Η Haberatör (05.06.20), σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι σε ανακοίνωση του το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (TKP) τονίζει πως η «συμφωνία» του λεγόμενου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας-κατεχόμενων, δείχνει πως «η "ΤΔΒΚ" είναι υποτελής διοίκηση στην Τουρκία».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «κάθε συμφωνία που υπογράφεται ανάμεσα στην Τουρκία και την "ΤΔΒΚ" θα πρέπει να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές και να προστατεύει και να προωθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».
Αναφέρεται ακόμα πως υπάρχει μια πολιτική διάσταση στην συμφωνία η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αυτό αφορά στο γεγονός ότι δεν προετοιμάστηκε στην λογική ότι αφορά δύο ίσα μέρη, δεν συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο όλοι οι ενδιαφερόμενοι και επιβάλλεται μία δομή από τα πάνω προς τα κάτω.
Το Κόμμα κατηγόρησε επίσης τη λεγόμενη «κυβέρνηση» του αποσχιστικού καθεστώτος πως υπέγραψε ένα πρωτόκολλο για να λάβει λεφτά από την Τουρκία αγνοώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας. «Αυτή η κατάσταση θέτει την "ΤΔΒΚ" να βρίσκεται σε μία θέση υποτελούς διοίκησης απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει το TKP.
Τέλος το κόμμα ανέφερε στην ανακοίνωση πως πρέπει να επιδιώκεται η επίτευξη μιας οικονομικής δομής που θα επιτρέψει στην «ΤΔΒΚ» να σταθεί στα πόδια της και μην είναι εξαρτώμενη από την Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: Ζητά «πολιτική ισότητα» με την Τουρκία το ψευδοκράτος του Ακιντζί
Δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων το οικονομικό «πρωτόκολλο» με την Τουρκία, λέει η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα
Η Kıbrıs (05.06.20) γράφει ότι η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα επέκρινε έντονα το οικονομικό «πρωτόκολλο» που υπέγραψε πρόσφατα το παράνομο καθεστώς με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι δεν θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού «λαού» και δεν θα εξασφαλίσει την δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας. Αυτό αναφέρεται σε γραπτή δήλωση που αναγνώστηκε χθες κατά την διάρκεια διάσκεψης Τύπου από τον γενικό γραμματέα της συντεχνίας των δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτσίλ στην παρουσία των προέδρων συντεχνιών Türk-Sen και KOOP-SEN, Αρσλάν Μπιτσακλί και Μεχμέτ Αλί Γκιουρόζ και των οικονομολόγων, Οκάν Βελί Σαφακλί, Μπουλέντ Σεμιλέρ και Χασάν Ουλάς Αλτίοκ.
Στην δήλωση αναφέρεται ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί ως χάρη προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα άλλο ένα πακέτο, το οποίο «τελειώνει την παραγωγή στο μοιρασμένο μας νησί, ενθαρρύνει την οικειοποίηση του κοινωνικού μας πλούτου δίδοντας πεσκέσι στο κεφάλαιο τους φυσικούς πόρους της χώρας μας, δημιουργεί ένα σύστημα δουλείας και υποβοηθά την εκμετάλλευση του μόχθου, δημιουργεί την βάση για μετανάστευση των νέων από την χώρα μας και το σημαντικότερο καταργεί την πολιτική μας βούληση στηριζόμενο στην λογική ‘αυτός που παίρνει χρήματα παίρνει και διαταγές’».
Διαβάστε επίσης: Ελτσίλ: Είμαστε αποσχιστές & εκτός Διεθνούς Δικαίου - Να επιστρέψουμε στην ΚΔ
Αναφέροντας ότι ακόμα και η χρήση της τουρκικής λίρας έχει ως αποτέλεσμα να παίρνονται με αυτά τα πακέτα πολύ περισσότερα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα με τον πληθωρισμό και το επιτόκιο, η Πλατφόρμα σημειώνει ότι κάθε γρόσι που δίδεται στους πολιτικούς, οι οποίοι δηλώνουν υποταγή στους Τούρκους αξιωματούχους, γράφεται ως χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έθεσαν στο τραπέζι στο Κραν Μοντάνα ότι έχουμε χρέος 22 δισεκατομμυρίων ΤΛ», επισημαίνει η Πλατφόρμα σημειώνοντας ότι φορτώθηκε ως χρέος στην πλάτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας ακόμα και το Τζαμί Χαλά Σουλτάν [στην κατεχόμενη Μια Μηλιά] για το οποίο ξοδεύτηκαν 33 εκατομμύρια ΤΛ, «την ώρα που υπάρχει η ανάγκη για σχολεία και νοσοκομεία λόγω της πολιτικής μεταφοράς πληθυσμού που ακολουθεί η Τουρκία».
Υποστηρίζοντας ότι με το πακέτο η διοίκηση στα κατεχόμενα θα ασκείται από επίτροπους που θα διοριστούν σε όλα τα «υπουργεία», η Πλατφόρμα χαρακτηρίζει θλιβερό το γεγονός ότι η «κυβέρνηση» και κάποια κόμματα υποδέχτηκαν με χαρά το πακέτο.
Μιλώντας κατά την διάσκεψη, ο πρόεδρος της Türk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί είπε ότι το «πρωτόκολλο» προνοεί ότι θα υπαγορεύονται στους Τουρκοκύπριους ακόμα και οι προσλήψεις και ότι θα διοριστούν τρεις συντονιστές από την Τουρκία σε κάθε «υπουργείο», οι οποίοι θα είναι ανώτεροι ακόμα και από τους «υπουργούς». Ανέφερε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη προσβολή για τους Τουρκοκύπριους και πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να υπογράφονται «πρωτόκολλα» χωρίς να λαμβάνεται εξουσιοδότηση από την κοινότητα.
Διαβάστε επίσης: