Οι Βρετανοί, σε συνεννόηση με τους Τούρκους, επιμένουν να στήνουν διχοτομική παγίδα με την υποβολή νέων ιδεών στην Πενταμερή, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επιδιώκει να εξασφαλίσει την επιβίωση της διαδικασίας με ένα κοινό ανακοινωθέν, παραπέμποντας, ούτως ή άλλως, το όλο εγχείρημα για περαιτέρω μελέτη στους διαπραγματευτές. Με απώτερο στόχο, να προετοιμάσουν το έδαφος για μία νέα διεθνή διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά. Οι Τούρκοι, πάντως, εντάσσουν τις συνομοσπονδιακές τους αντιλήψεις στο πλαίσιο των νέων ιδεών, υπό το πρόσχημα ότι, με τον τρόπο αυτό, θα ήταν δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία σε τελική λύση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Επί τη βάσει, δηλαδή, μιας μορφής χρονοδιαγράμματος.
Ο απώτερος στόχος των Τούρκων, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, τον οποίο αντιλαμβάνεται καλά η Λευκωσία, είναι όπως αποκτήσουν : 1. Κυριαρχικά δικαιώματα μέσω των Τουρκοκυπρίων και δη των συνταγματικών προνομίων. 2. Τον έλεγχο επί της ενέργειας. Τα κυριαρχικά δικαιώματα θα προκύψουν μέσα από τις νέες ιδέες, που αφορούν, όπως πληροφορίες επισημαίνουν, την πολιτική ισότητα στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας και περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων με ειδικές πλειοψηφίες, κρυφά και φανερά βέτο. Υιοθετώντας αυτήν την αντίληψη, οι Τούρκοι, όπως και οι Βρετανοί, έχουν την πολυτέλεια να επικαλούνται το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο τονίζει ότι η αναφορά σε πολιτική ισότητα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα εφαρμοστεί η αριθμητική εκπροσώπηση, αλλά ότι μπορεί να εφαρμοστεί ο αποτελεσματικός τρόπος λήψης αποφάσεων, ώστε να κατοχυρώνονται ζωτικά συμφέροντα κάθε πλευράς (φανερά, κρυφά βέτο και ειδικές πλειοψηφίες).
Επιπρόσθετα, στο θέμα της ενέργειας, η τουρκική πλευρά επιμένει ότι οι αγωγοί εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θα πρέπει να περάσουν από τις θάλασσες της Κύπρου στα δικά της παράλια.
Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.