Με την φράση «αυτό είναι απειλή» ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε χθες βράδυ στο τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις «προεδρικές εκλογές» της Κυριακής τί ακριβώς έγινε και με ποιον τρόπο δέχθηκε έμμεση παραίνεση να αποσύρει την υποψηφιότητά του. 
 
Νωρίτερα χθες είχε ερωτηθεί για το θέμα σε διαδικτυακή εκπομπή ο κ. Ακιντζί και του απάντησε γραπτώς ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» οι αναφορές Ακιντζί ότι «έλαβε μηνύματα για να αποσύρει την υποψηφιότητά του».
 
Επανερχόμενος στο θέμα αυτό χθες το βράδυ στην εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» και στο ντιμπέιτ, με την παρουσία 7 εκ των 11 υποψηφίων, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στα γεγονότα. Όπως είπε, ένα άτομο από τις αρχές που έχουν την ευθύνη της συλλογής πληροφοριών για τον εχθρό ζήτησε να έχει συνάντηση με τον «υφυπουργό πάρα τω προέδρω» και μάλιστα, στην Άγκυρα, όπως είπε. Όμως ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτό απορρίφθηκε καθώς ο ίδιος δεν θεώρησε ότι ήταν σωστό να γίνει η συνάντηση σε μια τέτοια (ΣΣ: προεκλογική) περίοδο. 
 
Η συνάντηση τελικά έγινε εδώ, είπε, πριν 2-3 εβδομάδες και αφού είχε αρχίσει η προεκλογική περίοδος και αυτοί ζήτησαν από τον «υφυπουργό παρά τω προέδρω» να στείλει χαιρετίσματα στον «πρόεδρο» και να του πει ότι «για το καλό του ίδιου, της οικογένειας, των κοντινών του ανθρώπων, της χώρας και της πατρίδας, θα ήταν καλό να αποσύρει την υποψηφιότητά του». 
 
Δηλαδή, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, εάν δεν απέσυρε την υποψηφιότητά του «θα ήταν κακό. Φίλοι μου, αυτό είναι απειλή και έγινε με κατάφωρο τρόπο από αυτόν που έγινε και από την αρχή που εκπροσωπεί». Ο ίδιος, συνέχισε, κάλεσε τον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα λέγοντάς του ότι πρέπει «να επιβεβαιώσει μια κατάσταση» εννοώντας ότι ήθελε να επιβεβαιώσει πως το άτομο που έλεγε ότι εκπροσωπεί την συγκεκριμένη αρχή, όντως αυτό έκανε. Ο «πρέσβης», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, του είπε ότι θα διαβουλευθεί με την Άγκυρα για να πάει να τον δει, αλλά η συνάντηση δεν έγινε, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε επίσης ότι είχε ξανακαλέσει λίγο διάστημα πριν και πάλι τον Τούρκο «πρέσβη» στο γραφείο του μετά το γεύμα εργασίας που ο «πρέσβης» είχε παραχωρήσει σε «βουλευτές» του ΚΕΕ για να τους πείσει να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τατάρ. Διερωτήθηκε αν είναι δουλειά του «πρέσβη» να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς, όπως είπε, εδώ εκπροσωπεί την Τουρκία. Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμη πως τον κάλεσε να του πει ότι «κάποτε η Άγκυρα μπορεί να κάνει λάθος σκέψεις, αλλά εσείς εδώ ως ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Δημοκρατίας έχετε την ευθύνη να τα διορθώνετε και να εξηγείτε το σωστό. Δεν μπορείτε εσείς εδώ να δίνετε εκλογική μάχη». Αυτά, είπε ο κ. Ακιντζί, τα έδωσε στον «πρέσβη» και γραπτώς σε επιστολή, την οποία του έστειλε πίσω 3 ώρες μετά την συνάντηση. Δυστυχώς, συνέχισε, από εκείνη τη στιγμή και μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η τουρκική «πρεσβεία» έγινε εκλογικό επιτελείο. 
 
Όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται αντιπροσωπείες από την Τουρκία, πηγαίνουν σε χωριά, σε αθλητικούς και άλλους συλλόγους και δίνουν το μήνυμα «Μην ψηφίσετε τον Ακιντζί». Δεν είναι η πρώτη φορά, είπε, που συμβαίνει αυτό αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Μεχμέτ Ζεκά που τον ανάγκασαν να αποσύρει την υποψηφιότητά του στο παρελθόν, όπως και με την υποψηφιότητα Μπερμπέρογλου από το ΡΤΚ, αλλά και πιο παλιά με τον Φαζίλ Κιουτσιούκ και πιο πρόσφατα με την υποψηφιότητα Ντερβίς Έρογλου. 
 
Τώρα, συνέχισε, αυτό συμβαίνει στον υφιστάμενο «πρόεδρο», εννοώντας τον εαυτό του και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει μετά σειρά. Γι’ αυτό εγώ το θεωρώ ιστορικό και υπεύθυνο καθήκον. Να μην μείνουν άλλο αυτά μυστικά, όλοι πρέπει να τα μάθουν. Δεν επιδιώκω προσωπικό όφελος, το αν κερδίσω ή χάσω αυτές τις εκλογές, για μένα είναι δευτερεύον, δεν έχει καθόλου σημασία. To κύριο είναι να συνεχίσει να υπάρχει εδώ η δημοκρατία και όλοι να δείχνουν σεβασμό σε αυτό, αλλά και να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Κι εμείς, ως πολιτικοί, ως άτομα, όπου και αν ανήκουμε πολιτικά, ό,τι κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, σε αυτό δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι. Πρέπει αυτές τις σχέσεις να τις βάλουμε στη σωστή βάση. Γιατί σήμερα αυτό έγινε σε μένα, χτες στον δρ Φαζίλ Κιουτσιούκ, αύριο σε ποιον, κανείς δεν ξέρει».
 
Ο κ. Ακιντζί ανάφερε επίσης ότι μετά απ’ όλα αυτά που εξιστόρησε προηγουμένως, διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν χακάρει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία του ίδιου, του «υφυπουργού παρά τω προέδρω», του «ειδικού αντιπροσώπου» του και ενός ακόμη ατόμου. «Ποιος το έκανε γνωρίζουμε. Δεχτήκαμε και κυβερνοεπίθεση αυτή την περίοδο». Ο ίδιος είπε, αποκαλύπτοντας όλα όσα έγιναν είναι ήσυχος με την συνείδησή του.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο στο ντιμπέιτ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι λυπηρό ο «πρόεδρος», όπως τον αποκάλεσε, να προσφεύγει στη ρητορική του θύματος και να ρίχνει τόσο το επίπεδο, λέγοντας αυτά δημόσια, επιρρίπτοντάς του ευθύνη για το επίπεδο των σχέσεων που έχει με την Τουρκία. Απαντώντας του ο Μουσταφά Ακιντζί αναρωτήθηκε αν είναι ο ίδιος που ρίχνει το επίπεδο «ή αυτοί που τα έκανα όλα αυτά». Αν, συνέχισε, «εμείς εδώ ως πολιτικοί δεν μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε μια κοινή απάντηση, τότε θα τη δώσει ο λαός την Κυριακή».
 
Στη γραπτή του δήλωση χθες αργά το απόγευμα, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί είχε χαρακτηρίσει εκτός πραγματικότητας τα όσα ανέφερε προηγουμένως ο κ. Ακιντζί στην εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόρασης «2020» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τη ζωή και την περιουσία του κάθε Τ/κ, καθώς και να γίνουν οι «εκλογές» σε κλίμα ασφάλειας.
 
«Έχουμε εκφράσει δεκάδες φορές προηγουμένως σε διαφορετικές δηλώσεις μας τα μειονεκτήματα του να γίνεται η Τουρκία αντικείμενο προεκλογικής εκστρατείας. Το να συνεχίζεται αυτή η ανησυχητική στάση απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία απέχει πολύ από το να είναι συμπεριφορά καλών προθέσεων», κατέληξε.
 

 

 

Διαβάστε επίσης:

«Βέβαιος διεκδικητής στον β' γύρο των "προεδρικών" ο Ακιντζί»

Μούδουρος:Σχέσεις Τουρκίας-Τ/κ και το «πολιτικό πραξικόπημα» ενόψει «εκλογών»