Η Yeni Bakış (30.04.20) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πολύ κοντά στην κατάρρευση», στεγάζει δηλώσεις του γνωστού Τουρκοκύπριου οικονομολόγου Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, ο οποίος υποστήριξε ότι ακόμη και αν ανοίξουν οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα, θα υπάρξει περίοδος στασιμότητας και περίοδος έλλειψης ρευστότητας με αποτέλεσμα όπως είπε, μεγάλος αριθμός εργαζομένων να έρθει αντιμέτωπος με την ανεργία. 
 
 
Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο Ντενίζ τόνισε την ανάγκη τόσο οι «τράπεζες όσο και το κράτος» να ξεκαθαρίσουν από τώρα τα μέτρα που θα λάβουν όσον αφορά στην στήριξη των «επιχειρήσεων». Ακόμη και αν η αποσχιστική «κυβέρνηση» πράξει αυτά που της αναλογούν όσον αφορά στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων, θα πρέπει και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να πράξουν και αυτές αυτά που πρέπει προκειμένου να συνεχίσουν να εργοδοτούν τους εργαζόμενους τους.
 
O Ντενίζ υποστήριξε επίσης ότι για να υπάρξει ξανά κινητικότητα στην οικονομία, θα πρέπει το «κράτος να αυξήσει τις δαπάνες στον επενδυτικό τομέα» και να στηρίξει αυτό τον τομέα με μειώσεις σε φόρους.
 
«Υπάρχουν και δυσκολίες στο προϋπολογισμό. Είναι για αυτό που η στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Το κράτος της ΤΔΒΚ δεν χρειάζεται μόνο 72 εκ. ΤΛ από την Τουρκική Δημοκρατία για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία του, χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα», υποστήριξε ο Ντενίζ. 
 
Κάτω από τον τίτλο «Το κράτος μάζεψε 200 εκατομμύρια ΤΛ αυτό τον μήνα, πιάσαμε πάτο», η Kıbrıs (30.04.20) γράφει ότι σε δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του αποσχιστικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ υπενθύμισε προηγούμενη δήλωσή του ότι σύμφωνα με στοιχεία που του υπέβαλαν επιστήμονες, τέθηκε υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, όμως δεν πρέπει να επαναπαύονται. Είπε ότι τα ανοίγματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό θα γίνουν σταδιακά υπό το φως των προτάσεων των επιστημόνων, σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών. 
 
 
Ερωτηθείς πώς θα αρχίσουν να γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας του «κράτους», ο Τατάρ είπε:
 
«Αυτό τον μήνα, το κράτος μάζεψε γύρω στα 200 εκατομμύρια ΤΛ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πληροφορίες που λαμβάνω. Πιάσαμε πάτο. Πιστεύω ότι με καλή διαχείριση της παρεμπόδισης της εξάπλωσης της επιδημίας θα αρχίσουν να γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας μετά από μερικούς μήνες με την συμβολή και του ελπιδοφόρου περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε. Θα πάρει χρόνο, όμως θα μπορέσουμε να συνέλθουμε. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την υπόθεση και να κάνουμε το καράβι να επιπλεύσει με λίγη βοήθεια, λίγο δάνειο και δημιουργώντας πόρους. Ουδέποτε ήμουν απαισιόδοξος. Είπαμε ότι πρώτα θα διευθετήσουμε την υγεία και το κάναμε. Τώρα είναι η σειρά της οικονομίας. 
 
Υπάρχει ένα πακέτο δανείων 1 δισεκατομμυρίου ΤΛ. Εκτός τούτου γίνεται λόγος και για δάνεια της τράπεζας αναπτύξεως. Όταν κοιτάξουμε τις δυνατότητες του κράτους, το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Και εξασφαλίζουμε την είσοδο πόρων και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με δυνατότητα δανεισμού. Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε στο σημείο που θέλουμε ανάλογα με την κίνηση της αγοράς. Εκτός τούτου, δεν μπορώ να πω ότι θα δώσουμε σε όλους το τάδε ποσό, διότι δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Ακόμα και στην ευρωζώνη υπάρχει σοβαρός καβγάς. Η Ιταλία, η Γαλλία ζητούν χρήματα από το κέντρο. Η Γερμανία αντιστέκεται για να μην δώσει […]».
 
Ερωτηθείς γιατί δεν ήρθαν ακόμα τα χρήματα που αναμένονται από την Τουρκία, ο Τατάρ υποστήριξε:
 
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πολύ καλές, όμως παίρνουν χρόνο οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Αυτό έγινε και προηγουμένως. Ακόμα επηρεαζόμαστε από την διαδικασία της εγκατάστασης του νέου συστήματος στην Τουρκία. Πιστεύω ότι θα προκύψει μια συμφωνία. Έχω κάποιες προσδοκίες. Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είχα δύο συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν. Συνομιλώ συνεχώς με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Συνεχίζονται λεπτομερείς εργασίες και τις παρακολουθούν οι συνάδελφοι. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις εδώ ενέργειές μας με τους δικούς μας πόρους». 
 
Αρχίζει η ομαλοποίηση  της κατάστασης στα κατεχόμενα
 
Κάτω από τον τίτλο «Αρχίζει η ομαλοποίηση», η Kıbrıs (30.04.20) γράφει ότι το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε χθες την παράταση ορισμένων περιορισμών και μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ από τον Μάρτιο, αλλά και την επαναλειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων από τις 4 Μαΐου.
 
Από τις 4 Μαΐου θα αρθεί και η κυκλοφορία μεταξύ πόλεων καθώς και η μερική απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως από την Κυριακή 10 Μαΐου και κάθε Κυριακή θα εφαρμόζεται μερική απαγόρευση κυκλοφορίας. Η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των ωρών 21.00-06.00 θα ισχύσει μέχρι τις 15 Μαΐου. Μέχρι την εν λόγω ημερομηνία οι υπεραγορές θα κλείνουν στις 20.00, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση όλων να φέρουν μάσκα.  Από τις 10 Μαΐου θα επιτρέπεται η επίσκεψη σε υπεραγορές, κρεοπωλεία, φαρμακεία, πρατήρια βενζίνης και γιατρούς για λόγους υγείας.
 
Ανακοινώνοντας τις χθεσινές αποφάσεις, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουτρέτ Όζερσαϊ είπε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαΐου η απαγόρευση εισόδου στα κατεχόμενα για όσους έρχονται δια θαλάσσης και δεν είναι «πολίτες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», ενώ από την εν λόγω ημερομηνία θα επιτρέπεται η διά θαλάσσης είσοδος «πολιτών» της «ΤΔΒΚ» που μετέβησαν στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή για κηδεία.
 
Από τις 4 Μαΐου οι τράπεζες και τα φαρμακεία επανέρχονται στο κανονικό ωράριο λειτουργίας τους, ενώ σχολεία, νηπιαγωγεία, κινηματογράφοι και θέατρα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου και θα απαγορεύονται ομαδικές συγκεντρώσεις, γάμοι και προσευχές. Ως εκ τούτου δεν θα επιτρέπονται εκδηλώσεις όπως το Ιφτάρ, το ομαδικό δείπνο που γίνεται μετά το πέρας της ημερήσιας νηστείας κατά την διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαζάν.
 
Κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου παραμένουν εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπουφέ, ο τουριστικός τομέας, ξενοδοχεία, καζίνο γραφεία στοιχημάτων, χώροι διασκέδασης, αίθουσες άθλησης, αίθουσες τέλεσης γάμων, σχολές χορού, ινστιτούτα μασάζ, υπαίθριες αγορές, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς, παιδικά πάρκα, εκδρομικοί χώροι, θέατρα, κινηματογράφοι και καφενέδες. Όλοι οι υπόλοιποι χώροι εργασίας θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.
 
Μέχρι τις 15 Μαΐου ο λεγόμενος δημόσιος τομέας θα  εργάζεται εκ περιτροπής, όμως θα μπορούν τα «υπουργεία» να καλούν προσωπικό για παροχή υπηρεσιών όταν το θεωρήσουν αναγκαίο. Σε υπηρεσίες που παρέχονται ομαδικά θα εφαρμοστεί το σύστημα των ραντεβού, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Ο Όζερσαϊ είπε ότι οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου μπορεί να μην μείνουν για πάντα ανοικτές και ότι το «υπουργικό συμβούλιο» θα επανεξετάσει τις αποφάσεις του. Ανέφερε ότι εστιατόρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία και μπουφέ θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 15 Μαΐου, όμως θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης υπό τον όρο ότι θα υποβάλουν τους εργαζόμενούς τους σε τεστ για κορωνοϊό κατόπιν συνεννόησης με το λεγόμενο υπουργείο υγείας.
 
Σύμφωνα με τον Όζερσαϊ, οι χώροι εργασίας και οι επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να εργάζονται θα πρέπει να εφαρμόζουν τα κριτήρια που θα ανακοινώσει σήμερα το λεγόμενο υπουργείο οικονομίας και ενέργειας καθώς και τους κανόνες υγιεινής.