Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών, δήλωσε στο μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί που αναφέρθηκε και στο θέμα των φυσικών πόρων στην περιοχή, αλλά και στις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ.
Αξιολογώντας τα όσα συνέβησαν στις 20 Ιουλίου 1974 και τις τότε συγκυρίες δεν μπορείς να παραβλέψεις το τι προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι «οι φασίστες στρατιωτικοί της χούντας που ήταν επικεφαλής στην Ελλάδα, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Κύπρο στόχευαν με το πραξικόπημα, καταδυναστεύοντας πρώτα την ε/κ κοινότητα και αμέσως μετά αφήνοντας εκτός έννομης τάξης τους Τ/κ, να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα».
Στις 20 Ιουλίου, υποστήριξε, «η Τουρκία υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μόνη της, καθώς η κυβέρνηση του ΗΒ δεν αποδέχθηκε, στρατιωτική επιχείρηση για να παρεμποδίσει την Ένωση του νησιού μας με την Ελλάδα». Ο στόχος της επιχείρησης που ανακοινώθηκε, είπε ο κ. Ακιντζί εννοώντας την εισβολή, ήταν να προστατέψει την ασφάλεια των Τ/κ και την ανεξαρτησία της Κύπρου και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη που είχε διαμορφωθεί με τις διεθνείς συμφωνίες στην Κύπρο.
«Χωρίς αμφιβολία, λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, η νέα ρύθμιση θα μπορούσε να είναι μια ομοσπονδιακή δομή στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε.
«Φτάσαμε κοντά σε λύση»
Για χρόνια, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, γίνονται προσπάθειες γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια φτάσαμε πολύ κοντά σε μια λύση, όπως είπε, που για λόγους που δεν πηγάζουν από την τ/κ πλευρά, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004 «το οποίο απέρριψε η ε/κ πλευρά» και το Κραν Μοντάνα το 2017 «όπου λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της ε/κ πλευράς δεν υπήρξε κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα».
Λέγοντας ότι έχουν περάσει τρία χρόνια χωρίς διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι όπου υπάρχουν προβλήματα υπάρχει και η αναζήτηση λύσης τους και πως η μη λύση «δεν μας φέρνει σε μια καλύτερη θέση, συσσωρεύει άλλα νέα προβλήματα».
«Όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση να προσπαθούμε για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Δεν είναι μόνο εμείς οι Τ/κ, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως η ε/κ, πρέπει να βοηθήσουν για την ειρήνη, τη γαλήνη και την ευμάρεια στην Κύπρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η διαίρεση του νησιού μας θα ριζώσει ακόμη περισσότερο».
Αυτό, είπε, πρέπει να το δουν όλοι όσοι λένε ότι θέλουν λύση, και κυρίως οι Ε/κ, καθώς ο χρόνος που περνά δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αγωνίστηκαν για να ζούμε εμείς με τη δική μας ταυτότητα»
Πολλοί έντιμοι άνθρωποι, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για να μπορούν οι Τ/κ να ζουν σε αυτά τα χώματα χωρίς να είναι μειονότητα, με τη δική τους ελευθερία και ελεύθερη ταυτότητα ως άνθρωποι που θα στέκονται όρθιοι, θα διοικούν μόνοι τους τους εαυτούς τους, έχοντας αφομοιώσει τις αρχές του Ατατούρκ, σε μια δημοκρατική, κοσμική δομή. Αυτό, ανέφερε, είναι χρέος τους και προς τις νέες γενιές αλλά και προς όσους έχασαν την ζωή τους γι’ αυτό, και κυρίως τους νέους.
Ο πόλεμος προκαλεί μεγάλο πόνο και όσοι τον έζησαν το ξέρουν, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για ένα νέο μέλλον με ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή και τον κόσμο, και πρόσθεσε πως «αυτό το όμορφο νησί αρκεί και για τις δύο κοινότητες».
Φυσικοί πόροι
Εάν υπάρξει μια προσέγγιση διαμοιρασμού στο μέτρο του δικαίου των πόρων στην περιοχή, θα επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας πως όλοι θα ωφεληθούν εάν οι πόροι χρησιμοποιηθούν όχι για να «εξαντλήσει ο ένας τον άλλον, αλλά για να παράξουν από κοινού και να χρησιμοποιηθούν με έναν δίκαιο διαμοιρασμό».
Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, ας φωτίζει το δρόμο μας η αρχή του Κεμάλ Ατατούρκ ‘ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο’, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.
Οι εκταφές και ταφές στον τεκκέ μπαχτσέ
Αναφορά έκανε και στην αναγνώριση των λειψάνων και την κανονική ταφή του Τ/κ Σελίμ Μουσταφά Μαβιλί, 46 χρόνια μετά, στο «μνημείο ηρώων» του τεκκέ μπαχτσέ, στην κατεχόμενη Λευκωσία, στον τάφο που έγραφε προηγουμένως το όνομά του, αλλά δεν ήταν εκεί η σορός. Πλέον, είπε, οι έξι πρώτοι «ήρωες» στις 20 Ιουλίου 1974 (ΣΣ: έτσι αποκαλούν όσους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής) αλλά και άλλοι 24, είναι θαμμένοι στον σωστό τάφο, μετά τις εκταφές στον τεκκέ μπαχτσέ, πράγμα που ήταν πρωτοβουλία της «προεδρίας».
Το ότι αυτοί οι νεκροί θάφτηκαν μετά από τόσα χρόνια όπως έπρεπε, τον ανακουφίζει, δήλωσε ο κ. Ακιντζί.
Πανδημία
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι καθημερινά περισσότερο από 200.000 άτομα μολύνονται κάθε μέρα και 5.000 πεθαίνουν. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, η κατάσταση βρίσκεται τουλάχιστον προς το παρόν υπό έλεγχο, λέγοντας ότι όλοι οι ειδικοί ομονοούν ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τα μέτρα προστασίας.
Αυτή η ασθένεια, ανέφερε, μας έμαθε μεταξύ άλλων ότι για ένα καλύτερο κόσμο και μέλλον πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε βασικές αρχές. Δυνατές χώρες με τα πιο ακριβά οπλικά συστήματα, είπε, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έναν μικροσκοπικό ιό, σημειώνοντας ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να αναλώσει τους πόρους της όχι σε περισσότερη στρατικοποίηση, αλλά στην επιστήμη, την παιδεία και την έρευνα. «Θυμηθήκαμε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι αυτό». Ανακαλύψαμε και πάλι, συνέχισε, πόσο μεγάλη αξία έχει η κοινωνική αλληλεγγύη, η διακοινοτική βοήθεια και η συνεργασία μεταξύ χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε, δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει ότι η Τουρκία δεν βοήθησε μόνο το ψευδοκράτος αλλά πολλές χώρες διεθνώς. Για την βοήθεια αυτή, ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε την Τουρκία αλλά και την ΕΕ, όπως και τους επαγγελματίες υγείας στα κατεχόμενα.
Νωρίτερα χθες ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη ότι η δεξίωση για την 20η Ιουλίου, επέτειο της εισβολής, αλλά και για την πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών (Κουρμπάν μπαϊράμ) που επρόκειτο να γίνει στις 31 Ιουλίου, ακυρώνονται φέτος, λόγω κορωνοϊού. Για τον ίδιο λόγο και η "βουλή" ακύρωσε τη δική της δεξίωση για την εισβολή.
Πηγή:ΚΥΠΕ