«Τα τελευταία χρόνια, η ΤΔΒΚ εγκατέλειψε την προηγούμενη τακτική της προφορικής διαμαρτυρίας εναντίον των μονομερών βημάτων της ελληνικής κοινότητας στο νησί και άρχισε να λαμβάνει συγκεκριμένα προληπτικά βήματα, τακτική η οποία τελικά σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη», δήλωσε στο ρωσικό Sputnik ο λεγόμενος «υπουργός» Εξωτερικών των κατεχομένων  Κουντρέτ Οζερσάι και υποψήφιος για την προεδρία του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βήματα της Τουρκίας έχουν αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή έχει καταφέρει να αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που προσπαθούν να ασκήσουν άμεση επιρροή τόσο στο ηπειρωτικό όσο και στο νησιωτικό τμήμα του νησιού», ανέφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οζερσάι, τόσο η Λιβύη όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν την αρχή ότι η θαλάσσια δικαιοδοσία των νησιών μπορεί να μην υπόκειται ή να υπόκειται σε μικρότερο βαθμό από την ηπειρωτική χώρα. Αυτή η προσέγγιση, είπε, κατοχυρώθηκε στο κείμενο της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.»

«Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο γιατί, για παράδειγμα, οι διαφωνίες μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας συνδέονται με το πώς η Ελλάδα θεωρεί την απόσταση μεταξύ της ίδιας και της Αιγύπτου, λαμβάνοντας ως βάση το νησί και όχι το ηπειρωτικό τμήμα», ισχυρίστηκε.

Κατά την άποψή του, αν η Τουρκία και η Αίγυπτος καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουν αυτό το θέμα, θα επιλυθούν και η ισορροπία ισχύος θα λάβει μια νέα διάσταση. Επιπλέον, είπε πως το ζήτημα του καθορισμού των διαγώνιων συνόρων των χωρικών υδάτων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας στο ανατολικό τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα σε κάποιο στάδιο.

«Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι να δούμε την αναπτυσσόμενη εικόνα σε μεγαλύτερη κλίμακα», εξήγησε.

Ο λεγόμενος «Υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους  τόνισε ότι η «Νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως χώρα κατοχής, κάτι που είπε δεν ισχύει: «Η Τουρκική εταιρεία ΤPAO, η εταιρεία στην οποία έχουμε χορηγήσει την άδεια εξερεύνησης, δεν λειτουργεί για λογαριασμό της Τουρκίας αλλά για λογαριασμό της ΤΔΒΚ. Οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι αγνοούν αυτό το γεγονός, προσπαθούν επίμονα να παρουσιάσουν την Τουρκία ως" επιτιθέμενη" και κατοχική δύναμη», είπε.

Πρόσθεσε ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εσφαλμένη αντίληψη για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΕΕ, προσπαθώντας να στρέψουν τις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στην Τουρκία, μια προσέγγιση που όπως είπε δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογη.

Σύμφωνα με τον Οζερσάι, οι Ελληνοκύπριοι είναι ικανοποιημένοι με το σημερινό status quo και ως εκ τούτου επιδιώκουν να συνδέσουν την επίλυση όλων των θεμάτων με το κυπριακό πρόβλημα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί διευθέτηση για πάνω από 50 χρόνια, είπε.

«Κατά τη γνώμη μου, η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και η πορεία προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έγκειται στη δημιουργία συνεργασίας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως το φυσικό αέριο και θα πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το είδος σταδιακής συνεργασίας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των ερευνητικών εργασιών της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Οζερσάι δήλωσε ότι στην ΕΕ υπάρχει αρχή αλληλεγγύης: όταν ανακύπτει το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής ενός κράτους, ωθεί τους άλλους παίκτες να δείξουν αλληλεγγύη. Ωστόσο, η αρχή αυτή, δυστυχώς, στερεί από την ΕΕ την ευκαιρία να διευκολύνει τη διευθέτηση διεθνών διαφορών στις οποίες εμπλέκεται ένα από τα κράτη μέλη της.

«Για το λόγο αυτό, δεν βλέπουμε την ΕΕ ως αξιόπιστο ή ουδέτερο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού ή του ζητήματος του φυσικού τα αερίου, καθώς οι Βρυξέλλες, ακολουθώντας τις εσωτερικές αρχές της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ελληνική πλευρά», σημείωσε.

Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει αυτές τις απειλές. «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η παγκόσμια οικονομία βασίζεται σε διασυνδεδεμένες σχέσεις. Νωρίτερα, η ΕΕ ήταν γνωστό ότι επιχείρησε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά αυτή η τακτική δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είχαν φτάσει σε σημείο όπου δεν μπόρεσαν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο επίπεδο που ισχυρίζονται. Ομοίως, η παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αγνοηθεί», είπε.

«Εάν οι γαλλικές, ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην περιοχή επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μέλλον στη δυτική και βόρεια Τουρκία, πρέπει να ενεργήσουν στην περιοχή με ισορροπημένο και υγιή τρόπο. Η ΤΔΒΚ  έχει τους πόρους  να κρατήσει την άλλη πλευρά  μακριά από το  να κάνει λάθος βήματα στο μέλλον», κατέληξε.