Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η Kıbrıs (28.05.20) γράφει ότι o λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν την βάση που χρειάζεται για να επιστρέψει η οικονομία στο σημείο που βρισκόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανοίξουν τον δρόμο για να προχωρήσει με υγιή τρόπο. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή χθες, ο Τατάρ ανέφερε ότι η «συμφωνία» που υπογράφηκε προχθές Τρίτη με την Τουρκία θα τους παρέχει στήριξη στην επίτευξη αυτού του στόχου.

 

Ερωτηθείς πώς θα χρησιμοποιηθεί η βοήθεια της Τουρκίας για την πραγματική οικονομία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συμπεριφερθούν «ισορροπημένα» και να διαχειριστούν σωστά τα κονδύλια. Σημειώνοντας ότι θα διαχειριστούν την διαδικασία αξιολογώντας την κατάσταση με όλους, ο Τατάρ είπε: «Αυτό το κονδύλι είναι σημαντικό. Θα αξιολογηθεί ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στην κατανομή του. Τα δημόσια οικονομικά έχουν υποχρεώσεις που είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία της χώρας. […] Φυσικά χρειάζεται κονδύλι και για τον πραγματικό τομέα και θα αξιολογηθεί και αυτό».

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η ροή των χρημάτων, ο Τατάρ είπε ότι θεωρεί ότι θα έρθει πιο γρήγορα το κονδύλι που θα δοθεί για «αμυντικά έξοδα» και ότι για τις υποδομές και τα έργα θα έρχονται χρήματα ανάλογα με την εξέλιξή τους. «Υπάρχουν υπό εξέλιξη έργα, θα έρθουν. Η συνεισφορά στα δημόσια οικονομικά θα γίνει κατά την προσεχή περίοδο σε εξάρτηση με τις αξιολογήσεις στις οποίες θα προβούν οι τεχνικές επιτροπές», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε τα εξής αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι:

«Ο κ. Οκτάι είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλαμε λόγω του ιού. Είναι σημαντικό για την χώρα μας το γεγονός ότι ανέφερε πως θα συνεχίσουν την στήριξη προς εμάς λέγοντάς το αυτό. Έχει μεγάλη σημασία και το γεγονός ότι ο κ. Οκτάι τόνισε ότι παρακολουθούνται από κοντά εκ μέρους της Τουρκίας οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα προστατευθούν τα δικαιώματα. Όλα αυτά είναι μια βάση και πάνω σε αυτή την βάση γίνεται λόγος για ενίσχυση της ΤΔΒΚ ως ξεχωριστού οικοδομήματος. Αν δεν υπάρχει αυτή η βάση, αν δεν είναι ξεκάθαρη η συνέχεια της στήριξης, πώς θα εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση; Ευχή όλων μας είναι να οδηγήσουμε πιο πέρα την οικονομία. Γι’ αυτό εργαζόμαστε. […]»

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: €87 εκατομμύρια από Τουρκία για «σκοπούς άμυνας» του ψευδοκράτους

Αντιδρά το Αριστερό Κίνημα για νέο οικονομικό πρωτόκολλο ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος

H Diyalog (28.05.20) γράφει ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket)  αναφέρετε ότι η «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος, χωρίς την ενημέρωση του «λαού», δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Κατηγόρησε τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» ότι υπέγραψε στα κρυφά και πίσω από κλειστές πόρτες ένα τόσο σημαντικό οικονομικό πακέτο που αφορά το μέλλον του «λαού», και δήλωσε πως το Κόμμα αντιδρά  έντονα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία.

«Τα οικονομικά πακέτα επιβολής, των οποίων το περιεχόμενο κρύβεται και καθορίζεται μέσω των λεγόμενων διαπραγματεύσεων, προβλέπουν ότι όλα τα τουρκοκυπριακά περιουσιακά στοιχεία θα πληρωθούν για κεφάλαιο υπέρ του AKP, για περαιτέρω φτώχεια, οικονομική καταστροφή και κοινωνική εξαφάνιση», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου τονίζεται ότι το Κόμμα αρνείται την επιβολή οικονομικών μέτρων και εντολών που τελικά θα οδηγήσουν όχι στην ανάπτυξη, αλλά στην οικονομική καταστροφή.

Οι συνδικαλιστές οργανώσεις  για την «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας»

H Diyalog (28.05.20) γράφει ότι το «Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο» εξέφρασε την ικανοποίηση του για την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» που υπογράφηκε ανάμεσα σε Τουρκία και ψευδοκράτος και δήλωσε πως είναι σημαντική όσον αφορά την παροχή των πόρων που απαιτούνται για τον «τουρκοκυπριακό λαό».

«Η συμφωνία έδειξε πως η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν υποστηρικτής και εγγυητής των Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι το ποσό δεν πρέπει να δαπανηθεί μόνο στον δημόσιο τομέα για αντιμετώπισης της κρίσης που προκλήθηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του ιού COVID-19,  αλλά να διαθέτει και για αντιμετώπιση των αναγκών στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Yeni Bakış (28.05.20) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης HÜR-İŞ, Αλί Γελτεκίν, δήλωσε ότι  η λεγόμενη κυβέρνηση δεν παραμένει πιστή στις οικονομικές συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπέγραψε με την Τουρκία. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ψευδοκυβέρνησης είναι η συλλογή φόρων και η δίκαιη διανομή των πόρων που παίρνει από την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης KTAMS  Γκιουβέν Μπενκιχάν δήλωσε από την πλευρά του ότι  μια συμφωνία που γίνεται χωρίς να ενημερωθούν ή να ληφθούν υπόψη οι απόψεις της αντιπολίτευσης, των συνδικαλιστικών  οργανώσεων και άλλων φορέων, δεν είναι μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι αυτό που υπογράφηκε δεν είναι ακριβώς συμφωνία και υποστήριξε ότι αποτελεί μια χειρονομία της κυβέρνησης της Τουρκίας με στόχο τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. 

Διαβάστε επίσης:  Βαθαίνει ο τουρκικός έλεγχος: Σκοτεινά σημεία στη «συμφωνία» με ψευδοκράτος

«Προσωρινός ορός» και όχι μεταρρυθμιστικό πακέτο είναι η «συμφωνία» με την Τουρκία, λέει Τουρκοκύπριος οικονομολόγος

Η Yeni Düzen (28.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος οικονομολόγος Μπουλέντ Σεμιλέρ, ο οποίος είχε εργαστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και διετέλεσε σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, χαρακτήρισε την λεγόμενη «συμφωνία» οικονομικής κα δημοσιονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε προχθές μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος ως «προσωρινό ορό και όχι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και ευημερίας που χρειάζεται το νησί».

Σε έκθεση που ετοίμασε για την «συμφωνία», ο Σαμιλέρ ανέφερε ότι τέθηκε στο τραπέζι μια εκδοχή «αντίγραψε - επικόλλησε» ενός παλιού σχεδίου ωσάν να ήταν νέο σχέδιο και ότι ζητείται περισσότερος δανεισμός για συνέχιση του παλιού συστήματος που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Επισημαίνει ότι στο τέλος του 2019, η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» χρησιμοποίησε πιστώσεις 22 δισεκατομμυρίων ΤΛ από την Τουρκία και πιστώσεις 9 δισεκατομμυρίων ΤΛ από εσωτερικό δανεισμό.  «Δηλαδή, έναντι των 19 δισεκατομμυρίων ΤΛ του ΑΕΠ του κράτους, έχει χρέος 30 δισεκατομμυρίων ΤΛ», σημειώνει προσθέτοντας ότι η αναλογία του δημοσίου χρέους έναντι του ΑΕΠ είναι 100%, αντί 60% που είναι στις υγιείς οικονομίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Σαμιλέρ, με την λεγόμενη «επιτροπή παρακολούθησης» που προνοείται στην «συμφωνία» διορίζεται ένα είδος «επιτηρητής» στην «κυβέρνηση».  

Αναφερόμενος στα κονδύλια που προνοούνται στην «συμφωνία», ο Σαμιλέρ επεσήμανε ότι μόνο 115 εκατομμύρια ΤΛ δίδονται για τον πραγματικό τομέα της οικονομίας και ότι τα υπόλοιπα είναι έξοδα για την άμυνα και δαπάνες για υποδομές που θα πληρωθούν σε εταιρείες από την Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Δεν θα ανοίξουν τα οδοφράγματα χωρίς μηδενισμό κρουσμάτων

Ενήμερο σε κάθε στάδιο του οικονομικού «πρωτοκόλλου» ήταν το Κόμμα του Λαού, λέει ο Σενίν

Η Kıbrıs (28.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του μικρού εταίρου στην κατοχική «κυβέρνηση» Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Γιενάλ Σενίν δήλωσε ότι το κόμμα του ήταν ενήμερο για κάθε στάδιο του οικονομικού «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο Σενίν είπε ότι πριν την υπογραφή διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με την Τουρκία στο επίπεδο των αρμόδιων «υφυπουργών» και ότι «το πλήρες κείμενο ήταν στα χέρια μας πριν την υπογραφή». «Το συζητήσαμε στα εκτελεστικά όργανα του κόμματός μας, το μοιραστήκαμε με τους βουλευτές μας», είπε και πρόσθεσε ότι «ήταν για εμάς ένα αποδεχτό κείμενο».

Εξέφρασε την άποψη ότι τα 17 άρθρα στο «πρωτόκολλο» αποτελούν βήματα πιο πολύ προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων παρά μεταρρυθμίσεων και ότι το πιο σημαντικό μήνυμα του «πρωτοκόλλου» είναι ότι θα αρχίσει η εργασία για το τριετές οικονομικό πλάνο γύρω στον Οκτώβριο. Είπε ότι το επόμενο «πρωτόκολλο» θα είναι πολύ πιο τεχνικό και ότι η πλειοψηφία των 17 άρθρων θα μπορούν να υλοποιηθούν σε αυτή την διαδικασία.

Ανέφερε επίσης ότι επειδή υπογράφηκε το «πρωτόκολλο» δεν σημαίνει ότι θα έρθει αμέσως ένα κονδύλι της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων 228 εκατομμυρίων ΤΛ και ότι γι’ αυτό τον λόγο η «κυβέρνηση» έλαβε «εξουσιοδότηση» για να προβεί σε εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ΤΛ.

Διαβάστε επίσης: 

Παράπονα Τ/κ: Αδειάζουν τη θάλασσα της Καρπασίας από ψάρι τα τουρκικά καΐκια

Θα πουν το νερό νεράκι στα κατεχόμενα χωρίς τον χαλασμένο τουρκικό αγωγό