Το ζήτημα των αγνοουμένων από ένοπλες συγκρούσεις αποτελεί «μια ανθρώπινη τραγωδία που συνεχίζει να επηρεάζει πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας χώρας, της Κύπρου», ανέφερε η Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διπλωμάτης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, Ρόνα Παντελή στη συνεδρίαση για το θέμα των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, στην έδρα του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κατάσταση στο νησί προέρχεται από την «ξένη στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή για πέντε δεκαετίες», διαμηνύοντας ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες πολιτικοποίησης του θέματος δεν μπορούν να υποστηριχθούν ή να γίνουν ανεκτές.

«Η Κύπρος, ως θύμα της ξένης στρατιωτικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδώ και πέντε δεκαετίες, συνεχίζει να υπενθυμίζει το σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με τους αγνοούμενους. Η τύχη του 50% περίπου των αγνοουμένων, τόσο στρατιωτών όσο και πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη», ανέφερε και δήλωσε τη στήριξη της Κύπρου προς την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει αυξήσει τη συνεισφορά της στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατοχική δύναμη, είπε η κ. Παντελή, έχει «τη νομική και ηθική ευθύνη να συνεργαστεί» και οφείλει να «εξασφαλίσει άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις στρατιωτικές περιοχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, την πλήρη γνωστοποίηση προς τη ΔΕΑ όλων των πληροφοριών που έχει στην κατοχή της… καθώς και τη διενέργεια αποτελεσματικών ερευνών για την εξακρίβωση της τύχης και των συνθηκών εξαφάνισης όλων των Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων».

Κάλεσε την κατοχική δύναμη να «εφαρμόσει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή που δεν θα επουλωθεί μέχρι να δοθούν απαντήσεις σε όλους»  σημείωσε η Εκπρόσωπος της Κύπρου.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο καθορισμός της τύχης όλων των αγνοουμένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και οποιεσδήποτε προσπάθειες πολιτικοποίησης του δεν μπορούν να υποστηριχθούν ή να γίνουν ανεκτές” ανέφερε η κ. Παντελή.

Όπως σημείωσε, η Κύπρος από το 1999 έχει αναλάβει το δικό της πρόγραμμα εκταφής και ταυτοποίησης «για να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των Αγνοουμένων».

Φόλκερ Τουρκ: Βασανιστική εμπειρία ο πόνος της αβεβαιότητας

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, μιλώντας νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που ήταν αφιερωμένη στις λεγόμενες εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τόνισε τη βαθιά συναισθηματική επίδραση που έχει η εξαφάνιση προσώπων στις οικογένειες και τις κοινότητες, περιγράφοντας τον πόνο της αβεβαιότητας ως μία από τις πιο βασανιστικές εμπειρίες, που δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ο κ. Τουρκ επισήμανε τη δραματική αύξηση των αγνοουμένων παγκοσμίως, με περισσότερες από 56.000 νέες περιπτώσεις το 2024. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων 20 ετών. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις και σε εκτεταμένες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τόνισε, επίσης, ότι οι εξαφανίσεις δεν συμβαίνουν μόνο σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά και λόγω κρατικής καταστολής, αυταρχικών καθεστώτων, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, μεταναστευτικών διαδρομών και εμπορίας ανθρώπων.

Κάλεσε επίσης σε επείγουσα δράση σε τρεις βασικούς τομείς. Αρχικά προέτρεψε τα κράτη να ενισχύσουν και να εφαρμόσουν πλήρως το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και ανέφερε τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία Όλων των Προσώπων από Εξαναγκαστικές Εξαφανίσεις, επισημαίνοντας ότι μόνο 77 κράτη την έχουν επικυρώσει. Ενθάρρυνε επίσης την ευρύτερη επικύρωση, την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και την ενίσχυση των μέτρων στήριξης των οικογενειών.

Ο κ. Τουρκ ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών για απόδοση δικαιοσύνης και λογοδοσία. Η ατιμωρησία, ανέφερε,  παραμένει εκτεταμένη και πολλές οικογένειες στερούνται ακόμα την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους. Τόνισε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη δικαιοσύνη και υποστήριξε την ανάγκη για αμερόληπτες έρευνες, διώξεις και ενίσχυση των εγκληματολογικών υπηρεσιών.

Τόνισε επίσης τη σημασία του να τοποθετηθούν τα θύματα και οι οικογένειες τους στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γυναίκες, οι οποίες συχνά ηγούνται των ερευνών υπό δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό, οικονομικές δυσκολίες και νομικά εμπόδια. Πολλές οικογένειες, αγνοούνται, εκφοβίζονται ή απειλούνται, ανέφερε και κάλεσε τα κράτη να προστατεύσουν τους συγγενείς των Αγνοουμένων και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης.

Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση του Ανεξάρτητου Οργανισμού για τα Αγνοούμενα Πρόσωπα στη Συρία ως ένα ορόσημο στη διεθνή συνεργασία, τονίζοντας τη σημασία του για την εθνική συμφιλίωση και την οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης.

Κλείνοντας, ο κ. Τουρκ επανέλαβε τη δέσμευση του Γραφείου του να στηρίξει τα θύματα και να συνεργαστεί με τα κράτη, την κοινωνία των πολιτών και τους συγγενείς των Αγνοουμένων για την προώθηση της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της συμφιλίωσης.

Πηγή: KYΠΕ