Ο Χάρτης ΘΧΣ που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την «Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Τουρκίας» έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, αναφέρει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ενώ μεταδίδει ότι και το ψευδοκράτος διεξάγει αντίστοιχες μελέτες σχετικά με την ανακήρυξη ΘΧΣ. 

Μεταδίδει, επίσης, ότι θα συσταθεί «Οργανωτικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της τουρκικής προεδρίας και υπό τον συντονισμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών  για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ).

Το Αναντολού αναφέρει ότι δημοσιεύτηκε η πρώτη μελέτη της Τουρκίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά τα έργα αποτελούν συγκεκριμένο δείκτη των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει το όραμά της για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ σε επιστημονική βάση».

Διαβάστε ακόμη: Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δημοσιεύει η Τουρκία μετά την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Αναντολού, «το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τη Θάλασσα και το Ναυτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM / Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi) δημοσίευσε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), η οποία στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των γύρω θαλασσών από την Τουρκία». 

«Ο σχετικός Χάρτης αποτυπώνει ότι στο πλαίσιο του ΘΧΣ της Τουρκίας γίνονται σχέδια για οικονομικές, επιστημονικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στις γύρω θάλασσες, πέρα από τα χωρικά ύδατα, και πως έχουν εντοπιστεί ορισμένες περιοχές για αυτές τις δραστηριότητες», αναφέρει. 

Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζει, «οι μελέτες διεξήχθησαν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσες, ενώ παράλληλα τηρήθηκε το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επί του θέματος».

Το Αναντολού, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις αρχές, θα συσταθεί «Οργανωτικό Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της Προεδρίας και υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον ΘΧΣ, το οποίο αποτελεί ένα «master plan» για τις θάλασσες και καθορίζει πώς και για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν. 

«Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι και η τδβκ διεξάγει αντίστοιχες μελέτες σχετικά με την ανακήρυξη ΘΧΣ», μεταδίδει.

«Αναμένεται ότι η μελέτη ΘΧΣ θα χρησιμεύσει για την καλύτερη κατανόηση της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ από την κοινωνία και από συναφούς αντικειμένου [οικονομικούς] τομείς, καθώς και για τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες με πιο οργανωμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες», αναφέρει το Ανατολού. 

Στόχος η αποτελεσματικότερη χρήση των θαλάσσιων περιοχών 

Το Ανατολού μεταδίδει ότι σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσίευσε η DEHUKAM σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της έχει μεγάλη σημασία η διαχείριση των θαλασσών, οι οποίες δεν συνιστούν μόνο φυσικό πλούτο, αλλά και απαραίτητο πόρο για την οικονομική ανάπτυξη, την επισιτιστική ασφάλεια και την υγεία του οικοσυστήματος, με αποτελεσματική, βιώσιμη και πολυπαραγοντική προσέγγιση. 

«Αν και η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τον ΘΧΣ της, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια. Με τη συμβολή δημόσιων ιδρυμάτων, πανεπιστημίων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιούνται στην Τουρκία πολλές μελέτες, έρευνες και έργα για τον ΘΧΣ. Ταυτόχρονα, το θέμα του ΘΧΣ αντιμετωπίζεται με αυξανόμενο ενδιαφέρον στους ακαδημαϊκούς κύκλους και συζητείται εκτενώς σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, συμπόσια και εργαστήρια», αναφέρεται. 

Σύμφωνα με το Αναντολού, ως συνέχεια αυτών, δημιουργήθηκε η ‘Πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού Τουρκίας’ υπό την ηγεσία του DEHUKAM. Η Πλατφόρμα αποσκοπεί να παρουσιάσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στον συγκεκριμένο τομέα σε ένα συστηματικό πλαίσιο. Η Πλατφόρμα παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες για τα έργα που εκτελούνται στην Τουρκία στον τομέα του ΘΧΣ, τις αρμόδιες αρχές, την υπάρχουσα νομοθετική υποδομή και τα βασικά στοιχεία του ΘΧΣ. 

Χάρτης ΘΧΣ της Τουρκίας από τον DEHUKAM 

Το Ανατολού αναφέρει ότι βασισμένος σε ανοιχτές πηγές δεδομένων που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο από δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, ο Χάρτης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της πλατφόρμας ΘΧΣ της Τουρκίας. Ο Χάρτης ΘΧΣ Τουρκίας συνιστά μια οπτική αναπαράσταση δραστηριοτήτων, πιθανών χρήσεων και αναγκών σχεδιασμού σε θαλάσσιες περιοχές και αποτελεί κρίσιμη αναφορά για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους ερευνητές και τους επενδυτές. Η προετοιμασία ενός τέτοιου χάρτη είναι ένα συγκεκριμένο και στρατηγικό βήμα για την Τουρκία στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Ο Χάρτης ΘΧΣ έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο ακαδημαϊκής μελέτης και δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη άποψη της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι τομείς στον Χάρτη ΘΧΣ που ετοίμασε η DEHUKAM δείχνουν περιοχές στις οποίες αφορά το έργο και δεν συνεπάγονται δικαιοδοσία του κράτους. 

Σύμφωνα με το Ανατολού, σε αυτή τη διαδικασία, η Πλατφόρμα ΘΧΣ Τουρκίας συνιστά όχι μόνο εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών αλλά και μια στρατηγική πλατφόρμα που ενισχύει τη συνεργασία πολλών εταίρων, γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και εφαρμογής και υποστηρίζει τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής. 

«Όλα αυτά τα έργα αποτελούν συγκεκριμένο δείκτη των προσπαθειών της Τουρκίας να οικοδομήσει το όραμά της για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ σε επιστημονική βάση, έχοντας επίγνωση του οικονομικού δυναμικού, των περιβαλλοντικών αξιών και της γεωπολιτικής σημασίας των θαλασσών που περιβάλλουν την Τουρκία από τρεις πλευρές. Αναπτύσσοντας ένα ολιστικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης στις θαλάσσιες περιοχές, η Τουρκία στοχεύει να προστατεύσει και να αναπτύξει τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρεται.

«Η Τουρκία δρα στο πλαίσιο της κυριαρχίας της»

Ο διευθυντής του DEHUKAM, καθ. Mustafa Başkara, αξιολόγησε την πρώτη μελέτη για τον ΘΧΣ της Τουρκίας στον ανταποκριτή του Αναντολού.

Ο Başkara είπε επίσης ότι οι ανάγκες της Τουρκίας σε θαλάσσιους οικονομικούς τομείς όπως η ενέργεια η αλιεία και οι μεταφορές θα φτάσουν σε διαφορετικά επίπεδα με τη χρήση του Χάρτη ΘΧΣ και την ενσωμάτωσή του στη ‘γαλάζια οικονομία’ και πρόσθεσε: «Οι μελέτες μας βασίζονται σε ακαδημαϊκά επιστημονικά δεδομένα και πραγματοποιούνται με διαθέσιμους πόρους και με τον συντονισμό του κοινού». 

«Θετική επαφή με τδβκ»

Τονίζοντας ότι οι μελέτες θα ξεπεράσουν τα σύνορα, ο Başkara είπε ότι «το Κέντρο μας έχει θετική επαφή με την τδβκ για εργασία στον ΘΧΣ τους και, σε δεύτερο στάδιο, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τέτοιες προσπάθειες πέρα από τα σύνορά μας». 

Δήλωσε ότι τα εξωτερικά όρια του ΘΧΣ είναι σημαντικά στο πλαίσιο του χάρτη και πρόσθεσε ότι «στη Μεσόγειο υπάρχει ένα εξωτερικό σύνορο που περιλαμβάνει, ανατολικά, τις συντεταγμένες της Συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την τδβκ το 2011, την οποία η Τουρκία δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), και τις συντεταγμένες της Συμφωνίας με τη Λιβύη δυτικά, την οποία η Τουρκία υπέβαλε επίσημα στον ΟΗΕ. Ο κύριος σκοπός αυτού του Χάρτη είναι να εξυπηρετήσει διαφορετικούς τομείς προκειμένου να αποκομίσουν το μέγιστο όφελος από τις θάλασσες με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των θαλάσσιων περιοχών».

Πηγή: ΚΥΠΕ