Ακόμα μια απόδειξη του ασφυκτικού ελέγχου που ασκεί η Τουρκία είναι η διακοπή του δορυφορικού προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού «Diyalog TV» που εδρεύει στα κατεχόμενα. Ο ιδιοκτήτης της, Μπεσίμ Τιμπούκ, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στην Μαύρη Θάλασσα και έχει πολλά ξενοδοχεία στην κατεχόμενη κυπριακή γη, εξέφρασε το παράπονό του για το μέγεθος της στήριξης από την Τουρκία και πρότεινε πως ίσως να ήταν καλύτερα το αποσχιστικό καθεστώς να συνδεθεί με την Βρετανία. Αυτό ήταν αρκετό για να κοπεί η μετάδοση του σταθμού. Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και ο αρχισυντάκτης Ρεσάτ Ακάρ (ο οποίος βρισκόταν παλαιότερα στην «Kıbrıs») θεωρούνται εθνικιστές και η «Diyalog» είναι «ένα κανάλι που θέλει να γίνει η "ΤΔΒΚ" αποικία της Τουρκίας». 
 
 
Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, η Güneş (05.05.20) γράφει ότι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι «θίγουν τις δημοκρατικές αξίες» τα τεκταινόμενα σε σχέση με την διακοπή του δορυφορικού προγράμματος του τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού σταθμό Diyalog TV με απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK). Απαντώντας σε ερωτήσεις της Kıbrıs Postası TV για το θέμα, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο ίδιος δραστηριοποιείται στον τομέα των ΜΜΕ για πολλά χρόνια και πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά την Diyalog TV και την ομάδα της.
 
«Το ζήτημα προέκυψε εκτός από εμάς. Είναι φανερό τι είναι το κάθε τι. Δεν χρειάζεται να εισέλθουμε σε αυτό το θέμα», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «αυτή η απόφαση λήφθηκε σε αρμονία με τις ευαισθησίες της Τουρκίας». Σημείωσε επίσης ότι το «συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης» των κατεχομένων (ΥΥΚ) θα συνέλθει και θα λάβει αποφάσεις για το θέμα.
 
Εξάλλου, ο Τατάρ έκανε επίσης λόγο για επιθέσεις που δέχεται μέσω του Τύπου, χαρακτηρίζοντάς τις φυσιολογικές, αφού ασχολείται με την πολιτική. «Επιχειρείται να οδηγηθούν κάπου κάποια πράγματα», υποστήριξε ισχυριζόμενος ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ριχθούν σκιές στην «επιτυχία» της λεγόμενης «κυβέρνησης» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
Υποστήριξε επίσης ότι κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη με γεγονότα όπως οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις που βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
 
Στήριξη στην Diyalog TV από δημοσιογράφο του Έρντογαν
 
Η Afrika (05.05.20) γράφει ότι η Τουρκάλα δημοσιογράφος Ναγκεχάν Αλτσί, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως μία από τις γνωστότερες εκπροσώπους του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, εξέφρασε την στήριξή της στον τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Diyalog TV που τερματίστηκε η δορυφορική μετάδοση του προγράμματός του μέσω του δορυφόρου Türksat με απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας (RTÜK).
 
Σε άρθρο της στην εφημερίδα Habertürk υπό τον τίτλο «Η ιδιοτροπία του κλεισίματος της Diyalog TV που υποστηρίζει την Τουρκία στην Κύπρο», η Αλτσί τάσσεται κατά του κλεισίματος της Diyalog TV επισημαίνοντας ότι αυτή είναι ένας σταθμός που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και δεν μπορούν να τον χωνέψουν καθόλου οι «αριστεροί» και κυρίως η Afrika. Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος Diyalog βρίσκεται ο «υποστηρικτής της Τουρκίας» Ρεσάτ Ακάρ, γνωστός για την άποψή του ότι οι κοινωνίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους  είναι ένα ενιαίο μπλοκ. Επισημαίνει επίσης ότι ο Ακάρ χαρακτηρίζεται από τους «αριστερούς» ως Τούρκος εθνικιστής και αντιτιθέμενος με την λύση του Κυπριακού, ενώ για την Diyalog TV λέγεται ότι είναι «ένα κανάλι που θέλει να γίνει η ΤΔΒΚ αποικία της Τουρκίας».
 
Η Αλτσί γράφει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του ομίλου, Τούρκος επιχειρηματίας Μπεσίμ Τιμπούκ υποστηρίζει πλήρως την Τουρκία και την πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Κυπριακό, αντιτάχθηκε στις επίμαχες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την Τουρκία λέγοντας ότι αν δεν ήταν η Τουρκία δεν θα υπήρχε η τουρκοκυπριακή κοινότητα και δήλωσε ότι στηρίζει τον Kουτρέτ Όζερσαϊ.   
 
Η αρθρογράφος ζητά επανεξέταση της απόφασης του RTÜK και επανέναρξη του προγράμματος της Diyalog TV από τον Türksat.
 
Το κλείσιμο της Diyalog TV είναι παράδειγμα του αυταρχικού καθεστώς του Ερντογάν, υποστηρίζει αρθρογράφος
 
Υπό τον τίτλο «Υπάρχει ελευθερία μετά την ομιλία;», ο αρθρογράφος Μετίν Μουνίρ, επικρίνοντας την απόφαση που έλαβε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜRK) για απαγόρευση της μετάδοσης του τουρκοκυπριακού καναλιού Diyalog στην Τουρκία,  γράφει στη Diyalog (05.05.20) τα εξής:
 
«Όσοι γνωρίζουν τον Μπεσίμ Τιμπούκ ξέρουν ότι είναι ένα άτομο που συνηθίζει να έρχεται σε αντιπαράθεση στις συζητήσεις του. Δεν διστάζει να πει πράγματα, τα οποία οι άλλοι δεν λένε, δεν θέλουν να πουν, φοβούνται να πουν ή δεν σκέφτονται να πουν. Δεν σκέφτεται ποιος θα ακούσει τα λεχθέντα του και το στυλ του αρκετές φορές είναι χωρίς λεπτότητα.
 
Κατά την συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή στην Diyalog TV πρόσφατα, μετά από τις επικρίσεις ότι η Τουρκία παραμέλησε τους Τουρκοκύπριους, υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα να συνδεθεί η "ΤΔΒΚ" (το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα) με την Βρετανία. Φυσικά, αυτή η πρόταση δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να την πάρει κάποιος στα σοβαρά. Αλλά η Άγκυρα – μπορούμε να πούμε και ο Ερντογάν – αντέδρασαν πολύ σκληρά. Αφαίρεσαν την Diyalog TV από την δορυφορική πλατφόρμα. Έκλεισαν την Diyalog TV.
 
Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη της λογικής της νομικής και ιδιαιτέρα παραβιάζει τις αρχές των εγκλημάτων και της προσωπικότητας των εγκλημάτων. Αν υπάρχει τέτοιο έγκλημα, που σύμφωνα με τους νόμους της "ΤΔΒΚ" δεν υπάρχει, τιμωρείς τον εγκληματία. Γιατί να κλείσεις τον σταθμό και να αφήσεις ανέργους ένα σωρό αθώους ανθρώπους; Αν θυμώσεις με τον οδηγό ενός λεωφορείου στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, τότε θα κλείσεις τις δημόσιες συγκοινωνίες στο δήμο;
 
Πριν να συνεχίσω, θα σας ενημερώσω εν συντομία ποιος είναι ο Τιμπούκ:
 
Ο Τιμπούκ άρχισε την ζωή του ως παιδί μιας φτωχής οικογένειας από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας. Εργαζόμενος μέρα νύχτα, ξεπερνώντας διάφορες κρίσεις, επιβίωσε και έγινε πλούσιος. Έχει ξενοδοχεία στην Κύπρο [κατεχόμενα] και άλλες επενδύσεις. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και η εφημερίδα Diyalog, στην οποία αρθρογραφώ, και ο τηλεοπτικός σταθμός Diyalog TV.
 
Αυτό που συμβαίνει στον τηλεοπτικό σταθμό Diyalog TV, δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Ερντογάν να συμμορφώσει τα ΜΜΕ της "ΤΔΒΚ" όπως τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Πριν από αυτό, είχε δημοσιευτεί μια γελοιογραφία (καρικατούρα) που δεν του άρεσε και υπέβαλε μήνυση τότε στην εφημερίδα Afrika, οι οπαδοί του επιτέθηκαν στο κτίριο της εφημερίδας σε μια προσπάθεια λιντσαρίσματος, κάτι παρόμοιο με το λιντσάρισμα εναντίον του Τσετίν Αλτάν (1927-2015) στη Βουλή.
 
Ο Ερντογάν απαίτησε από τον "πρόεδρο" Μουσταφά Ακιντζί να πιέσει το δικαστήριο για να εκδώσει απόφαση εναντίον του Σενέρ Λέβεντ, που είναι ο αρχισυντάκτης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Afrika. Επειδή ο Ακιντζί αρνήθηκε να κάνει αυτό που το ζήτησε, του έκοψε το καλημέρα και εξοργίστηκε με την ‘ΤΔΒΚ’. Ο Ακιντζί δεν εκπλήρωσε τις διαταγές του Ερντογάν, επειδή η "ΤΔΒΚ" δεν είναι επαρχία της Τουρκίας και ο Ακιντζί δεν είναι ο νομάρχης. Σημαντικότερο είναι ότι το δικαστικό σύστημα στην "ΤΔΒΚ" είναι ανεξάρτητο. Αλλά όχι όπως είναι στην Τουρκία, πράγματι.
 
Γιατί ο Πρόεδρος, που παίζει τον παγκόσμιο αρχηγό ενός κράτους 82 εκατομμυρίων δίνει τόση μεγάλη σημασία στο τι έχει ειπωθεί σε δύο δημοσιογραφικά όργανα, που έχουν λίγους αναγνώστες και θεατές σε μια κοινωνία με πληθυσμό 300 χιλιάδες;
 
Γιατί δεν αφήνει ήσυχη αυτή την κοινότητα κατάλοιπο των Οθωμανών και θέλει να την καλουπώσει στα δικά του δεδομένα;
 
Επειδή οι αριθμοί και τα άτομα δεν είναι σημαντικά. Ένα αυταρχικό καθεστώς έχει ανάγκη να επιβάλλεται παντού και να διαλύει όσους σηκώσουν κεφάλι, σημαντικούς – ασήμαντους. (…)
 
Καταληκτικά θα ήθελα να προσκαλέσω την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου στην "ΤΔΒΚ" με μια δήλωση του Ιντί Αμίν (1925-2003) "Υπάρχει ελευθερία του λόγου, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρχει ελευθερία μετά που θα μιλήσεις".»
 
Διαβάστε επίσης: