Εάν οι όροι επίλυσης του Κυπριακού είναι ευνοϊκοί και το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού τεθεί σωστά, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, η Άγκυρα θα στηρίξει μια τέτοια διαδικασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι με βάση το πλαίσιο αυτό οι δύο κοινότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα, οι Τ/κ θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως ίσοι υπήκοοι και θα μπορούν να κάνουν χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δικαιωμάτων.

 

Ο κ. Καλίν είπε ακόμη πως ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό, η ανατολική Μεσόγειος εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα.

Σχολιάζοντας την τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό στο Βερολίνο, ο κ. Καλίν είπε ότι «η δική μας θέση από την αρχή είναι πως διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους δεν θα φέρουν αποτέλεσμα». «Διαπραγματεύσεις έγιναν την τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα. Όλοι γνωρίζουν τη δική μας συμβολή εκεί και της τ/κ πλευράς. Και τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πολύ καλά. Και οι ίδιοι το λένε ότι η ε/κ πλευρά σε αυτό το θέμα είχε μια αδιάλλακτη στάση. Μια διαπραγμάτευση, συνάντηση που θα γίνει από εδώ και πέρα είναι σε θέση να είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία που οπωσδήποτε ο οδικός της χάρτης να μην είναι ανοιχτού τέλους, να είναι κλιμακωτή αλλά με ξεκάθαρες παραμέτρους, δηλαδή να έχει τεθεί πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα με ποιες αξίες θα συνδέονται», ανέφερε.

Κατά τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, δεν είναι δυνατόν να φτάσει κανείς σε άλλο αποτέλεσμα συζητώντας ξανά τα ίδια πράγματα και χάνοντας χρόνο. «Εδώ είμαστε σε θέση να βασιστούμε σε ένα πλαίσιο, στο οποίο να ιδρύεται μια δομή όπου οι δύο κοινότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα, που οι Τ/κ θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως ίσοι υπήκοοι και θα μπορούν να κάνουν χρήση των πολιτικών και οικονομικών τους δικαιωμάτων. Αυτή είναι η δική μας οπτική των πραγμάτων. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εναλλακτικές πέραν αυτών», είπε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλά βήματα για την επίλυση του Κυπριακού και κατέβαλε προσπάθεια. «Από εδώ υπάρχουν σημαντικά μαθήματα για να πάρει κανείς. Ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό, εξακολουθεί να είναι πρόβλημα η ανατολική Μεσόγειος, τα εκεί φυσικά αποθέματα. Αλλά δυστυχώς οι χώρες της ΕΕ αντί να τηρούν μια ουδέτερη και εποικοδομητική στάση, στηρίζοντας την ε/κ πλευρά και λέγοντας "εκείνη είναι ένα κράτος μέλος" επιδεικνύουν μια στάση που δεν συμβάλλει στη διαδικασία. Αλλά εμείς ασφαλώς, εάν οι όροι για την επίλυση του Κυπριακού είναι ευνοϊκοί, εάν κατά κάποιο τρόπο το πλαίσιο τεθεί σωστά, θα είμαστε μέσα σε μια τέτοια προσπάθεια και θα την στηρίξουμε».
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ