Δύο εικοσιτετράωρα απομένουν από την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με επικίνδυνες παραλήψεις στο προσχέδιο.


Παράλληλα, όπως μετέδωσε η αρχισυντάκτρια της «Σημερινής», δεν αποκλείεται η επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Κύπρο πριν την άτυπη πενταμερή Διάσκεψη. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα επισκεφθεί και την Τουρκία, αποδεχόμενος την πρόσκληση Τσαβούσογλου. Ίσως επιλέξει, λοιπόν, να επισκεφθεί και τις δυο χώρες τις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε για τις επαφές του Μπορέλ με τον Τσαβούσογλου και του μεταφέρθηκε η επιθυμία της Άγκυρας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Επιπλέον, καταγράφηκε, όπως μας αναφέρθηκε, ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Γι' αυτό και η ΕΕ έχει εκφράσει την επιθυμία της να είναι παρούσα, ως επιτηρητής, στις διεργασίες για το Κυπριακό.

Ζητούμενο είναι μετά τη λύση του Κυπριακού, η Κύπρος να μπορεί να είναι ένα λειτουργικό κράτος μέλος της ΕΕ.
Μέσα και σε αυτό το πλαίσιο είναι εκτός συζήτησης για την ΕΕ η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού.     

Όπως μετέδωσε, επίσης, οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Αυτή τη φορά, η κατάσταση είναι διαφορετική και επικίνδυνη.

Στο προσχέδιο δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς τη βάση λύσης του Κυπριακού, ούτε ως προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως φιλοξενούσα χώρα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ούτε γίνεται αναφορά για την ανάγκη αντιστροφής των τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και τον τερματισμό των παράνομων Τουρκικών ενεργειών γύρω από την Κύπρο.

Γίνεται κατανοητό ότι εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις και δεν συμπεριληφθούν όλα αυτά στην υιοθέτηση του ψηφίσματος την ερχόμενη Πέμπτη, τότε η κατάσταση προδιαγράφεται κρίσιμη, ενόψει μάλιστα και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Ψες πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη του Ερσίν Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όπου ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το «ίσο καθεστώς των δύο πλευρών είναι μια αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα», λέγοντας ότι «οι λόγοι που δημιουργήθηκαν δύο χωριστές διοικήσεις, είναι εξαιτίας του τερματισμού του κοινού κράτους που είχε δημιουργηθεί το 1960 από τους Ε/κ και τους Τ/κ με την κατοχή το 1963 του συνταγματικού συνεταιρισμού από τους Ε/κ».  Υποστήριξε ότι «στις 30 Ιουλίου 1974 στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Τουρκία, ΗΒ και Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε ότι στην Κύπρο υφίστανται δύο αυτόνομες διοικήσεις», λέγοντας ότι «τα δύο κράτη στο νησί εντός των συνόρων τους, κατά την έκφραση του, εργάζονται εδώ και μισό αιώνα σχεδόν για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης».

Με αυτές, λοιπόν, τις θέσεις, πάμε στην άτυπη πενταμερή και διερωτόμαστε πώς μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη για τη δική μας πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Τατάρ σε Γκουτέρες: Το ίσο καθεστώς είναι αποδεκτή ιστορική πραγματικότητα

ΥΠΕΞ: Ανάγκη για περισσότερες έμπρακτες ενέργειες από Τουρκία