Παραβιάσεις, τετελεσμένα, επέκταση της κατοχής και το αποκορύφωμα…απειλές για νέα εισβολή.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ αναφέρουν, «καλούμε την ''ΕΔΝΚ'' (Κυπριακή Δημοκρατία) να ενεργήσει με κοινή λογική, αντί της γλώσσας της βίας. Η Τουρκία, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες, που της παρέχει το καθεστώς του εγγυητή, ενάντια στις δραστηριότητες της ''ΕΔΝΚ''».

Η Τουρκική επιθετικότητα, τόσο μέσω ρητορικής όσο και επί του εδάφους, κορυφώνεται. Η στάση των Ηνωμένων Εθνών απαράδεχτη. Η Λευκωσία σιωπά.

Διαβάστε επίσης: Οι κρυφές επιχειρήσεις της τουρκικής μαφίας στα κατεχόμενα-Ξέπλυμα & ναρκωτικά

Εδώ και δύο χρόνια η κάμερα στο «σπίτι της Μαρίας»

Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν στη νεκρή ζώνη, του Αγίου Δομετίου και παραβιάζοντας καθεστώς της εγκατέστησαν σε ακατοίκητη κατοικία, γνωστή ως το σπίτι της Μαρίας με κάμερα και αντένα. Σχεδόν 2 χρόνια μετά η κάμερα παραμένει εκεί.

«Είμαστε σε επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη από την οποία αναμένουμε να λάβει όλες τις ενέργειες και μέτρα ούτως ώστε να επανέλθει το καθεστώς όπως ήταν πριν», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στις 28/11/2023.

Παρά τα διαβήματα της Λευκωσίας και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, απέτυχαν να αποκαταστήσουν το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποτρέψουν τις προσπάθειες επέκτασης της κατοχής στη νεκρή ζώνη.

«Η παραβίαση έχει ενταχθεί στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, για την Κύπρο, τα οποία συμφωνούν με τη θέση της Λευκωσίας, ότι η κάμερα πρέπει να απομακρυνθεί. Γίνονται συνεχώς παραστάσεις προς την Τουρκική πλευράς, χωρίς όμως ανταπόκριση».

Το ΣΙΓΜΑ, προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον Εκπρόσωπο των Ηνωμέμων Εθνών στην Κύπρο,  χωρίς όμως ανταπόκριση. Και στο βάθος η πενταμερής του Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Επίσκεψη Πολωνών επιχειρηματιών στο Τουρκοκυπριακό επιμελητήριο

«Τελειωμένη η ομοσπονδία»

«Ό,τι και να λένε οι Ελληνοκύπριοι, και η Ε.Ε., το τελειωμένο μοντέλο της ομοσπονδίας έχει φύγει από το τραπέζι», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Δίπλα στον Χακάν Φιντάν, ο οποίος επίρριπτε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για τη διαχρονική αποτυχία των συνομιλιών, βρισκόταν ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ , Espen Eide, ο οποίος παρακολουθούσε σιωπηλά τις κατηγορίες που εξαπέλυε ο Τούρκος αξιωματούχος.    Στο στόχαστρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τις επικρίσεις του, για την επικείμενη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και την ένταξη της μαντίλας στα σχολεία του ψευδοκράτους.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ για ΠτΔ: «Επιχειρεί να σπείρει τη διχόνοια για πολικά οφέλη»

Πυρά κατά Χριστοδουλίδη

«Ο ''Ελληνοκύπριος ηγέτης'' δεν έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα να υπαγορεύει στον ''Λαό'' μας τι να σκέφτεται, πώς να ζει, ούτε και θα τα αποκτήσει ποτέ». 

Κατηγόρησε δε, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για προσπάθεια  να σπείρει διχόνοια μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Πώς σχολιάζει ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία, Άντης Λοΐζου