Για την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο κατεχόμενα έκανε παρέμβαση στις Τομές στα Γεγονότα ο Δρ Τουρκικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος.

 

Συγκεκριμένα, ο ειδικός ανέφερε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πάρα πολύ γνωστός για τις απόψεις του και δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτει με αυτό τον τρόπο αλλά αυτό που έχει προκαλέσει την έκρηξη του πολιτικού λιντσαρίσματος είναι ότι έχει τοποθετηθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο ίδιος ο ηγέτης της τ/κ πλευράς είχε καταθέσει εμμέσως ή άμεσα και στην ομιλία του και στην συνέντευξη στην Guardian τις βασικές γραμμές ενός γενικού γεωπολιτικού οράματος και συγκεκριμένα το πώς φαντάζεται τις θέσεις των τ/κ στην Κύπρο και πώς φαντάζεται την ίδια την Κύπρο, σε αυτονομία σε σχέση με την Τουρκία.

Από την άλλη, αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το σημείο που ενόχλησε την Άγκυρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δρα Νίκο Μούδουρο, ενόχλησε η έντονη αντιπολίτευση ενάντια στις όποιες μορφές ενσωμάτωσης ή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αυτό δείχνει ότι κύκλοι στην Άγκυρα θέλουν να συντηρούν αυτό το σενάριο, αν και η επίσημα η Κυβέρνηση δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα.

Συμπληρώνει ότι το ιδιαίτερο βάρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα το βάρος στα μεγάλα θέματα που την αφορούν ανήκει ακόμα στην Τουρκία. Εντούτοις, η έκρηξη αντιδράσεων απέναντι σε ένα εναλλακτικό γεωπολιτικό όραμα που θέτει ο Ακιντζί σημαίνει ότι και η Άγκυρα συνειδητοποιεί πλέον ότι στην τ/κ κοινότητα υπάρχουν τμήματα της κοινωνίας, υπάρχουν ώριμες πολιτικές διεκδικήσεις, στο πρόσωπο και του ηγέτη της τ/κ πλευράς, που αμφισβητούν αυτά τα αυστηρά όρια. Έτσι, η Τουρκία αρχίζει να συνειδητοποιεί τι πάει να πει άλλη μια θητεία Ακιντζί και γι' αυτό θέλει να κάνει κάποιες κινήσεις.

Όσον αφορά τα ποσοστά, ανέφερε ότι οι υποστηρικτές της αντίληψης Ακιντζί στα δύο μεγάλα κόμματα της κεντροαριστεράς αλλά αυτή την στιγμή το άθροισμά του δεν ξεπερνά το 50%. Αντίθετα, τα κόμματα της δεξιάς ξεπερνούν το 50%.  Οι συσπειρώσεις που έχουν δημιουργηθεί τις πρώτες στιγμές είναι ότι οι παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι που θα είχαν την πρόθεση να ψηφίσουν τον Ακιντζί απομακρύνονται, όμως φαίνεται να συσπειρώνεται πλέον μια κατάσταση εντός του πληθυσμού των εποίκων γύρω από την δική της υποψηφιότητα, ενώ ένα τμήμα των εποίκων είχε στηρίξει τον ηγέτη της τ/κ πλευράς στις προηγούμενες εκλογές.

Ο ειδικός αναφέρει, μάλιστα, ότι εάν το σενάριο στον δεύτερο γύρο λέει ότι επικρατέστεροι θα είναι οι Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ, τότε ο πρώτος μοιραία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια ρητορική που θα μπορούσε να αλιεύσει ψήφους από τη δεξιά, έχοντας εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο τις ψήφους της κεντροαριστεράς. Εντούτοις, η ένταση, η πόλωση και διχασμός που έχει επικρατήσει στην τ/κ πολιτική σκηνή και οι ρωγμές που έχουν προκληθεί στην Άγκυρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την Τουρκία να χαμηλώσει τους τόνους. Μάλιστα ο ειδικός εκτιμά ότι αυτή η ένταση θα συνεχιστεί και με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος, επειδή πλέον έχει σχηματοποιηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο μέτωπο εντός της τ/κ κοινότητας, το οποίο απευθύνεται  προς δύο κατευθύνσεις και συγκεκριμένα προς την Άγκυρα και την Ε/κ πλευρά. Άρα, υπάρχει η διάσταση των διεκδικήσεων και προς την Ε/κ πλευρά.