Ως θύμα μιας ευρωπαϊκής συνωμοσίας που στήθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και την Αθήνα προβάλλει το ψευδοκράτος ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε μια συνέντευξη-μανιφέστο προς τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Ο Ερσίν Τατάρ καταγγέλλει μια συντονισμένη επιχείρηση αποκλεισμού του ψευδοκράτους από τις διεθνείς τουρκικές δομές. Με τον όρο «τρέλα» να στολίζει την ελληνοκυπριακή αντίδραση, επιχειρεί να συγκινήσει το ακροατήριο του τουρκικού κόσμου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ματαίωσε τις προσπάθειές μας να είμαστε μέρος του τουρκικού κόσμου, καθώς οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα πιέζουν το μπλοκ», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.

«Χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων και της Ελλάδας, οι άλλες χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Η ΕΕ έχει μεγάλη εμβέλεια. Υπάρχουν επίσης ορισμένα ενεργειακά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ. Όλα αυτά, φυσικά, προκάλεσαν προβλήματα», σημείωσε.

«Θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε μαζί τους και θα λέμε: “Κάντε κάτι και με εμάς. Κάντε κάτι με την ΤΔΒΚ”».

 

Η Ε.Ε. «μεροληπτικός θεατής»

Η απόφαση ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. εξακολουθεί να στοιχειώνει τον τουρκικό λόγο, με την πλευρά Τατάρ να βλέπει την ένταξη του 2004 ως καθοριστική για την εμβάθυνση της δυσπιστίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι διατηρεί πολιτική απομόνωσης της «ΤΔΒΚ», ακόμα και σήμερα.

«Η μεροληπτική στάση της ΕΕ στο Κυπριακό έχει επικριθεί εδώ και καιρό. Παρά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, η απόφαση για την αποδοχή της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ το 2004 δημιούργησε βαθιά δυσπιστία στην τουρκική πλευρά. Αυτή η δυσπιστία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις συνεχιζόμενες πολιτικές απομόνωσης της ΕΕ προς την ΤΔΒΚ».

 

Το μήνυμα προς τον τουρκικό κόσμο

Ο Τατάρ απευθυνόμενος στον τουρκικό κόσμο, ζήτησε συνεργασίες και αναγνώριση σε όλα τα επίπεδα – πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό.

«Η εξωτερική πολιτική της ΤΔΒΚ επιδιώκει διεθνή αναγνώριση και πολυδιάστατη συνεργασία με τα τουρκικά κράτη σε πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτή η στρατηγική επαναπροσδιορίζει επίσης το όραμα για λύση στο νησί: όχι μια ομοσπονδία, αλλά δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη», ανέφερε.