Όπως ενημερώνει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, με πρωτοσέλιδες αναφορές και σχόλια καλύπτει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος (27.05.20) την λεγόμενη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας μεταξύ "ΤΔΒΚ" και Τουρκίας» που υπέγραψαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ.
Κάτω από τον τίτλο «Νέα συμφωνία με την υποτελή διοίκηση», η Afrika γράφει ότι θα ελέγχεται αυστηρά η έγκαιρη υλοποίηση των όρων της «συμφωνίας» και τριμελείς τεχνικές αντιπροσωπείες που θα συσταθούν σε όλα τα «υπουργεία» θα υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις στην Άγκυρα.
Η Detay αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Στήριξη Άγκυρας στον Τατάρ κατά το μπαϊράμι!»
Στο κύριο σχόλιο της, η Kıbrıs γράφει ότι η Τουρκία έκανε το αναμενόμενο παρέχοντας στήριξη στους Τουρκοκύπριους και ότι το σημαντικό τώρα είναι να αρχίσουν να έρχονται γρήγορα τα κονδύλια. Σημειώνοντας ότι με την χθεσινή «συμφωνία» θα πάρουν ανάσα τα οικονομικά του παράνομου καθεστώτος μέχρι το τέλος του έτους, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι τώρα η λεγόμενη «κυβέρνηση» πρέπει να παράγει και να εφαρμόσει «υγιείς και ρεαλιστικές πολιτικές» για αέναη ανάπτυξη της οικονομίας «χωρίς να θέσει την Άγκυρα σε θέση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την "ΤΔΒΚ"».
Διαβάστε επίσης: Τατάρ: €87 εκατομμύρια από Τουρκία για «σκοπούς άμυνας» του ψευδοκράτους
Σε σχόλιό του στην Yeni Düzen ο αρθρογράφος Σαμί Όζοσλου επισημαίνει ότι χθες έμαθαν από το επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας, το Ανατολή, ότι θα υπογραφόταν μια τέτοια «συμφωνία». «Δεν εκπλαγήκαμε. Σε τέτοια κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-ΤΔΒΚ και εκείνοι που μας διοικούν δεν ενοχλούνται», σημειώνει ο αρθρογράφος υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ χάρηκε σαν να έπαιρνε δώρο για το μπαϊράμι και φαίνεται ότι και ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από το πρακτορείο Ανατολή.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όσοι επικεντρώνονται μόνο στο οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας παραγνωρίζοντας τα υπόλοιπα τμήματα, «προσπαθούν να κρύψουν πολλές πραγματικότητες από αυτή την κοινότητα». «Διότι η πλευρά της Τουρκίας λέει ‘θα δώσω χρήματα’, αλλά έχει όρους», αναφέρει ο Όζοσλου επισημαίνοντας ότι η «συμφωνία» έχει και παραρτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα για να έρθουν χρήματα.
Σημειώνοντας ότι σε αυτά τα παραρτήματα περιέχονται όλες οι μέχρι σήμερα απαιτήσεις της Τουρκίας, ο αρθρογράφος αναφέρει:
«Μάλιστα από αυτή την συμφωνία προέκυψε και μια μορφή που ονομάζεται ARMA την οποία ακούσαμε πρώτη φορά. Τι είναι, λέει, αυτό το ARMA; Σημαίνει, λέει, Μέσο Συνεργασίας για τις Υποδομές και τον Πραγματικό Τομέα. Ποιος και πότε το ετοίμασε; Ο Θεός ξέρει! Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Υπάρχει ένα κείμενο συμπληρωματικό που δεν ανακοινώθηκε. Εκεί γράφει τι περιέχει. Χρειάζεται να γνωρίζουμε εμείς; Όχι φυσικά. Είναι αρκετό να το ξέρει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας που υπάγεται στην Πρεσβεία της Τουρκίας, δηλαδή με το νέο της όνομα, το Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας. Άλλωστε τι λέει το κείμενο που υπέγραψε ο Τατάρ; Αν το εγκρίνει η Αντιπροσωπεία Βοήθειας... Δηλαδή δεν είναι ο πρωθυπουργός, αλλά οι συμμετέχοντες στις αντιπροσωπείες που θα λάβουν τις αποφάσεις. Μπορεί να είναι παραπλανητικό να κοιτάζει κανείς τον αριθμό 2 δισεκατομμύρια 288 εκατομμύρια και να λέει ‘δίνει χρήματα η Τουρκία’. Το ουσιαστικό είναι το κομμάτι του τι δίνουν οι δικοί μας. Τι απέμεινε άλλωστε;»
Εξάλλου σε άρθρο του επίσης στην Yeni Düzen, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλί γράφει ότι ένας «βουλευτής» ρώτησε γιατί η «κυβέρνηση» κράτησε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» και την ημερομηνία που θα γινόταν αυτό. «Ο λόγος είναι πολύ απλός. Δεν το ήξεραν», απαντά ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι δεν το ήξεραν τόσο από «υπουργούς» όσο και από ανώτατους αξιωματούχους της «τεχνικής αντιπροσωπείας».
Καταλήγει αναφέροντας το εξής ο αρθρογράφος: «Τι ενδιαφέρουσα χώρα είμαστε, έτσι δεν είναι; Όλοι, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό οικονομικών, μαθαίνουν από είδηση ενός πρακτορείου ότι θα υπογραφεί ένα νέο πρωτόκολλο. Αλλά είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει υπογραφή. Αρκεί να υπάρξει τελετή. Μας αρκεί και αυτό!»
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα επειδή δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της «συμφωνίας»
H Detay (27.05.20) στεγάζει πρωτοσέλιδα δηλώσεις προέδρων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα αναφορικά με τη χθεσινή «υπογραφή» της «συμφωνίας για οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» του αποσχιστικού καθεστώτοτος εξουσιοδότησε το «υπουργείο δημοσιονομικών» όσον αφορά στο θέμα δανεισμού ύψους 400 εκ ΤΛ και πρόσθεσε ότι έχουν μάθει χθες από τα ΜΜΕ για το «πρωτόκολλο συνεργασίας» που θα υπογραφόταν μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», σύμφωνα με το οποίο θα έρχονταν από την Τουρκία 2 δις 288 εκ ΤΛ ως εξωτερικοί πόροι. «Όπως για όλα τα άλλα θέματα, έτσι και για αυτό, δυστυχώς ως αντιπολίτευση δεν γνωρίζουμε τίποτα για το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Θα αξιολογήσουμε το θέμα αφού ενημερωθούμε πρώτα για το περιεχόμενου του», είπε ο Έρχουρμαν, προσθέτοντας ότι σημασία έχει τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σωστά και με διαφάνεια. «Προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τομέας της υγείας και η στήριξη στα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία», δήλωσε ο Έρχουρμαν.
Επίσης, σε γραπτή του δήλωση, ο αρχηγός του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ αντέδρασε έντονα για την υπογραφή της «συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους υποστηρίζοντας ότι ούτε η παράνομη, αποσχιστική «βουλή», ούτε η αντιπολίτευση αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα ήταν ενήμερη για την «υπογραφή» και το περιεχόμενο μιας τέτοιας «συμφωνίας», η οποία έγινε άρον-άρον, όπως είπε.
Ο Όζγιγιτ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη «συμφωνία» υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο, ούτε αν η «κυβέρνηση» έδωσε κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις έναντι «ανταλλαγμάτων», ποιο θα είναι το ποσό που παραχωρήθηκε ως δωρεά και ποιο το ποσό που παραχωρήθηκε υπό τη μορφή πίστωσης από το ποσό που συμφωνήθηκε.
Ο Όζγιγιτ πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθούν πιο εκτεταμένα για το θέμα μόλις ενημερωθούν για το περιεχόμενο της «συμφωνίας».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου, αξιολογώντας στην Kıbrıs Postası την υπογραφή της «συμφωνίας», ευχήθηκε όπως αυτή περιλαμβάνει λύσεις και φόρμουλες για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Πρόσθεσε ότι ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν το περιεχόμενο της «συμφωνίας» και ευχήθηκε όπως οι «πρόνοιες της συμφωνίας» περιλαμβάνουν λύσεις όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία τους.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων (YDP) Ερχάν Αρικλί, σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τη «Μητέρα Πατρίδα» για τη «σανίδα σωτηρίας» που τους έστειλε αλλά κατηγόρησε τη λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στα κατεχόμενα για το ότι δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους «όρους» του προηγούμενου «πρωτοκόλλου» με την Τουρκία που υπεγράφη στις 20 Ιουλίου 2019.
Διαβάστε επίσης: