Συρματόπλεγμα μήκους 11 χιλιομέτρων τοποθετεί η κυβέρνηση στην ακριτική περιοχή της Μόρφου.

 

Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές, καθώς η επιτήρηση είναι δύσκολη και περιορισμένη.

Το συρματόπλεγμα αρχίζει από το χωριό Αστρομερίτης και θα διανύσει πορεία παράλληλα της νεκρής ζώνης, χωρίς όμως να εισέρχεται σε αυτήν, καλύπτοντας και τα χωριά Περιστερώνα και Ακάκι.

  Ο σχεδιασμός άρχισε πριν μερικούς μήνες, ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης κλείνοντας τρύπες, καθώς η περιοχή αποτελεί προνομιακό σημείο εισόδου καθ’ υπόδειξη των διακινητών. Λύση αναμένεται να δοθεί και στο λαθρεμπόριο.

Οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, ειδικότερα σε συνθήκες πανδημίας:

Ο Κοινοτάρχης Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι «όντως η περιοχή μας έχει αρκετές τρύπες. Την περασμένη βδομάδα χαρακτηριστικά στην πλατεία του Αστρομερίτη εμφανίστηκαν 25 μετανάστες την περασμένη Τετάρτη, τόσοι άλλοι απ’ ότι άκουσα, πληροφορίες από συναδέλφους, ήταν στο Ακάκι τις προηγούμενες μέρες και τις επόμενες μέρες άλλοι τόσοι στην Περιστερώνα.

  Ωστόσο, θέλουν να διασφαλιστεί: 

--η ορθή επιτήρηση των σημείων εσόδου/εξόδου

-- η απρόσκοπτη μετακίνηση των γεωργών στην αγροτική περιοχή

-  η πρόσβαση των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε καταλύματα εντός της νεκρής ζώνης

Εάν η προσπάθεια τούτη φέρει αντίθετο αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε σίγουρα την εγκατάλειψη της νεκρής ζώνης με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Ο κοινοτάρχης Αστρομερίτη θέλησε να σταθεί ιδιαιτέρως στην επιλογή του να περάσει η επέκταση του αυτοκινητόδρομου από την περιοχή βορείως των χωριών, καθώς μπορεί να λειτουργήσει επίσης αποτρεπτικά στις ροές, κάτι το οποίο κακώς εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση. 

  Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν στο ΣΙΓΜΑ πως ο προγραμματισμός λαμβάνει υπόψη πιθανά προβλήματα των κατοίκων και αγροτών της περιοχής. Ερωτηματικό παραμένει ο αυτοκινητόδρομος που επαναπρογραματίστηκε να περάσει νοτίως των χωριών.

Διαβάστε επίσης: Άσυλο ζήτησαν 4 μετανάστες που αφίχθησαν παράτυπα στην Κύπρο