Ερώτημα προς την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde για την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία κατέθεσε η βουλευτίνα των Σουηδών Δημοκρατών Sara Gille.

Συγκεκριμένα  η Sara Gille, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κουρδικής καταγωγής,  σε  γραπτή αναφορά προς την ΥΠΕΞ Σουηδίας Αννα Λίντ αναφέρει τα εξής:

«Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και έκτοτε δεν έφυγε Η εισβολή της Τουρκίας οδήγησε στον διαχωρισμό της Κύπρου κατά μήκος της πράσινης γραμμής όπου παρακολουθείται από τον ΟΗΕ, η οποία εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο μέχρι σήμερα. Το 1983, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (KKTC) δήλωσε ότι είναι ανεξάρτητη, αν και η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που την έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής.

Η Τουρκία υποστηρίχθηκε αρχικά από τον εξωτερικό κόσμο για την κατοχή, καθώς ο δηλωμένος σκοπός τους ήταν η αποκατάσταση του συνταγματικής τάξης. Ωστόσο, η κριτική προέκυψε αργότερα.

Σε όλο το νησί υπήρχαν συμπλοκές, κυρίως στη Λευκωσία. Μετά από μια εβδομάδα, η Τουρκία είχε τον έλεγχο του ενός τρίτου του νησιού, στη βόρεια πλευρά της. Οι Ελληνοκύπριοι επικέντρωσαν τις αντεπιθέσεις τους σε Τουρκοκυπριακές περιοχές και μπήκαν σε αρκετά χωριά. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στη θάλασσα και στον αέρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε τις ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν όπου και κάλεσαν την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε ειρηνευτικές συνομιλίες με σκοπό την αποκατάσταση της κυβέρνησης του νησιού. Μια εκεχειρία που διέταξε ο ΟΗΕ έκλεισε στις 22 Ιουλίου, ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν. Η ανθρωπιστική κατάσταση ήταν οξεία και μόνο το 1974 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε έντεκα ψηφίσματα για την Κύπρο. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν μέχρι τότε σκοτωθεί και ακρωτηριαστεί.

Έχουν περάσει 46 χρόνια από την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία.

Για αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να ρωτήσω την υπουργό Εξωτερικών Ann Linde:

Πώς εργάζεται η Υπουργός και η Κυβέρνηση για την σύγκρουση στην Κύπρο;»


To πιο πάνω θέμα ανέδειξε η ιστοσελίδα  Ελλήνων της Κύπρου στην Σκανδιναβία, που όπως σημειώνει οι αντιδράσεις κατά της Τουρκίας αυξάνονται όλο και περισσότερο στην Σουηδία. Η αρχή έγινε το 2010 με την αναγνώριση της τριάδας των Χριστιανικών γενοκτονιών. Με την πάροδο του καιρού και τις εχθροπραξίες του καθεστώς Ερντογάν ενάντια στους Κούρδους,αναπτύχθηκαν παράλληλα και οι φωνές από το Αριστερό κόμμα της χώρας. Η εισβολή στην Συρία στα τέλη του 2019  προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κατά του Τουρκικού καθεστώτος με την ιστορική απόφαση του εμπάργκο όπλων προς την Κυβέρνηση Ερντογάν.