Δημόσια πρόσκληση για έναρξη των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου και ως Τουρκία θέλουμε να απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση. Από σήμερα και μετά καλούμε την Ελλάδα για τη διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. Η οικοδέσποινα χώρα είμαστε εμείς και την ημερομηνία αυτών των διαπραγματεύσεων θα την αποφασίσουν οι συνεργάτες μας στις αντιπροσωπείες μας και θα την καθορίσουν μαζί με τους συνομιλητές της στην Ελλάδα. Αλλά εμείς από σήμερα και εφεξής, είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες πάνω σε όλα τα ζητήματα -όπως πάντα-, ως μία χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της».

Αναφορικά με το περιεχόμενο των διερευνητικών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι τα ίδια με τους προηγούμενους 60 γύρους.

«Τώρα το πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του και ξεκινά δραστηριότητες σε άλλη περιοχή για περίπου 6 μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειάς μας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι φυσικά γνωστή. Ό,τι συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους με την Ελλάδα, όλα τα διαφιλονικούμενα θέματα που συζητούνταν στο πλαίσιο αυτό, τα ίδια θα συζητηθούν και στην επικείμενη διαδικασία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις μακριά από τα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να μην προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία.

«Λέγοντας ο κ. Νίκος Δένδιας ότι η Τουρκία είναι διαφορετική σήμερα σε σχέση με την Τουρκία το 2016 και λέει ότι η Τουρκία σήμερα υπερασπίζεται σήμερα με πολύ πιο ισχυρό τρόπο τα δικαιώματά της, τότε μας ευχαριστεί αυτό που ακούμε.

Εμείς πάντοτε λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές χωρίς προϋποθέσεις. Λίγο μετά η Ελλάδα υπέγραψε με την Αίγυπτο μία συμφωνία, αλλά εμείς παρόλα αυτά έπειτα το προτείναμε ανοιχτά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λόγω του COVID δεν είχαμε επαφή με τον Νίκο Δένδια, αλλά στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, όταν είπαμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, μας είπαν ότι όσο διαρκούν οι έρευνες του Ορούτς Ρέις, όσο διεξήγαγε εκείνη την περίοδο αυτές τις δραστηριότητες, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφέρθηκε και σε μία άλλη πρόσκληση του πρωθυπουργού της Αλβανίας για συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στα Τίρανα και κάλεσε το Νίκο Δένδια να ανταποκριθεί μετά την πρώτη διερευνητική επαφή.

«Η Ελλάδα είχε πει ότι μετά τις 11 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, πήρε μία πρωτοβουλία για μία συνάντηση μεταξύ του Δένδια κι εμένα στα Τίρανα. Πάλι για τους ίδιους λόγους (της καραντίνας), ο Δένδιας ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε εκείνη τη συνάντηση, εκείνη την ημέρα. Μου το είπε κι εμένα, όταν τον κάλεσα τότε για να ευχηθώ «περαστικά».

Και μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση, είμαι έτοιμος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, να πάω πάλι στα Τίρανα και να συνομιλήσω με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Είναι μία πρόσκληση, την οποία ελπίζω η Ελλάδα να την μετατρέψει σε ευκαιρία και οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν εντός αυτού τη μήνα και έπειτα με το Νίκο Δένδια να συναντηθούμε στα Τίρανα».

Λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο θέμα της ανατ. Μεσογείου και της Κύπρου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα επιτρέψουμε τη σφαγή των Τ/Κ από τους Ε/Κ στη διάσκεψη για τη Μεσόγειο», αναφερόμενος στην πολυμερή σύνοδο που συζητείται από κοινού με την ΕΕ, καθώς η  Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχουν σε αυτή και οι Τ/Κ, παρόλο που δεν αναγνωρίζονται ως κράτος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη λύση των δύο κρατών, ενώ σημείωσε ότι στα πρόσφατα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη το ανέφερε, όπως επίσης κι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, Ουρσούλα ντε ντερ Λάιεν.

Αναφέρθηκε επίσης στα Βαρώσια, λέγοντας ότι οι πύλες της πλέον άνοιξε υπό τ/κ διοίκηση.

Διαβάστε επίσης: Την ετοιμότητά του για πενταμερή εξέφρασε στη Λουτ ο ΠτΔ