Η Afrika (07.05.20) γράφει ότι επιβεβαιώνεται πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο θα έρθουν στα κατεχόμενα 1,500 Τούρκοι στρατιώτες εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών.
Επικαλούμενη την ειδησεογραφική ιστοσελίδα GazeddaKıbrıs, η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες έφθασαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα γύρω στα 1,000 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι στρατιωτικοί, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» απαγορεύθηκε πλήρως η είσοδος στα κατεχόμενα από το εξωτερικό. Τα άτομα αυτά τέθηκαν σε καραντίνα σε φοιτητικές εστίες στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας, σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι μερικοί παρουσίασαν ψηλό πυρετό και μεταφέρθηκαν στο «κρατικό» νοσοκομείο.
Εξάλλου, «επίσημες» πηγές ανέφεραν ότι 53 άτομα έφθασαν χθες το πρωί στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι 30 από αυτά τα άτομα είναι συγγενείς στρατιωτικών, 8 χειριστές θεριζοαλωνιστικής μηχανής και 15 λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων της Τουρκίας. Κατά την έλευση των 53 ατόμων, στο κατεχόμενο λιμάνι ήταν παρόντες λειτουργοί του «υπουργείου υγείας» και μέλη των λεγόμενων «δυνάμεων ασφαλείας». Όπως ανακοινώθηκε, 23 άτομα μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Malpas (στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας) και τα 30 μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών εγκαταστάθηκαν σε φοιτητική εστία στην κατεχόμενη περιοχή Μόρφου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το λεγόμενο «υπουργείο υγείας» του παράνομου καθεστώτος δεν ήταν ενήμερο για την έλευση των οικογενειών των στρατιωτικών και δεν μπόρεσε να επέμβει και να πράξει οτιδήποτε γι’ αυτά τα άτομα. Όπως αναφέρεται, όλες οι διαδικασίες για τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θα γίνουν από στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι θα συνεχίσει η έλευση οικογενειών στρατιωτικών και ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει στα 170 άτομα.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στην Yeni Düzen (07.05.20), ο λεγόμενος «υφυπουργός υγείας» Αλί Τσαϊγούρ είπε ότι δεν ενημερώθηκαν για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους που ήρθαν και δεν μπόρεσαν να επέμβουν στην διαδικασία.
Ο δε λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων Τολγκά Ατάκαν δήλωσε ότι ήρθαν στρατιωτικοί σε μια αλλαγή φρουράς ρουτίνας και υποστήριξε ότι την όλη υπόθεση συντονίζει το λεγόμενο «υπουργείο υγείας». Σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ατόμων που ήρθαν δεν είναι 150, ο Ατακάν πρόσθεσε:
«Δεν μας γνωστοποιείται ο αριθμός. Όλη η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο υγείας. Οι στρατιωτικοί που έρχονται τίθενται σε καραντίνα σε χώρους που δημιούργησε η διοίκηση του σώματος στρατού. Η διοίκηση του σώματος στρατού μετέτρεψε σε κέντρο καραντίνας την φοιτητική εστία ΚΥΚ στην Λεύκα. Οι υπαξιωματικοί και οι οικογένειές τους εγκαθίστανται εκεί και οι οπλίτες σε κέντρα καραντίνας που καθόρισε η διοίκηση. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο είπαμε ότι οι πολίτες που πήγαν στην Τουρκία για θεραπεία μπορούν να επιστρέψουν αφού τελειώσουν την θεραπεία τους. Όλοι όσοι στείλουν τις εκθέσεις τους στο υπουργείο υγείας και λάβουν έγκριση επιστρέφουν και τίθενται σε καραντίνα. Όσοι δεν μπορούν να τεθούν σε καραντίνα για λόγους υγείας περνούν την διαδικασία αυτή στα σπίτια τους. Όλος ο συντονισμός ανήκει στο υπουργείο υγείας. Επειδή δεν υπάρχουν αεροπλάνα, ο έλεγχος στις εισόδους και στα δύο λιμάνια ανήκει στο υπουργείο υγείας».
Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν αναφέρθηκε στις πληροφορίες για έλευση χειριστών θεριζοαλωνιστικών μηχανών και επεσήμανε ότι δόθηκε ειδική άδεια εισόδου στα άτομα αυτά σε μια περίοδο που λένε ότι δεν δίδουν άδεια εισόδου σε κανέναν λόγω του κινδύνου που υπάρχει. «Όμως στο εσωτερικό, έχουμε πολλούς άνεργους και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ας μην παραγνωρίσουμε αυτή την μη φυσιολογική κατάσταση λέγοντας ας ομαλοποιηθούμε μιαν ώρα αρχύτερα. Διότι είναι φανερό ότι όταν τα πράγματα είναι ομαλά δεν έχουμε ακόμα και χειριστές θεριζοαλωνιστικών μηχανών! Είναι η ώρα να φέρουμε στην ημερήσια διάταξη αυτά τα θέματα, να κατευθύνουμε τους ανθρώπους μας που είναι άνεργοι να εκπαιδευτούν σε τομείς που υπάρχει ανάγκη και να προγραμματίσουμε την εκπαίδευσή τους».
Κάτω από τον τίτλο «Μεγάλο ρίσκο», η Yeni Bakış (07.05.20) δημοσιεύει δηλώσεις εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων που επικρίνουν την έλευση ατόμων στα κατεχόμενα από το εξωτερικό.
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι η «κυβέρνηση» παίρνει μεγάλο ρίσκο δίδοντας τέτοια άδεια και υποστήριξε ότι «δημιουργούν ανασφάλεια στον λαό».
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων KAMU-SEN, Μετίν Ατάν ανέφερε ότι είναι βέβαιος πως το λεγόμενο υπουργείο υγείας έφερε αντίρρηση στην παραχώρηση τέτοιας άδειας, αλλά υπήρξαν πιέσεις «από κάπου» και επιτεύχθηκε η είσοδος των εν λόγω ατόμων στην «χώρα».
Ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στα λιμάνια GÜÇ-SEN, Ντερβίς Νταγμάν διερωτήθηκε κατά πόσον δεν μπορούν να βρουν χειριστές θεριζοαλωνιστικών μηχανών στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι μπορούν να θερίζουν μόνοι τους μέχρι να τελειώσει η διαδικασία των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκική αντιπολίτευση: «Η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα μπροστά στην Ελλάδα»
Ερευνούν τον ιδιοκτήτη της «Diyalog» για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν
Παράπονα Τουρκίας από ψευδοκράτος - Τρομοκρατία & πακέτο οικονομικής βοήθειας
Επανέρχεται η ιδέα για γέφυρα μεταξύ κατεχομένων-Τουρκίας (ΦΩΤΟ)