Ουδέποτε είδα την περίπτωσή μου ως μια μεμονωμένη υπόθεση για να διασφαλίσω μόνο τα δικά μου περιουσιακά δικαιώματα, αλλά πάντοτε έβλεπα τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το σύνολο του Κυπριακού λαού, λέει η Τιτίνα Λοϊζίδου, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα της.
Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Λοϊζίδου, η οποία συνεχίζει την σχεδόν 30ετή μάχη για αποκατάσταση της περιουσίας της στην κατεχόμενη Κερύνεια, αναφέρει ότι η περίοδος είναι κρίσιμη αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσής της, την στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο το κλείσιμό της ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Έχω μεγαλώσει στην Κερύνεια και έχω ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου με τους Κερυνειώτες. Η εισβολή ήταν μια τρομερή, τραυματική εμπειρία για όλους μας. Ουδέποτε σκέφτηκα μόνο τα δικαιώματα τής Τιτίνας Λοϊζίδου. Γι' αυτό πιστεύω ότι αξίζει να συνεχιστεί ο αγώνας», λέει.
Κάνει παράλληλα λόγο για μια διελκυστίνδα μεταξύ νομικής επιστήμης και πολιτικής, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι στο τέλος θα επικρατήσουν οι κανόνες και οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης έναντι των πολιτικών πιέσεων.
Η κ. Λοϊζίδου λέει, εξάλλου, ότι είναι πολύ θετικό βήμα η πρόσφατη παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προς ξένους πρέσβεις για την στάση που τηρούν οι χώρες τους στην υπόθεσή της, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Τύπο. «Είναι πολύ θετικό το ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε αυτή την περίπτωση», συμπληρώνει.
«Πάντοτε ένιωθα μεγάλη ευθύνη»
«Πάντοτε ένιωθα μεγάλη ευθύνη για το πώς θα διαχειριστώ αυτή την υπόθεση, την οποία αποφάσισα να κάνω το 1989, μετά από την πορεία γυναικών στις κατεχόμενες περιοχές», λέει στη συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η κ. Λοΐζίδου. «Νιώθω το βάρος της ευθύνης σε όλα τα στάδια που πέρασε αυτή η υπόθεση και τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος», προσθέτει.
Η Τουρκία έχει καταβάλει αποζημίωση για απώλεια χρήσης στην κ. Λοϊζίδου, όμως δεν έχει εκτελέσει ακόμη τα ατομικά μέτρα της απόφασης του 1996 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για αποκατάσταση της περιουσίας. Επιπρόσθετα, πιέζει για το κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου ως προϋπόθεση για τη μελλοντική της συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Έχει εδώ και ένα χρόνο που η Άγκυρα επιδιώκει το κλείσιμο της υπόθεσης, με το επιχείρημα ότι έχει καταβληθεί αποζημίωση», το οποίο όμως αφορά στην ουσία την απώλεια χρήσης της περιουσίας, συνεχίζει.
Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι η απαίτησή της αφορά την εφαρμογή της απόφασης του 1996. «Εμένα πάντα το αίτημά μου ήταν η χρήση της περιουσίας μου. Θέλω να επιστρέψω στην περιουσία μου. Αυτό λέει η απόφαση του 1996 και πάντοτε αυτό ήταν το ζητούμενο», σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, το σύστημα προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο έχει βγάλει τρομερές αποφάσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ατόμου. «Περνά διάφορες κρίσεις πολλές φορές, πιστεύω όμως ότι οι κανόνες και οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης στο τέλος θα επικρατήσουν έναντι των πολιτικών πιέσεων», λέει.
Μέρος της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου στην Κερύνεια φαίνεται ότι δεν χρησιμοποιείται, ούτε έχει γίνει κάποια ανάπτυξη, με την πλευρά της να διερωτάται για ποιον λόγο η Τουρκία δεν της την επιστρέφει άμεσα. Αυτό και μια σειρά από άλλα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσει η Τουρκία, προς το παρόν, όμως, αρνείται να συμμετέχει στην Επιτροπή, λέει.
Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα που της παρέχει το σύστημα προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ατομικά της δικαιώματα.
Σε ερώτηση αν νιώθει ότι έχει κουραστεί λόγω της παρέλευσης του χρόνου, η κ. Λοϊζίδου λέει ότι «θα έπρεπε να έχει τελειώσει προ καιρού αυτή η υπόθεση. Ξεκουραζόμαστε και ξεκινούμε πάλι». Προσθέτει, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσω ότι κουράστηκα και ότι θα σταματήσω».
Ως προς τα μελλοντικά σχέδια για την περιουσία της, σε περίπτωση που είναι θετική η έκβαση της υπόθεσης, η κ. Λοϊζίδου λέει ότι προέχει να αποδοθεί η περιουσία της και ακολούθως θα εξετάσει το πώς θα την αξιοποιήσει.
Πηγή: ΚΥΠΕ