Όλες οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν την βίαιη επίθεση κατά ανδρών και γυναικών του αστυνομικού αποσπάσματος της UNFICYP την περασμένη Δευτέρα. Το «SigmaLive» ανέλυσε χθες καρέ-καρέ τα βίντεο όπου Τουρκοκύπριοι «αστυνομικοί» με στολή, αλλά και αρκετοί με πολιτικά, σπρώχνουν βίαια και εξευτελίζουν ειρηνευτές της UNFICYP για να πάνε πιο νότια, με σκοπό να θεμελιώσουν τετελεσμένα εντός της Νεκρής Ζώνης. 

 

Το Γραφείο Τύπου της UNFICYP δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε δηλώσεις για το θέμα. Τα κυπριακά πολιτικά κόμματα έχουν καταδικάσει τις ενέργειες των ψευδοαστυνομικών με δηλώσεις τους σε εμάς. 

Μιλώντας στο «SigmaLive», ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως το κόμμα του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ενέργειες από πλευράς ψευδοαστυνομικών του κατοχικού καθεστώτος. Τέτοιου είδους ενέργειες, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, μαρτυρούν προκλητική και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας που εδώ και δεκαετίες δυναμιτίζει οποιοδήποτε κλίμα μπορεί να δημιουργηθεί για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Οι ενέργειες αυτές, ανέφερε ο βουλευτής, υποδαυλίζονται από δημόσιες δηλώσεις και του Τούρκου Προέδρου αλλά και άλλων αξιωματούχων της Τουρκίας. 

Αυτή την ώρα η δική μας πλευρά θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη, ενωμένη στον κοινό στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την ευχή της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, είπε ο κ. Δίπλαρος.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε στο «SigmaLive» ότι η UNFICYP είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση της Νεκρής Ζώνης. Όποιος παραβιάζει την Νεκρή Ζώνη, και ουσιαστικά όποιος επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, προκαλεί ζημιά, ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Σχετικά με Για την συμπεριφορά της ψευδοαστυνομίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως είναι μια απαράδεκτη ενέργεια κατά της UNFICYP. Δεν βοηθά στο κλίμα που πρέπει να επικρατήσει. Σκοπός είναι να φύγει η Νεκρή Ζώνη και να τερματισθεί ο διαχωρισμός της χώρας, για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά. 

Το ΔΗΚΟ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα την ίδια μέρα: «Σε καταγγελία στον ΓΓ του ΟΗΕ, πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, για τη προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά των κατοχικών αρχών, μέλη των οποίων φαίνονται σε βίντεο να απωθούν βίαια μέλη της ειρηνευτικής δύναμης, εντός της νεκρής ζώνης, παρά το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας.

Πρέπει να επίσης να κληθεί η UNFICYP να εκπληρώσει το καθήκον της, σύμφωνα με τους όρους εντολή της και να διατηρεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης, αναλλοίωτο, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε πως το προχθεσινό γεγονός της διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων και της άσκησης βίας σε βάρος των μελών της ειρηνευτικής δύναμης επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν καθοδηγούμενη από το κατοχικό καθεστώς για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, που η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πλέον αυστηρά μέτρα όσον αφορά τα θέματα λειτουργίας των οδοφραγμάτων αλλά και κατ’ επέκταση της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών που καθοδηγούνται από την Τουρκία διαμέσου των κατεχομένων εδαφών και που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες μορφής υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε μετά από αυτό το γεγονός ότι η ειρηνευτική δύναμη θα εγκαταλείψει την τακτική που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε να ανέχεται χωρίς να παρεμβαίνει και χωρίς να καταδικάζει προκλητικές ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων, όπως στην περίπτωση στα Στροβίλια, στην Νεκρή Ζώνη στη Δένεια και τον εποικισμό της Αμμοχώστου. 

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μας ανέφερε πως όταν οι θρασείς Τούρκοι δεν βρίσκουν ουσιαστική αντίδραση επεκτείνουν τους χώρους της Δημοκρατίας που ελέγχουν και κατοχυρώνουν νέα τετελεσμένα. Η ίδια πρακτική, συνέχισε, εφαρμόζεται και στην οδό Λήδρας. Κατά την εκτίμηση της κ. Θεοχάρους, η αντίσταση των Ηνωμένων Εθνών ήταν εντελώς εικονική, μετά την κατακραυγή που υπέστη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για τις ανερμάτιστες δηλώσεις της και την απαράδεκτη επιστολή που έστειλε.

Τώρα, όσον αφορά τις προφάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν για να επιτίθενται οι ψευδοαστυνομικοί, ουδείς αμφιβάλλει για την γελοιότητά τους, συνέχισε η πρώην Ευρωβουλευτής. Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, οφείλει να είναι προετοιμασμένη για εκατονταπλάσιας δύναμης επιθέσεις στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Και δεν μιλούμε κατ’ ανάγκην για στρατιωτικές επιθέσεις, αλλά για επιθέσεις όχλου, πληθυσμιακών όγκων που θα μεταφερθούν και γιουρούκκηδων του ψευδοκράτους, προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, η κ. Θεοχάρους υπενθύμισε τους ειρηνευτές πως καλό είναι να γνωρίζουν ότι κάποιους Αυστριακούς προκατόχους τους κατέκαψαν το 1974 οι Τούρκοι με βόμβες ναπάλμ στην Κόσιη, ενώ αρκετούς άλλους τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Από πλευράς του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, δηλώσεις έκανε η κ. Έφη Ξάνθου, η οποία ανέφερε πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό με εξαιρετικά σημαντική πολιτική χροιά αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να επέμβει και να διεκδικήσει μέρος της Νεκρής Ζώνης, σε αυτή την περίπτωση αυτή η προέλαση συνοδεύτηκε από την άσκηση άμεσης βίας εναντίον μελών της δύναμης της UNFICYP.

Οι Οικολόγοι, συνέχισε η κ. Ξάνθου, καταδικάζουν απερίφραστα την συγκεκριμένη κίνηση και καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί άμεσα σε καταγγελία για την προέλαση, υπενθυμίζοντας πως η Νεκρή Ζώνη πρόκειται για κυρίαρχο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραχωρήθηκε προς τα Ηνωμένα Έθνη για την άσκηση του έργου τους για διατήρηση της ειρήνης στην γραμμή αντιπαράταξης.

Η κ. Ξάνθου εξέφρασε την ελπίδα ότι το περιστατικό αυτό θα ανοίξει τα μάτια της δύναμης της UNFICYP στην Κύπρο και να συνειδητοποιήσει ότι η ποντιοπιλατική στάση των ίσων αποστάσεων μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Κυπριακής Δημοκρατίας απλά αποθρασύνει και δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού. Τέλος, οι Οικολόγοι καταδικάζουν την άσκηση βίας και ελπίζουν σε γρήγορη ανάρρωση των τραυματισμένων μελών την UNFICYP. 

Από πλευράς ΕΛΑΜ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε πως ο ρόλος της UNFICYP στην Κύπρο είναι ουσιαστικά για να διατηρεί το στρατιωτικό στάτους κβο και να ρυθμίζει τις επαφές. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, το ΕΛΑΜ καταδικάζει την ανάπτυξη της κατοχικής δύναμης εντός της Νεκρής Ζώνης και την επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας του ΕΛΑΜ, έχουν προκληθεί αρκετά ερωτηματικά. Από την μια είναι το γεγονός ότι η ειρηνευτική δύναμη δεν είχε αναπτύξει δυνάμεις που θα ήταν αποτρεπτικές ώστε να εισέλθουν Τουρκοκύπριοι στην Νεκρή Ζώνη, σε αντίθεση με το τι έπραττε σε παρόμοιες διαδηλώσεις καταδίκης της εισβολής και του ψευδοκράτους από τους Ελληνοκύπριους, ανέφερε. Ο κ. Ιωάννου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα για το συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο το ΕΛΑΜ θεωρεί αρκετά σοβαρό. Επίσης, ανέφερε πως η UNFICYP θα πρέπει να αναλάβει και η ίδια τις δικές της ευθύνες και να μην επιτρέψει στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων περιστατικών. 

Τέλος, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, η Πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών, Ρένα Γιαβάση, δήλωσε: «Τα επεισόδια με πρωταγωνιστές λεγόμενους "αστυνομικούς" είναι τουλάχιστον δυσάρεστες και άστοχες. Οι εικόνες με ψευδοαστυνομικούς να απωθούν και να προπηλακίζουν μέλη της UNFICYP, πρέπει επιτέλους να "ταρακουνήσουν" τους αρμόδιους. 

Ταυτόχρονα, δεν μπορώ να μην σημειώσω το γεγονός ότι η βία τους εκδηλώθηκε και σε γυναίκαι ειρηνεύτρια. Η UNFICYP οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταγράψει με ακρίβεια τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος. 

Είναι η ώρα όπου η κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε εκείνα τα διαβήματα προς την UNFICYP για επιβολή της ισχύος και των αρμοδιοτήτων της, χωρίς παρεμβάσεις από το κατοχικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, επειδή όλο αυτό το σκηνικό με τα επεισόδια στα οδοφράγματα έχουν ως στόχο την πολιτική εκμετάλλευση ενός ορθού μέτρου για περιορισμό του κορωνοϊού, καλούμε την κυβέρνηση να κλείσει τ' αυτιά σε όσους σκόπιμα τις τελευταίες μέρες ασκούν πιέσεις, είτε με δημόσιες δηλώσεις τους, είτε με προμελετημένα επεισόδια και να συνεχίσει τα προληπτικά μέτρα όσο οι αρμόδιες αρχές του κράτους εκτιμούν ότι συντρέχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». 

Εκ μέρους της οργάνωσης «Unite Cyprus Now», που πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία επίσημη τοποθέτηση στην ιστοσελίδα της ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την βία κατά των ειρηνευτών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η «Unite Cyprus Now» αναφέρει πως «αναστέλλει την συμμετοχή της σε μαζικές διαδηλώσεις μέχρι νεωτέρας», χωρίς ωστόσο να άρει την διαφωνία της με την κυβέρνηση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων ως μέτρο πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού. Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση δεν υπάρχει κάποια καταδίκη της βίας των «αστυνομικών» του ψευδοκράτους κατά των ειρηνευτών, ούτε της προέλασης τους εντός της Νεκρής Ζωνής και παραβίασης του στάτους κβο.