Στο «υπουργικό συμβούλιο» για έγκριση οδηγήθηκε, σύμφωνα με ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ, ο νέος «πειθαρχικός κανονισμός» για την ενδυμασία στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα κατεχόμενα, που ανοίγει τον δρόμο για την χρήση μαντίλας.
Οι αποφάσεις του «υπουργικού συμβουλίου» αναμενόταν να ανακοινωθούν την Τρίτη από τον «υπουργό δημοσιονομικών», Οζντεμίρ Μπέροβα.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, η ειδική επιτροπή του «υπουργείου παιδείας» συνεδρίασε αργά το μεσημέρι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κτίριο του «υπουργείου» και απαγορεύθηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.
Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών (KTOEÖS-KTÖS) δε συμμετείχαν στην ειδική συνεδρία με τους προέδρους των δύο οργανώσεων, Σελμά Εϊλέμ και Μουσταφά Μπαϊμπόρα να δηλώνουν από χθες ότι ο κανονισμός είναι αντίθετος με το «σύνταγμα» και τον «νόμο περί εθνικής παιδείας».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το προσχέδιο που δημοσιεύθηκε στον τ/κ Τύπο, προβλέπει ότι οι βασικές αρχές της ενδυμασίας των μαθητών θα καθορίζονται από τις διευθύνσεις των σχολείων, όμως θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής ζητήματα κατά τον καθορισμό αυτών των αρχών: 1) Η ρύθμιση της ενδυμασίας των μαθητών δεν θα εμποδίζει την ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση, 2) Θα επιδεικνύεται σεβασμός στις πεποιθήσεις των μαθητών και θα δίδεται ευκαιρία σε προτιμήσεις που πηγάζουν από αυτές τις πεποιθήσεις και 3) Δεν θα γίνεται καμία διάκριση λόγω της ενδυμασίας στο περιβάλλον της εκπαίδευσης.
Οι μαθητές γυμνασίου θα υποχρεούνται να φέρουν την στολή που καθορίζει η διεύθυνση του σχολείου, όμως οι γονείς μπορούν να αποταθούν στο «υπουργείο παιδείας» και να ζητήσουν να φορούν διαφορετική στολή οι μαθητές σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Αν το «υπουργείο» καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η επιλογή του μαθητή γίνεται ενσυνείδητα και με τη δική του θέληση, θα επιτρέπει συγκεκριμένες ενδυμασίες, οι οποίες δεν θα καλύπτουν την σχολική στολή.
Στα λύκεια, οι μαθητές θα υποχρεούνται να φορούν την στολή που καθορίζει η διεύθυνση του σχολείου, όμως θα μπορούν να φορούν και διαφορετική ενδυμασία την οποία απαιτεί η θρησκεία τους. Καθοριστικός κανόνας εδώ είναι να μην καλύπτεται πλήρως η στολή του σχολείου.
Στο μεταξύ, ούτε και σήμερα μπόρεσε να συνέλθει η ολομέλεια της «βουλής» αφού σύμφωνα με πληροφορίες της Γενί Ντουζέν το θέμα της μαντίλας απασχόλησε την «κοινοβουλευτική ομάδα» του ΚΕΕ επί μακρόν, καθώς υπάρχουν «βουλευτές» που αντιδρούν έντονα στην χρήση της μαντίλας στα σχολεία.
Μετά την πολύωρη συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας», προστίθεται, «βουλευτές» του ΚΕΕ αποχώρησαν από το κτίριο της «βουλής», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία κι έτσι το σώμα δεν μπόρεσε να συνέλθει.
Διαβάστε επίσης: Αυξάνεται η στήριξη στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα
Πηγή: ΚΥΠΕ