Σοβαρές καταγγελίες για διασυνδέσεις μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων, του περιβάλλοντος του Χακάν Φιντάν και κυκλωμάτων ξεπλύματος χρήματος και εκβιασμού έρχονται στο φως με φόντο τα Κατεχόμενα στην Κύπρο. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρώην πρέσβης της Άγκυρας στη Λευκωσία, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, ο οποίος φέρεται να στάλθηκε για να ανακτήσει 45 κασέτες με ενοχοποιητικό υλικό που είχε στην κατοχή του ο μαφιόζος Χαλίλ Φαλιαλί, δολοφονημένος το 2022. Οι καταγγελίες συνδέουν το περιεχόμενο των κασετών με κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ, ενώ η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να προσπάθησε να αποσιωπήσει το σκάνδαλο, προχωρώντας αθόρυβα σε απομακρύνσεις αξιωματούχων.
Κύπρος, κασέτες και παρασκήνιο: Η μαφία επιστρέφει στο προσκήνιο
Η νέα αποκάλυψη έχει στο επίκεντρο τον Γιασίν Εκρέμ Σερίμ, πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, ο οποίος φέρεται να είχε προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις με τον Χαλίλ Φαλιαλί, διαβόητο ιδιοκτήτη καζίνο που είχε βαρύ φάκελο στις ΗΠΑ για παράνομο τζόγο, ναρκωτικά και ξέπλυμα χρήματος. Οι φήμες για κοινή εταιρεία μεταξύ των οικογενειών Φαλιαλί και Σερίμ είχαν αναφερθεί ήδη πριν από τη δολοφονία του πρώτου, και είχαν φτάσει στο τουρκικό κοινοβούλιο από τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ.
«Ο διορισμός του Σερίμ ως Πρέσβη στη Βόρεια Κύπρο ήταν, στην πραγματικότητα, ένα σοβαρό λάθος, καθώς είχε μια βαθιά σύνδεση με την Κύπρο. Είχε σπουδάσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας και φέρεται να έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με την οικογένεια Φαλιαλί» γράφει ο Τούρκος σχολιαστής Μουράτ Γετκίν.
Ο Χακάν Φιντάν στο στόχαστρο
Σύμφωνα με καταγγελίες του Τζεμίλ Ονάλ, πρώην διαχειριστή των οικονομικών του Φαλιαλί, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φέρεται να έστειλε προσωπικά τον Σερίμ στη Λευκωσία για να ανακτήσει ένα αρχείο με 45 βιντεοκασέτες που περιείχαν ενοχοποιητικό υλικό για κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ. Ο Σερίμ φέρεται να πέτυχε την αποστολή, αλλά κράτησε πέντε από τις κασέτες, παραδίδοντας μόνο τις υπόλοιπες στον επικεφαλής της MIT, Ιμπραήμ Καλίν.
«Ο Σερίμ δεν φαίνεται να είναι ο πνευματικός γιος του Φιντάν. Αντίθετα, φαίνεται να είναι κάποιος από τον οποίο ο Φιντάν θα ήθελε να αποστασιοποιηθεί. Η Κύπρος είναι ένας από τους τομείς όπου η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών είναι πιο ισχυρή. Η Τουρκία πιθανότατα δεν θα χρειαζόταν να στείλει έναν πρεσβευτή με τόσο εκτεθειμένο κυπριακό υπόβαθρο για να κυνηγήσει τις κασέτες» τονίζει ο Γετκίν, εκφράζοντας σκεπτικισμό για τη λογική της υπόθεσης.
Την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε γραπτή δήλωση αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που απευθύνονται τόσο στο υπουργείο όσο και στον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Άφαντος ο Φιντάν, αθόρυβες απολύσεις
Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά προσεκτική, σχεδόν ύποπτα σιωπηλή. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρμόδιο τομεάρχη για την εξωτερική πολιτική, πρέσβη Ναμίκ Ταν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε πίσω στην Άγκυρα τον Σερίμ και απέλυσε διακριτικά τόσο αυτόν όσο και τον πατέρα του, Μακσούτ Σερίμ, ο οποίος για χρόνια φέρεται να διαχειριζόταν τις οικονομικές υποθέσεις του Ερντογάν από την εποχή του δήμου Κωνσταντινούπολης.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεν έχει αρθρώσει ούτε μια λέξη για το σκάνδαλο που εξερράγη σαν υπόνομος» σχολιάζει καυστικά ο Ταν.
Τα Κατεχόμενα η “μαύρη τρύπα” της Τουρκίας;
Το ψευδοκράτος –σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση– έχει εξελιχθεί σε «κόμβο εγκλήματος και ξεπλύματος χρήματος», υπό την ανοχή ή και συνενοχή της Άγκυρας.
«Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΑΚΡ-MHP, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει πρακτικά μετατραπεί σε κόμβο εγκλήματος και ξεπλύματος χρήματος, πόσο μάλλον να κερδίσει αναγνώριση» σημειώνει ο Ταν.
Αμείλικτα ερωτήματα
Η σοβαρότητα των αποκαλύψεων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο Τζεμίλ Ονάλ τέθηκε υπό προστασία από τις ολλανδικές αρχές, μετά από συμφωνία που υπέγραψε. Παράλληλα, τίθενται εύλογα ερωτήματα για την αντίδραση – ή την απουσία αντίδρασης – της τουρκικής κυβέρνησης.
«Έχει ζητήσει η τουρκική κυβέρνηση δικαστική συνεργασία από τις αρμόδιες αρχές των Κάτω Χωρών και των ΗΠΑ; Αν ναι, γιατί η κυβέρνηση σιωπά επί του θέματος;», αναρωτιέται ο πρέσβης Ναμίκ Ταν, σχολιάζοντας ότι «ακόμη και με τα πρότυπα του ΑΚΡ, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ακατανόητες».