Κάτω από τον τίτλο «Διατάξτε διοικητά μου», η Afrika (08.05.20) γράφει ότι μετά την βαθειά ανησυχία που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η έλευση στρατιωτών στα κατεχόμενα χωρίς να είναι ενημερωμένη η λεγόμενη «κυβέρνηση», ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του υποτελούς καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ και ο λεγόμενος «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί επισκέφθηκαν χθες τον διοικητή του σώματος στρατού των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, υποστράτηγο Σεζάι Όζτουρκ για ενημέρωση. 

 

Με βάση δήλωση του «γραφείου του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν κατά της πανδημίας εργάστηκαν μαζί με τις στρατιωτικές, κατοχικές αρχές και από τα μέσα Μαρτίου στην θέση των στρατιωτών που απολύθηκαν και επέστρεψαν στην Τουρκία μετέφεραν άλλους που εντάχθηκαν στις μονάδες τους με βάση ορισμένους κανόνες. Προστίθεται ότι τα άτομα αυτά τέθηκαν σε καραντίνα για 21 μέρες στα στρατόπεδά τους και σε φοιτητικές εστίες, αν υπήρχε ανάγκη, ενώ υποβλήθηκαν και σε εξέταση PCR όσοι παρουσίαζαν πυρετό ή παρόμοια συμπτώματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, στην δήλωση αναφέρεται επίσης ότι κάποιες οικογένειες στρατιωτικών είχαν έρθει στα κατεχόμενα πριν την απόφαση της αποσχιστικής «κυβέρνησης» για απαγόρευση της εισόδου στα κατεχόμενα για όλους, εκτός από «πολίτες» του ψευδοκράτους. Σημειώνεται ότι αυτή την βδομάδα ήρθαν στα κατεχόμενα κατ’ εξαίρεση 28 μέλη οικογενειών στρατιωτικών μαζί με στρατιωτικό προσωπικό και τέθηκαν σε καραντίνα ξεχωριστά από τους στρατιωτικούς.  Αναφέρεται ακόμη ότι κατά την συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του σώματος στρατού, αποφάσισαν ότι εκτός από το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα έρθει κανένα μέλος οικογένειας στρατιωτικών μέχρι τις 15 Μαΐου και ότι την ημερομηνία εκείνη θα επαναξιολογηθεί το κατά πόσον θα δοθεί άδεια σε μέλη οικογενειών στρατιωτικών να έρθουν στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που γίνει κάποιο άνοιγμα για να επιτρέπεται η έλευση «πολιτών» του ψευδοκράτους διά θαλάσσης. 

Η Yeni Düzen (08.05.20) ασχολείται με το θέμα υπό τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Προσοχή» (αναφερόμενη προφανώς στο γνωστό στρατιωτικό παράγγελμα) και δημοσιεύει μιαν φωτογραφία των τεσσάρων ανδρών κατά την διάρκεια της συνάντησης.

«Υφυπουργείο» συγκοινωνιών:  578 άτομα εισήλθαν στα κατεχόμενα προχθές

Η Yeni Düzen γράφει επίσης ότι ο λεγόμενος «υφυπουργός συγκοινωνιών και έργων» Κεμάλ Μπαγαζίμπαγλι δήλωσε ότι προχθές εισήλθαν στα κατεχόμενα 578 άτομα από τα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας και τέθηκαν σε καραντίνα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της Genç TV, ο Μπαγαζίμπαγλι είπε ότι από το λιμάνι της Κερύνειας ήρθαν 447 στρατιωτικοί και από το λιμάνι της Αμμοχώστου 86 στρατιωτικοί, 20 οικογένειες στρατιωτικών και 25 πολίτες. Υποστήριξε ότι για όλους λήφθηκε η έγκριση του λεγόμενου «υπουργείου υγείας» και εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για την έλευση στρατιωτικών, ο Μπαγαζίμπαγλι ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνεχείς και ελεγχόμενες ελεύσεις, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο «υπουργείο συγκοινωνιών» διαδραματίζει ρόλο στο ποιος και πώς θα έρθει στην «χώρα», όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται από το «υπουργικό συμβούλιο».

Αναφερόμενος στους χειριστές θεριζοαλωνιστικής μηχανής που ήρθαν στα κατεχόμενα, ο Μπαγαζίμπαγλι υποστήριξε ότι αυτοί είναι πιο ποιοτικό εργατικό δυναμικό από τους συνηθισμένους χειριστές τρακτέρ και ότι στα κατεχόμενα χρειάζονται εξειδικευμένους εργάτες.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν άτομα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό με εισιτήριο μονής κατεύθυνσης, ο Μπαγαζίμπαγλι ανέφερε ότι η απόφαση σε αυτό το θέμα εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι δεν προγραμματίζονται δρομολόγια πλοίων ή αεροπλάνων για το εγγύς μέλλον. 

Είπε επίσης ότι τα άτομα που για λόγους υγείας επιθυμούν να επισκεφθούν τον «νότο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, και να επιστρέψουν στα κατεχόμενα πρέπει να διαβουλευθούν με το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» της κατοχής. 

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Μόνο για τη σιεφταλιά έχουν δύναμη οι Τ/κ να νουθετούν την Τουρκία

Ανησυχεί ο Όζγιγιτ για την είσοδο ατόμων μέσω των λιμανιών

Η Kıbrıs (08.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) δήλωσε ότι δικαιολογημένη ανησυχία προκάλεσε εντός της κοινότητας το γεγονός ότι εισήλθαν άτομα στο ψευδοκράτος τις τελευταίες μέρες από τα κατεχόμενα λιμάνια και επεσήμανε ότι είναι φυσιολογικό να ανησυχεί ο λαός, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έχει κλειστεί στα σπίτια του, στερήθηκε τις δουλειές του και ζει μέρες έκτακτης ανάγκης.

Σε γραπτή δήλωση, ο Όζγιγιτ ανέφερε ότι σε μια περίοδο που όλα τα λιμάνια είναι κλειστά με απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου», μεταφέρθηκαν άτομα για να εργαστούν σε διάφορους τομείς πάλι με απόφαση του ίδιου «σώματος». Πρόσθεσε ότι χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» εισήλθαν στα κατεχόμενα 447 στρατιωτικοί από το λιμάνι της Κερύνειας και 86 στρατιωτικοί μαζί με 20 στρατιωτικές οικογένειες από το λιμάνι Αμμοχώστου.

Ο Όζγιγιτ σημείωσε επίσης ότι ο λεγόμενος «υφυπουργός υγείας» δήλωσε ότι το «υπουργείο» του δεν ενημερώθηκε για την έλευση στρατιωτικών και μελών των οικογενειών τους και ότι δεν μπόρεσαν να «επέμβουν», ενώ ο λεγόμενος «υπουργός συγκοινωνιών» Τολγκά Ατάκαν υποστήριξε ότι όλα συντονίζονται από το «υπουργείο υγείας».

Ανέφερε και το εξής: «Γίνεται αντιληπτό ότι η έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού που υπάρχει από την αρχή κιόλας της διαδικασίας συνεχίζεται παρά την παρέλευση δύο μηνών. Αν εργάζονται έτσι δύο υπουργεία που πρέπει να συνεργάζονται πιο πολύ και προβαίνουν σε τόσο αντιφατικές δηλώσεις, είναι φυσιολογικό να νιώθει κάθε είδους ανησυχία η κοινότητα, αλλά δεν νιώθει ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον Όζγιγιτ, πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί αυτή την περίοδο και να ενεργούν λαμβάνοντας μηδενικό ρίσκο, αφού έστω και το παραμικρό λάθος μπορεί να τους αναγκάσει να πληρώσουν μεγάλο τίμημα ως κοινότητα. 

Τούρκος πολίτης έφυγε από τα κατεχόμενα με εντολή του Έρντογαν

Η Yeni Düzen (08.05.20) γράφει ότι ο Τούρκος πολίτης ονόματι Αλι Τσελίκ, ο οποίος εργαζόταν στις οικοδομές στα κατεχόμενα, επέστρεψε ψες διά θαλάσσης στην Τουρκία κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν για να δει το παιδί του που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στην Γκαζίαντεπ με Covid-19.

Σε δηλώσεις στο πρακτορείο Ανατολή, ο Τσελίκ ευχαρίστησε τον Έρντογαν και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την βοήθεια, επισημαίνοντας ότι κρατικοί αξιωματούχοι πάντα επικοινωνούν μαζί του για να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Ο Τσελίκ εργάζεται στα κατεχόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πηγαινοέρχεται στη Τουρκία σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία του επίσκεψη στην χώρα του ήταν στις 23 Φεβρουαρίου και δεν μπόρεσε να επιστρέψει λόγω της αναστολής των αεροπορικών και των θαλάσσιων δρομολογίων. 

Χωρίς κρούσματα εδώ και 20 μέρες στα κατεχόμενα

Η Diyalog (08.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός υγείας» Αλί Πιλλί ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν κρούσματα στα κατεχόμενα εδώ και  20 συνεχόμενες μέρες και σημείωσε ότι διενεργήθηκαν  τις τελευταίες 24 ώρες  1,415 εργαστηριακές αναλύσεις για εντοπισμό του ιού Covid-19.

Είπε  ότι 34 άτομα θα σταλούν για περαιτέρω εξετάσεις και θα υποβληθούν σε PCR τεστ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα για τα 21 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε PCR τεστ χθες.

Σημείωσε πως πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και ο τελευταίος ασθενής που νοσηλευόταν με την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Πιλλί, μέχρι τώρα διενεργήθηκαν 19,201 εργαστηριακές αναλύσεις και από τους 108 ασθενείς που εντοπίστηκαν, οι 104 αποθεραπεύτηκαν.  Δεν υπάρχουν άτομα που ασθενούν με τον ιό στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 1,834 άτομα ολοκλήρωσαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί. 

Διαβάστε επίσης: