Οι τουρκικές ελπίδες για τουρκογενή αλληλεγγύη απέναντι στα Κατεχόμενα διαψεύστηκαν με ηχηρό και διπλωματικά επώδυνο τρόπο. Ο κεμαλικός αρθρογράφος Σαμπαχαττίν Ισμαήλ εκφράζει σήμερα στο odatv.com μία πικρία που φτάνει την αίσθηση «προδοσίας» από τις τουρκογενείς χώρες της Κεντρικής Ασίας, που η μία μετά την άλλη ανοίγουν πρεσβείες στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία και το ψευδοκράτος εισπράττουν ένα «όχι» ακόμη και από τις πιο στενά συνδεδεμένες φαινομενικά χώρες.
«Δεν ήθελα να γράψω αυτές τις πληροφορίες, η καρδιά μου ματώνει καθώς τις γράφω, αλλά οφείλω να τις γράψω για να ενημερώσω την κοινή γνώμη...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ, καθώς πέρα από το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν, διόρισαν πρέσβεις και η Κιργιζία και το Τατζικιστάν
«Χαρακτήρισαν τη διακήρυξη της ΤΔΒΚ ως “μια αποσχιστική πράξη κατά του διεθνούς δικαίου”, και δεσμεύτηκαν να μην αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ...», τονίζει, προσθέτοντας πως «εκεί που εμείς λέγαμε “τουλάχιστον λάβετε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η Κιργιζία και το Τατζικιστάν δεν θα διορίσουν πρέσβεις στην Ε/Κ Διοίκηση”», προέκυψε ακόμη πιο σκληρή γραμμή από την πλευρά τους.
Για τον Τούρκο αρθρογράφο, η ενιαία στάση των τουρκογενών κρατών —μαζί με το Τατζικιστάν— υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί πολιτική ήττα για την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.
Ψήφισμα 541: Η «ταφόπλακα» της αναγνώρισης
Στην ανάλυσή του, ο Ισμαήλ αναφέρεται εκτενώς στο ψήφισμα 541 του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό «καταδικάζει την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ, την κηρύσσει νομικά άκυρη και καλεί τα υπόλοιπα κράτη να ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ την ΤΔΒΚ και να αναγνωρίσουν μόνο την Ε/Κ Διοίκηση».
Υπενθυμίζει δε πως με αυτό το ψήφισμα, αλλά και τα προγενέστερα (365 και 367), η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί.
«Όπως φαίνεται με την επικύρωση αυτού του ψηφίσματος, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν... έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ... και απαιτούν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».
Ψήφισμα 550: Επιστροφή Αμμοχώστου και αποκήρυξη του ψευδοκράτους
Η δεύτερη αναφορά στη διακήρυξη —το ψήφισμα 550 του ΟΗΕ— προσθέτει ακόμη περισσότερη ένταση στον αρθρογράφο.
«Όλες οι χώρες καλούνται να μην αναγνωρίσουν, να μην υποστηρίξουν και να μην βοηθήσουν αυτό το “αποσχιστικό” βήμα, δηλαδή την ΤΔΒΚ... και να επιστραφούν τα Βαρώσια στην Ε/Κ Διοίκηση».
Κατά τον Ισμαήλ, οι υπογραφές σε αυτή τη διακήρυξη είναι καταδικαστικές και για την ίδια την Τουρκία, καθώς σημαίνουν ευθεία επίθεση στην πολιτική της περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Μακάρι η Τουρκία να τους είχε δώσει 15 δις...
Ο αρθρογράφος, σε έναν καταγγελτικό επίλογο, εκθειάζει τη στάση του Πακιστάν και της Ιορδανίας που είχαν απορρίψει ή απείχαν από τις ψηφοφορίες, εν αντιθέσει με τις «αδελφές» χώρες του Τουρκεστάν που, όπως γράφει «πούλησαν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ για 12 δισεκατομμύρια ευρώ».
Και με μια δόση ειρωνείας, καταλήγει:
«Μακάρι η Τουρκία να τους είχε δώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ και να αναγνώριζαν την ΤΔΒΚ! Δηλαδή, αν η Τουρκία είχε επενδύσει τα μισά από τα 25-30 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε για να φρενάρει το δολάριο την περίοδο...»