Η ξαφνική «έκρηξη» αρνητικών αναφορών στον τουρκικό Τύπο γύρω από το Κυπριακό δεν είναι τυχαία.
Μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και ενώ το ελληνοϊσραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ κατηγορείται για «αντι-τουρκικές ενέργειες», οι μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Χουριέτ κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι αρνούνται ακόμη και να δεχτούν νερό από την Τουρκία, η Μιλιέτ τους χαρακτηρίζει υπεύθυνους για την επανεμφάνιση «τρομοκρατικών ομάδων», ενώ η Τουρκιγέ μιλά για αντι-τουρκικές ενέργειες σε αθλητικά γήπεδα και στα σχολεία.
Μετά την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη (17-18 Μαρτίου), τα τουρκικά μέσα παρουσίασαν θετικά την εξέλιξη.
Μετά τη Γενεύη, το Κυπριακό περιθωριοποιήθηκε στην τουρκική ειδησεογραφία, με εξαίρεση ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Τουρκιγέ" (25 Μαρτίου), που παρουσίαζε τη συνάντηση ως θρίαμβο της τουρκικής διπλωματίας.
Η τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη και τουρκικού αντιπροέδρου στο Παρίσι (27 Μαρτίου) σχεδόν παραμελήθηκε από τα τουρκικά μέσα, μέχρι που έφτασε η 29η Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με Νετανιάχου - Όσα συζήτησαν
Η αιφνίδια κλιμάκωση της 29ης Μαρτίου
Δύο μεγάλες φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες, "Χουριέτ" και "Μιλιέτ", κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που στόχευαν ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά:
Χουριέτ: "Τους δώσαμε νερό, δεν το πήραν", κατηγορώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι απορρίπτει κάθε συνεργασία με το ψευδοκράτος, ακόμα και σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η διανομή νερού από την Τουρκία.
Μιλιέτ: "70 χρόνια η ίδια ιστορία", υποστηρίζοντας ότι η εμφάνιση της ομάδας "Αγωνιστική Απελευθερωτική Επαναστατική Έπαλξη" στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιβεβαιώνει την εχθρική στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους Τουρκοκύπριους.
Την ίδια στιγμή, η "Τουρκιγέ" φιλοξένησε σειρά καταγγελτικών δημοσιευμάτων, όπως:
Επικριτικό ρεπορτάζ για αντιτουρκικά συνθήματα σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Κύπρο.
Ανάλυση που παρουσίαζε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να τιμήσει την ίδρυση της ΕΟΚΑ ως εχθρική κίνηση.
Καταγγελίες ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την "δίωξη" της μαντίλας στα Κατεχόμενα, σε συνδυασμό με «σιωνιστικές επιρροές».
Διαβάστε επίσης: Οδικός χάρτης για τη Συρία: Η Κύπρος, οι κυρώσεις και η πολιτική μετάβαση
Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Άγκυρας
Η συντονισμένη αυτή «επίθεση» κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με:
Εντατικοποίηση καταγγελιών για το «αντιτουρκικό λόμπι» στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Φιντάν στην Ουάσιγκτον (25 Μαρτίου).
Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ (30 Μαρτίου), την οποία τουρκικά εθνικιστικά μέσα παρουσίασαν ως μέρος αντιτουρκικών σχεδιασμών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ακόμη και οι σχετικά μετριοπαθείς εφημερίδες του ομίλου Demiroren, όπως η "Χουριέτ", συμμετείχαν ενεργά στην εκστρατεία αρνητικής προπαγάνδας. Η χρονική συγκυρία της κλιμάκωσης προκαλεί πάντως το ερώτημα, αν πρόκειται για μια εσκεμμένη επικοινωνιακή στρατηγική εκ μέρους της Άγκυρας.