στη βούληση των ανθρώπων της ΤΔΒΚ», αναφέρει. 
 
«Δυστυχώς, ορισμένες από τις συναντήσεις του Τατάρ θεωρούνται ως ακατάλληλες όχι μόνο από αυτήν την άρρωστη ομάδα αλλά και από ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Εάν το κοινοβούλιο του ψευδοκράτους  νομοθετήσει έναν νέο νόμο και ποινικοποιήσει τις παραβάσεις κατά του κράτους - γιατί δεν νομοθετήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες είναι ένα πολύ σοβαρό και νόμιμο ζήτημα - θα είναι δυνατό να προστατευθεί το τουρκοκυπριακό κράτος και η αξιοπρέπεια του τουρκοκυπριακού λαού εναντίον τέτοιων επιθέσεων τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Ούτε εναντίων του Τατάρ πρέπει επιτίθενται  ή να ταπεινώνεται από υποτιμητικά επίθετα όπως «διορισμένος», ούτε κανείς θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει έκφραση όπως ‘’το λεγόμενο κράτος’’ στην ΤΔΒΚ και να ξεφύγει από αυτήν».
 
«Είναι λάθος για μια μικρή ομάδα των Τουρκοκυπρίων να συνεχίσει τη γραμμή ‘’η ομοσπονδία είναι ο μόνος τρόπος΄΄ λες και η ομοσπονδία ήταν εφικτή. Μια τέτοια στάση δημιουργεί έλλειψη υπεράσπισης συμφερόντων. Ξεχνάμε για κάποιο λόγο ότι για μια Κυπριακή ομοσπονδία , απαιτεί κυριαρχία και κατανομή εξουσίας, την οποία οι Έλληνες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θα δεχτούν ποτέ. Στην πραγματικότητα, τώρα το ελληνικό μέρος προτείνει προϋποθέσεις για πολιτική ισότητα», σημειώνει ο Κανλί.
 
«Αρκετά. Ας είμαστε ρεαλιστές. Η διαπραγματευτική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται από το 1968 και χρησιμεύει για την εδραίωση του ελληνικού κράτους βήμα προς βήμα, πρέπει είτε να ξεκινήσει εκ νέου με στόχο τη λύση δύο κρατών σε ρεαλιστική βάση και με χρονοδιάγραμμα, είτε πρέπει να επιτραπεί στους Τ/κ  να αποφασίζουν τη μοίρα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν ήταν ουσιαστικά η καταχώριση του Τουρκοκυπριακού δικαιώματος αυτοδιάθεσης από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει καταληκτικά.