Συνεχίζεται η κρίση μεταξύ του κατεχομένων και Τουρκίας, με τον Μουσταφά Ακιντζί να δηλώνει πως δεν είναι μαριονέτα και να ζητά ουσιαστικά «πολιτική ισότητα» μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, αφού η τελευταία αναγνωρίζει την υποτελή σε αυτή «διοίκηση» ως «κράτος». Ο Ακιντζί θέλει το ψευδοκράτος να είναι ανεξάρτητο και από την Τουρκία, αλλά και «κυρίαρχο» έναντι των Ελληνοκυπρίων.
Κάτω από τον τίτλο «Δεν είμαστε μαριονέτα», η Afrika (09.05.20) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στις σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν το εξέλεξαν για να είναι μαριονέτα. Μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Ada TV, ο Ακιντζί ανέφερε και τα εξής για το θέμα, όπως ακριβώς τα μεταφράζει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών:
«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε μαριονέτα. Μας εξέλεξε για να είμαστε πρόεδρος της δημοκρατίας του λαού. Υπάρχει μόνο ένα κράτος που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, έτσι δεν είναι; Τότε δεν είναι σημαντικό το πόσο μικροί ή μεγάλοι είμαστε, το πόσο πλούσιοι ή φτωχοί είμαστε ή ο αριθμός του πληθυσμού μας. Εμείς ζητήσαμε σχέση δύο αδελφών δημοκρατιών. Εργαστήκαμε για να γίνει αυτό. […] Πρέπει σώνει και καλά να παραιτηθείτε της ταυτότητάς σας, της δικής σας προσωπικότητας και να γίνετε ίδιοι, να εξομοιωθείτε με κάποιους; Τότε σίγουρα δεν σας θα απομείνει δική σας ταυτότητα και προσωπικότητα. Θα γίνετε πιστό αντίγραφο ή θα γίνετε μαριονέτα. […] Δέχομαι κριτική ότι δεν χρησιμοποιώ πολύ την έκφραση μητέρα πατρίδα, όσο κοντά και αν είμαστε από την άποψη των συναισθηματικών δεσμών. Το λέω εδώ και χρόνια ότι στις διακρατικές σχέσεις πρέπει πλέον να αφεθεί κατά μέρος η ρητορική ‘μητέρας – θυγατέρας’, δεν είναι νέο αυτό. […]»
Διαβάστε επίσης: Ασταμάτητο πήγαινε-έλα Τούρκων στρατιωτών και πολιτών στα κατεχόμενα
Υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί της Τουρκίας πρέπει να έχουν ισότιμες σχέσεις με τους αντίστοιχους «θεσμούς» που υπάρχουν στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι πιο πολύ πρέπει να το προσέξουν αυτό οι θεσμοί της Τουρκίας, ενώ οι «θεσμοί» στα κατεχόμενα πρέπει να είναι πιο «απαιτητικοί». Σημειώνοντας ότι πιο σημαντικές είναι οι «θεσμικές σχέσεις» πέραν από τις προσωπικές συναισθηματικές σχέσεις, ο Ακιντζί πρόσθεσε:
«Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στο θέμα της ανάγκης τοποθέτησης των σχέσεων των θεσμικών δομών μας με τις θεσμικές δομές στην Τουρκία σε μια πιο υγιή βάση. Αν τούτο το μέρος είναι ένα χωριστό κράτος το οποίο αναγνωρίζει η Τουρκία και αυτό λέμε στον κόσμο, αν λέμε ότι πρέπει να προστατεύουμε και να επιβλέπουμε την κυριαρχία μας έναντι των Ελληνοκυπρίων, πρέπει να επανακαθορίσουμε σε μιαν υγιή βάση τις σχέσεις των θεσμών μας με τους θεσμούς της Τουρκίας. Το ομόλογο του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Τουρκίας (RTÜK) εδώ σε εμάς είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (YYK). Το ομόλογο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εκπαίδευσης (YÖK) εδώ σε εμάς είναι το Συμβούλιο Σχεδιασμού, Ελέγχου Πιστοποίησης και Συντονισμού Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖDAK). Το RTÜK σταματά την εκπομπή ενός τηλεοπτικού σταθμού στην ΤΔΒΚ. Το ΥΥΚ δηλώνει ότι αυτό έγινε χωρίς να ενημερωθεί το ίδιο. Όπως φαίνεται και από εδώ, χρειάζεται μια υγιής συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς. […]»
Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Ζητούν συμμετοχή στον ΠΟΥ, αλλά το σύστημα υγείας δεν είναι καλό
Ερωτηθείς για την αναστολή των ερευνών για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγαν στην Ανατολική Μεσόγειο οι εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του κορωνοϊού, ο Ακιντζί αναφέρθηκε στην πρόταση που ο ίδιος είχε υποβάλει στις 13 Ιουλίου 2019 προς την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά απορρίφθηκε «κατηγορηματικά» και επανέλαβε την άποψη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι είτε να κηρυχθεί μορατόριουμ είτε θα εργαστούν από κοινού οι δύο πλευρές σύμφωνα με το πνεύμα της πρότασης της 13ης Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί ούτε μορατόριουμ ούτε συνεργασία τότε θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται χωριστά οι πλευρές.
«Δεν είναι ορθό να εκληφθούν τώρα ως κήρυξη μορατόριουμ οι δηλώσεις των ΕΝΙ και TOTAL και ως πολιτική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Λένε απλώς ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτή την εργασία λόγω των συνθηκών οι οποίες υπάρχουν σήμερα», υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι παρά ταύτα, ο τερματισμός των ερευνών για υδρογονάνθρακες λόγω κορωνοϊού αποτελεί μιαν νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασης της τουρκοκυπριακής πλευράς εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε και το εξής:
«Αν ο κορωνοϊός οδηγεί τους Ελληνοκύπριους σε αναστολή, είναι τουλάχιστον μια νέα ευκαιρία για επαναξιολόγηση της πρότασής μας πάνω σε αυτό το θέμα. Να την αξιολογήσουν και να πουν ‘η δουλειά αυτή αναστάληκε για τουλάχιστον έναν χρόνο, να καθίσουμε, να συζητήσουμε αυτή την υπόθεση’. Η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα είναι προς την κατεύθυνση ότι ‘αυτό είναι πεδίο κυριαρχίας μου, δεν το συζητώ με τους Τουρκοκύπριους’. Για τον λόγο αυτό, αν αυτός ο μπελάς του κορωνοϊού μας δίνει μιαν ευκαιρία συνεργασίας πάνω σε αυτό το θέμα, εμείς είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε, όμως αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την μονομερή στάση και να ενεργήσει ανοιχτόκαρδα. Να το αξιολογήσει αυτό ως ευκαιρία, να καθίσουμε και να συζητήσουμε τουλάχιστον αυτή την υπόθεση».
Αναφερόμενος στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σύντομα στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι αυτές θα βρουν μιαν λύση στο θέμα του «τι είδους ΤΔΒΚ και τι είδους Κύπρο θέλει ο λαός». «Αυτό θα αποφασίσει», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: