https://www.sigmalive.com/news/politics/611449/foreign-office-diapsevdei-ta-peri-apeftheias-ptiseon-apo-iv-pros-tympouΟ λεγόμενος "πρωθυπουργός" στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, ισχυρίστηκε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον έδωσε οδηγίες να τεθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα των απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι θα παρακολουθούν την υπόθεση…»  Αυθημερόν το Φόρειν ΄Οφις προέβη σε διάψευση των όσων ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ  περί απευθείας πτήσεων  και αναρτήθηκε η διάψευση. Καταρχήν η δήλωση του Φόρειν ΄Οφις  είναι πολύ σωστή και  επί της ουσίας, όταν είπε ότι :« Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει. Ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων μεταξύ του ΗΒ και των βόρειων περιοχών της Κύπρου θα παραβίαζε τις διεθνείς υποχρεώσεις του ΗΒ».

Οι κύριες υποχρεώσεις του ΗΒ

Οι κύριες υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ άλλων αφορούν  α) Την  Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960  β) τη Σύμβαση του Σικάγου της 7ης Δεκεμβρίου 1944 η οποία μπήκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου 1947 και γ) το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΗΒ θα  διέπραττε Contempt of Court , ασέβεια/ανυπακοή  προς τις δικαστικές αποφάσεις της χώρας.

 Αυτή ήταν και παραμένει η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι θέση που δεν μπορεί να παραβιάσει η βρετανική κυβέρνηση όπως έχει ήδη επανειλημμένα δηλώσει επισήμως, τόσο από την Βουλή των Κοινοτήτων όσο και από την Βουλή των Λόρδων , γιατί ακριβώς  υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις για το θέμα 

Ο Τατάρ ΔΕΝ είδε τον Πρωθυπουργό

Αξίζει να σημειωθεί ότι  κ. Ερσίν Τατάρ δεν είδε τον βρετανό Πρωθυπουργό  Μπόρις Τζόνσον.  Σύμφωνα με την  τουρκική εφημερίδα «Λόντρα Γκαζέτ» που κάλυψε τις επαφές Τατάρ στο Λονδίνο,  για το συγκεκριμένο θέμα των πτήσεων,  έγραψε ότι ο κ. Τατάρ είπε « Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επίσης  υπογράμμισε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των απευθείας πτήσεων. Η βρετανική κυβέρνηση επίσης υποστηρίζει την ιδέα μιας  ‘λύσης με διαπραγματεύσεις’». Η εφημερίδα όμως,  δεν έγραψε ότι του τα  είπε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατ΄ιδίαν, τον οποίο ΔΕΝ ΕΙΔΕ. Ο κ. Τατάρ συναντήθηκε έγραψε, με τον  Σερ Ian Duncan Smith (σημ. Φ.Α. βουλευτή και πρώην ηγέτη των Συντηρητικών γνωστό πλέον για τις ασυνάρτητες και τουρκόφιλες θέσεις του)  τον αντιπρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος και έναν άλλο βουλευτή.  Γι΄αυτό η  ομογένεια στο Λονδίνο,  δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτές είναι υποθέσεις  του Duncan Smith τις οποίες  ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ.

Στις 26 Απριλίου 2018  ο  Iain Duncan Smith, Συντηρητικός βουλευτής στην περιοχή Chingford and Woodford  Green - ο οποίος να τονιστεί βασίζεται για την εκλογή του στους ψήφους των Τούρκων και είναι σφόδρα αντι-ευρωπαϊστής  -  σε συνέντευξή του  σε τουρκικό κανάλι στο Λονδίνο  είχε υποσχεθεί,  ανιστόρητα, ότι αν κέρδιζαν οι Συντηρητικοί, θα προωθούσε  τις απευθείας πτήσεις και ισχυρίστηκε ότι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν τις επιτρέπει!  Η ομογένεια αντέδρασε τότε έντονα στις  δηλώσεις του (και για άλλες ασυναρτησίες και ανιστόρητες δηλώσεις του) μέσω της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας αλλά και με επιστολές μέλη της ομογένειας (περιλαμβάνω και τον εαυτό μου), αλλά και με επιστολές τους,  τόσο φίλοι βουλευτές όσο και το Υπουργείο Μεταφορών τονίζοντας του ότι όντως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είχαν ήδη προηγηθεί επίσημες δηλώσεις και το 2017.

 

 

 

 

Στις 2 Αυγούστου 2017 απαντώντας στον Λόρδο Maginnis (γραπτή ερώτηση 20.7.2017),  ο λόρδος  Ahmad Υφυπουργός στο Φόρειν ΄Οφις είπε: “On the question of direct flights, the UK Court of Appeal has confirmed that direc flights from the UK to Ercan would breach obligations under international law.” «Στο θέμα των απευθείας πτήσεων, το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επιβεβαιώσει ότι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Ερτζάν θα παραβίαζαν υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνή νόμο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο Λόρδος Ahmad πρόσθεσε τα ακόλουθα μεταξύ άλλων,  εις απάντηση του Λόρδου Sharkey  (ερώτηση 14.9.2017) όταν οι Τούρκοι με τον Iain Duncan Smith προσπαθούσαν να σταματήσουν τους επιπλέον ελέγχους που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση το 2017 στις πτήσεις που φθάνουν στο  Λονδίνο από το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ερτζάν) μέσω Τουρκίας σε μια προσπάθεια τους να καταφέρουν απευθείας πτήσεις.  Σημειώνεται ότι οι βρετανικές αρχές είχαν επιβάλει νέους ελέγχους σε όσους προέρχονται στο Λονδίνο από τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας για λόγους ασφάλειας λόγω του ISIS και τρομοκρατικών ενεργειών χρησιμοποιώντας και δικούς των ανθρώπους για τους ελέγχους αυτούς στα αεροδρόμια της Τουρκίας.

« Η κυβέρνηση δεν συζήτησε διευθετήσεις ασφάλειας στο Ερτζάν με αξιωματούχους στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καθορίσει το Ερτζάν  ως αεροδρόμιο σύμφωνα με τη Σύμβαση του Σικάγου του 1944 της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας. Το Εφετείο έχει αποφασίσει ότι απευθείας πτήσεις από το Ερτζάν προς το Ηνωμένο Βασίλειο  δεν μπορούν να γίνονται. Πτήσεις από το Ερτζάν προς το Ηνωμένο Βασίλειο προσγειώνονται πρώτα στη Τουρκία όπου όλοι οι επιβάτες μαζί με όλες  τους τις αποσκευές  περνούν από έλεγχο προτού το αεροσκάφος συνεχίσει προς το Ηνωμένο Βασίλειο”.

«The Government has not discussed security arrangements at Ercan with officials in the northern part of Cyprus. The Republic of Cyprus has not designated Ercan as an airport under the 1944 Chicago Convention on International Civil Aviation. The Court of Appeal has ruled that direct flights from Ercan to the UK therefore cannot take place. Flights from Ercan to the UK land first in Turkey where passengers, their baggage, and any cargo are screened before the aircraft continues on to the UK».

Την 1η Ιουνίου 2017  η βρετανική κυβέρνηση για λόγους ασφάλειας,  επέβαλε νέους περιορισμούς για όλους τους επιβάτες που πετούν με την  τουρκική εταιρία Pegasus από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου το λεγόμενο «Ερτζάν» προς το  Λονδίνο. Δηλαδή, όσοι πετούν από τα κατεχόμενα δε αρκεί απλά να προσγειώνονται μόνο σε αεροδρόμια τη Τουρκίας και να ξαναφεύγουν για Λονδίνο όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.  Αντίθετα, πρέπει ρητώς να αποβιβάζονται όλοι οι επιβάτες μαζί με όλες τους τις αποσκευές,  καμπίνας και βαλίτσες και αφού υποβάλλονται  σε περαιτέρω έλεγχο ασφάλειας (re-screening) έτσι να ξανα – επιβιβάζονται του αεροπλάνου για Λονδίνο. 

Οι Τούρκοι παραπονιούνται σφόδρα ότι αυτοί οι νέοι κανονισμοί τους προκαλούν πρόβλημα, όμως,  τόσο το Φόρειν ΄Οφις όσο και το Τμήμα Μεταφορών είναι αμετάκλητα στις απαιτήσεις τους…»

Αποφάσεις Δικαστηρίων

Στις 12 Οκτωβρίου 2010 το Αγγλικό  Εφετείο (Court of Appeal) στο Λονδίνο με δικαστές τους Lord Justice Ward, Lord Justice Richards και Sir David Keene, απέρριψε την έφεση που έκαναν η ψευτο-αερογραμμή των κατεχομένων “Kibris Turk Hava Yollari” και η εταιρεία “CTA Holidays Ltd” εναντίον του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει άδεια για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα. Η δίκη έγινε το 2009 και ο δικαστής Justice Wyn Williams απέρριψε το τουρκικό αίτημα. Στην συνέχεια οι Τούρκοι έκαναν έφεση εξού και η απόφαση του Αγγλικού Εφετείου 12 Οκτωβρίου 2010.

Απορρίπτοντας την έφεση των Τούρκων ο δικαστής Lord Justice Richards είπε ότι πρώτιστος λόγος για την άρνηση του Υπουργού Μεταφορών ήταν ότι τέτοια άδεια θα παραβίαζε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάση της Σύμβασης του Σικάγου 7 Δεκεμβρίου 1944 την οποία υπέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο και   ως εκ τούτου  θα αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν παράνομο.

Την απόφαση του Αγγλικού Εφετείου δημοσίευσε η εφημερία Τάιμς του Λονδίνου στις 9 Νοεμβρίου 2010 με το χαρακτηριστικό τίτλο « Flight refusal justified”  (Δικαιολογημένη άρνηση πτήσεων).

“LORD JUSTICE RICHARDS said that the granting of the permits sought would constitute a breach of the United Kingdom’s obligation to respect the rights of the Republic of Cyprus and would be unlawful”.  (The Times November 9, 2010).

Eπιπλέον,  στην υπόθεση της Εφέσεως ως ενδιαφερόμενο μέρος έλαβε μέρος και η Κυπριακή Δημοκρατία με τους δικηγόρους  Professor Vaughan Lowe QC and Akhil Shah QC (instructed by DLA Piper UK LLP) for the Interested Party.

Η θέση της ICAO

Το Νοέμβριο του 2019 είχαμε και τη δημοσιοποίηση της απάντησης προς  τον πιλότο κ. Χάρη Θεοχάρους (31.10.2019) από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην οποία υπογραμμίστηκε εμφαντικά ότι δεν υπάρχει κανένα αεροδρόμιο «Ερτζάν» και ότι τα αεροδρόμια που ελέγχονται από το μοναδικό FIR της Κύπρου δηλαδή της Λευκωσίας, είναι αυτά της Λάρνακας και της Πάφου.

Της Φανούλας Αργυρού (Ερευνήτριας/δημοσιογράφου)