Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε εντατικές διπλωματικές διεργασίες, σκοπεύοντας στην ανάκληση της εξαγγελίας της Τουρκίας για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης Αμμοχώστου.
Η προσοχή των διεργασιών στρέφεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου την ερχόμενη Παρασκευή, η ρωσική προεδρία αναμένεται να συζητήσει ανεπίσημα το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές εξαγγελίες για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.
Δυστυχώς, αυτό που αναμένεται να πετύχει η Κύπρος, είναι μόνο έκφραση στήριξης.
Άλλωστε, έμπρακτη στήριξη μέχρι σήμερα δεν είχαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι κυρώσεις δεν επιβλήθηκαν ούτε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Ακόμη και με την προσφυγή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναμένεται εκεί να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
Συνεπώς, ακόμη και αν εκδοθεί ψήφισμα για την Αμμόχωστο, θα έχει ηθικό χαρακτήρα, χωρίς το όποιο δεσμευτικό υπόβαθρο.
Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση, να τονίσει την αποκατάσταση του στάτους κβο και να ζητήσει επίσης τον τερματισμό των μονομερών ενεργειών.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης, χαρακτήρισε την εξαγγελία της Τουρκίας αχρείαστο και προκλητικό βήμα και κάλεσε όλα τα μέρη σε διάλογο.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ρωσία η οποία θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Τουρκίας και εκφράζει σοβαρή ανησυχία και επισημαίνει ότι οι μονομερείς ενέργειες, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Πέραν της έκφρασης στήριξης από μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους συντονισμού.
Πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί αυτό που λέχθηκε στο ΣΙΓΜΑ, ότι κατά τις διπλωματικές προσπάθειες αποτροπής, η Κύπρος εισπράττει από τις άλλες χώρες την απάντηση ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ακόμη και αν επαναρχίσει η διαδικασία με βάση την πρωτοβουλία Γκουτέρες, δεν προνοείται ότι η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες μέχρι και την διαδικαστική διαπραγμάτευση.
Οι συνθήκες που θα ευνοούν τον διάλογο καθορίζονται στην ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και επικίνδυνο τετελεσμένο επί του εδάφους και σίγουρα είναι πέραν των εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές.
Υπάρχει η άποψη ότι είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης από τον Ερντογάν, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού.
Ίσως να θέλει να στείλει και το μήνυμα ότι η Αμμόχωστος δεν πρέπει να θεωρείται μέρος της διαπραγμάτευσης.
Ένα μήνυμα βεβαίως που ενισχύει ταυτόχρονα τη χωριστή κρατική συνείδηση.